Tujina

V berlinskem živalskem vrtu panda Meng Meng presenetila z dvojčkoma

Berlin, 03. 09. 2019 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V berlinskem živalskem vrtu so se razveselili dveh mladičev velike pande. Meng Meng je po 147 dneh brejosti skotila mladiča, kar je oskrbnike presenetilo, saj je bil na ultrazvoku viden le en zarodek. Mladička še nimata imena, prav tako pa še ni znano, katerega spola sta.

Meng Meng med svojo 147-dnevno brejostjo.
Meng Meng med svojo 147-dnevno brejostjo. FOTO: AP

Živalski vrt Tierpark Berlin je sporočil, da je njihova velika panda Meng Meng postala mama – ne enemu, ampak kar dvema mladičema, saj je skotila dvojčke. Velike pande spadajo med ranljive vrste, zato je to rojstvo zelo pomembno za njihovo ohranitev.

Te živali so znane po tem, da se zelo težko razmnožujejo, saj lahko panda postane breja v zelo ozkem časovnem okvirju, in sicer od 24 do 72 ur. Mladiča sta bila rojena manj kot uro narazen, a sta še vedno presenetila oskrbnike, saj je ultrazvok kazal, da se bo Meng Meng razveselila le enega malčka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V videu, ki so ga v živalskem vrtu objavili na Twitter profilu, je razvidno, da se mama v svoji novi vlogi prav dobro znajde. "Čeprav je Meng Meng prvič v tej vlogi, ji gre odlično," je dejal Andreas Knieriem, direktor živalskega vrta in veterinar. "Na začetku morajo mladiči jesti vsake dve ali tri ure, prav tako pa so odvisni od toplote materinega telesa," je dodal Knieriem. Sicer približno polovica pand skoti dvojčke, a v divjini mama šibkejšega mladiča pusti umreti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 60. letih prejšnjega stoletja, ko so na Kitajskem vzpostavili prve rezervate za pande, je preživelo le 30 % novorojenčkov. Dandanes se ta številka giblje okoli 90 % zaradi napredkov v znanju in tehnologiji. Strokovnjaka iz kitajske raziskovalne baze za velike pande sta prišla v Berlin, da bi šestletni Meng Meng pomagala pri skrbi za mladička. "Trenutno v naravnem habitatu živi le 1.864 odraslih pand. Vsak novi mladič tako pomembno prispeva k ohranitvi vrste," je dodal Knieriem.

Meng Meng in njena mladiča bodo za nekaj časa skrili pred obiskovalci, so sporočili v živalskem vrtu. Ker moške pande pri vzgoji otrok ne sodelujejo, bo devetletni Jiao Qing ostal v Panda Gardnu, delu živalskega vrta, kjer bivajo pande. Dvojčka sta trenutno še brez imena, prav tako pa ni znan njun spol.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malo_sutra
03. 09. 2019 16.01
Sm mislil da pride vecji dojencek
snežek
03. 09. 2019 14.44
+2
Na tem portalu so se novinarji za vsako stvar navadili napisati neverjetno. Tokrat neverjetna redkost, kar sicer je redkost, da se pande skotijo v ujetništvu, vendar ni neverjetno. Zasledil sem že frazu neverjeten avto itd. in itd. Kaže na pomankanje posluha za slovenski jezik. Besedo neverjetno se uporablja pri dogodkih, ki so tudi statistično skoraj neverjetni, kjer se niz slučajnosti poklopi tako, da se zgodi neverjeten dogodek, ki se sam po sebi zelo težko ponovi, oziroma je zelo zelo malo možnosti, da bi se lahko. Takrat govorimo o neverjetnem dogodku. Na tem portalu pa novinarji besedo neverjeten uporabljajo za vsako stvar ali dogodek, ki malo odstopa od običajnih, ki pa vsekakor ni neverjeten, ker ga lahko kdorkoli ponovi. Bo potrebno malo več posluha za naš jezik, ker je to, kar pišete že malo otročje.
lumpimonster
03. 09. 2019 15.13
Ja kva pa,ce je pa danes lahko vsak novinar sam da ma internet....
mmickica
03. 09. 2019 13.58
+3
Se dobro, da ti luskani medvedki ne zivijo pri nas, ker bi jih gotovo cakal "odvzem". 2 naenkrat, saj to je ja prevec!?
Erin Straus
03. 09. 2019 13.56
+2
Dvojčka z nemškim potnim listom! Mama Merkl je zelo ponosna!
Polis123
03. 09. 2019 12.42
+17
IIIIII, kako cute!! :D
Abica
03. 09. 2019 12.40
+9
Sami dvojčki - na Dunaju, v Bruslju, zdaj še v Nemčiji...
JbmTiMt
03. 09. 2019 12.28
+18