Tujina

V Iraku potonil trajekt, umrlo že več kot 70 ljudi

Mosul, 21. 03. 2019 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bližini iraškega mesta Mosul je med vožnjo po reki Tigris potonil rečni trajekt. Po informacijah tujih medijev je umrlo že več kot 70 ljudi, med njimi je bilo največ žensk in otrok, ki niso znali plavati. Nekateri mediji navajajo, da je plovilo potonilo zaradi tehničnih težav.

Po informacijah britanskega BBC je na reki Tigris v bližini iraškega mesta Mosul potonil rečni trajekt, na katerem je bilo več deset ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po informacijah predstavnika notranjega ministrstva, čigar besede povzema Al Jazeera, je v nesreči umrlo že najmanj 71 ljudi. Nek drugi neimenovan vir pa je za agencijo Reuters povedal, da je smrtnih žrtev 72 - večinoma gre za ženske in otorke, ki niso znali plavati. Reševalnim ekipam je doslej uspelo rešiti 55 ljudi, med njimi 19 otrok. 

"To je katastrofa, noben ni pričakoval, da se lahko kaj takšnega zgodi," je mladenič, ki mu je uspelo priplavati na rečni breg, povedal za francosko agencijo AFP. Dodal je, da je bilo na trajektu veliko ljudi, največ žensk in otrok. 

Kot poroča Al Jazeera, je predstavnik ministrstva za zdravje Seif al-Badr dejal, da med mrtvimi 33 žensk, 12 otrok in 10 moških. 

Hussam Khalil, vodja civilne obrambe v severni provinci Nineveh, je za AP povedal, da je plovilo, ki je imelo na krovu več kot 80 ljudi, potonilo zaradi tehničnih težav. Nekateri drugi tuji mediji poročajo, da je bilo potnikov na trajektu okoli 200.

Francoska agencija AFP pa navaja, da je "trajekt potnil zaradi tega, ker je bilo na njem preveliko število potnikov, več kot 100". 

V bližini turističnega središča so praznovali praznik Nowruz, s katerim obeležujejo vstop v kurdsko novo leto in prihod pomladi. Omenjen praznik praznujejo na ozemljih, ki so nekoč sestavljala starodavno perzijsko cesarstvo, ki je segalo od Bližnjega vzhoda do Srednje Azije. Trajekt pa je bil na poti na manjši turistični otok. 

Po informacijah dopisnice Al Jazeere iz Bagdada je s posnetkov, objavljenih na družabnih medijih, razvidno, da so ljudje, ki so bili na trajektu, prestajali trenutke hude stiske.

"Posnetki kažejo, kako se je trajekt prevrnil, ljudje so začeli skakati v reko Tigris, da bi se rešili. Prav tako lahko slišimo ljudi, kako kričijo vzdolž bregov," je dodala.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tamkajšnje oblasti so sicer lokalne prebivalce opozarjale na nevarnost naraščanja rečne gladine zaradi odprtja vrat tamkajšnjega jeza, s to informacijo pa naj bi bil seznanjen tudi trajektni operater, ki naj bi prezrl navodila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hrastovolubje
21. 03. 2019 17.32
+10
Kaj stojiš pa snemaš, je...ote?!
slovenc59
21. 03. 2019 17.00
+5
A ENI BODO PA UMRLI ČEZ TRI URE, AL KAJ ?
Misko5990
21. 03. 2019 16.24
+17
Vidim da snemati pa so usi meli čas...
helter skelter
21. 03. 2019 16.06
-4
... spet bo kriva amerika ...
JbmTiMt
21. 03. 2019 15.59
+5