Tujina

V BiH našli 18 poškodovanih migrantov, pretepla naj bi jih hrvaška policija

Sarajevo, 07. 08. 2019 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
45

V okolici Velike Kladuše blizu meje s Hrvaško je bosanska policija našla 18 poškodovanih migrantov, ki trdijo, da so jih na Hrvaškem pretepli hrvaški obmejni policisti. Ti so nato migrante vrnili v BiH in jih tam pustili. Po poročanju bosanskih medijev je tožilstvo BiH že začelo preiskavo o okoliščinah dogodka.

Glavni koordinator za delo z migranti v občini Velika Kladuša Jasmin Čehić je za sarajevski časnik Oslobođenje povedal, da je obmejna policija BiH 18 migrantov pripeljala v tamkajšnji zdravstveni dom. 15 je državljanov Pakistana, dva prihajata iz Iraka, eden pa iz Libije. 

Po pregledu so 12 lažje poškodovanih migrantov že odpustili iz bolnišnice. Po dodatnih pregledih ostalih šest pa so sporočili, da so tudi ti lažje poškodovani, predvsem na nogah in ramenih. Čehić je poudaril, da migranti niso bili del ene skupine, ampak so jih obmejni policisti našli ob poti ob meji s Hrvaško. Povedali so, da so bili na poti dva ali tri dni, preden so jih našli policisti.

Migranti so tudi povedali, da so že uspeli priti na Hrvaško, kjer jih je našla hrvaška policija, jih pretepla ter jim vzela denar in mobilne telefone, nato pa prepeljala preko meje v BiH. Ni sicer znano, kje so mimo prehodov prestopili mejo med državama, navaja časnik.

Tiskovna predstavnica obmejne policije BiH Sanela Dujković je potrdila, da je obmejna policija na obmejnem območju med državama našla 18 poškodovanih migrantov, ki so bili pripeljani iz Hrvaške. Več pa ni mogla povedati, saj da še zbirajo informacije. Potrdila je, da so jih našli danes okoli 1. ure.

Hrvaška se v zadnjem času sooča z očitki o nasilnem ravnanju z migranti, prav tako pa naj bi kršila ozemeljsko celovitost BiH (fotografija je simbolična).
Hrvaška se v zadnjem času sooča z očitki o nasilnem ravnanju z migranti, prav tako pa naj bi kršila ozemeljsko celovitost BiH (fotografija je simbolična). FOTO: Dreamstime

Portal Radiosarajevo.ba je medtem poročal, da so obmejni policisti BiH hrvaške kolege zalotili na bosanski strani meje, ravno ko so omenjene migrante prepeljali na ozemlje BiH. Ko so jih videli, so hrvaški policisti pobegnili na Hrvaško ter pustili migrante, ki so imeli vidne poškodbe.

Portal klix.ba navaja, da je to prvi konkreten primer, ki potrjuje obtožbe nekaterih visokih predstavnikov BiH, da Hrvaška krši ozemeljsko celovitost BiH z nezakonitimi prehodi meje hrvaških policistov, ki v državo vračajo migrante.

Zagreb te navedbe zanika, kot tudi že vrsto obtožb nevladnih organizacij in tujih medijev o nasilnem ravnanju hrvaških obmejnih policistov z migranti na meji z BiH in njihovem prisilnem vračanju.

Hrvaško notranje ministrstvo: Nismo uporabili prisilnih sredstev

Hrvaško notranje ministrstvo je danes potrdilo, da je hrvaška obmejna policija pri nezakonitem prehodu meje zalotila 18 migrantov, ki so bili v več skupinah. je pa poudarilo, da so jih od "te namere odvrnili brez uporabe prisilnih sredstev". Dodali so, da na migrantih ni bilo videti poškodb, niti jih nihče ni prosil za zdravniško pomoč, "niti jih ni o domnevnih poškodbah obvestila obmejna policija BiH med medsebojnim stikom".

Sporočili so še, da bodo "tako kot v vseh primerih navedb o takšnem ravnanju policije podrobno preučili resničnost navedb o poškodbah oseb, kot tudi resničnost navedb o uporabi prisilnih sredstev".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1