Tujina

Trump sprejel starše ubitega Harryja, v Beli hiši bila tudi voznica

Washington, 16. 10. 2019 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Starša Harryja Dunna, ki je umrl v prometni nesreči, ki jo je povzročila žena ameriškega diplomata, sta se v Beli hiši srečala s predsednikom Trumpom. Ponovil je ameriško stališče in zavrnil možnost, da voznico pošljejo nazaj v Veliko Britanijo. Ta je bila prav tako v tem času v Beli hiši, a sta starša zavrnila srečanje z njo.

Mama Harryja Dunna Charlotte Charles z možem, v ozadju tudi oče Tim Dunn. Družina se je odzvala na povabilo Bele hiše.
Mama Harryja Dunna Charlotte Charles z možem, v ozadju tudi oče Tim Dunn. Družina se je odzvala na povabilo Bele hiše. FOTO: AP

Družina Harryja Dunna, ki je v nedeljo prispela v ZDA, se je v torek zvečer srečala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ko sta se pojavila v Beli hiši, so jima sporočili, da je tam tudi voznica Anne Sacoolas. Bela hiša je namreč nameravala urediti srečanje med družino in voznico, a ga je družina pod takšnimi pogoji zavrnila. Kot sta po prihodu s sestanka v Beli hiši povedala, sta srečanje s Sacoolasovo zavrnila zato, ker po njunem prepričanju sestanek z njo brez svetovalcev in mediatorjev ne bi bil primeren.

Predsednik Trump je strtima staršema dejal, da je njun primer prepričljiv, vendar pa dodal, da bo Sacoolasova ostala v ZDA. Trump je bil po besedah družine zelo sočuten in spoštljiv in je dejal, da bo znova premislil o primeru, vendar pa je ponovil, da stališče ZDA ostaja nespremenjeno.

Starša sta se odzvala na povabilo Bele hiše in se v torek zvečer srečala s Trumpom.
Starša sta se odzvala na povabilo Bele hiše in se v torek zvečer srečala s Trumpom. FOTO: AP

Povabilo iz Bele hiše sta starša prejela kmalu po prihodu v državo. "Še vedno sem v šoku, da smo dobili povabilo tako hitro, kar na lepem, govorili smo z novinarji, nato pa smo bili že na poti v Washington," je za Sky News povedal Harryjev oče Tim Dunn.

Družina je pred srečanjem upala, da ima predsednik Trump dobre novice. "Upamo, da je dobra novica ta, da se bo voznica vrnila v Veliko Britanijo in da se je vlada odločila, da je to pravi način," je dejal Dunn in dodal, da so v Ameriko prišli zato, da bi jim prisluhnili in da bi se voznica Anne Sacoolas vrnila v Veliko Britanijo. "Če smo povabljeni v Belo hišo, potem je zagotovo to dober korak naprej," je še dejal pred sestankom.

Mati ubitega motorista Charlotte Charles je poudarila, da upa, da družine na sestanku ne bodo le potrepljali po ramenih in dajali praznih obljub. "Držimo pesti, da ne bomo prišli tja in nas bodo potrepljali po ramenu, češ 'saj bo'. Sem pa vsekakor zadovoljna. Vendar ne vem, kaj lahko pričakujem, zato držimo pesti, da to ni samo povabilo na navaden pogovor," je dejala Charlesova. Ob tem je spomnila na razočaranje, ki so ga doživeli na sestanku z britanskim zunanjim ministrom Dominicom Raabom.

'Ne morete kar odkorakati in pričakovati, da se ne bo nič zgodilo'

Že ob prihodu v ZDA sta Harryjeva starša pozvala predsednika Trumpa, naj jima pomaga doseči pravico za sina. "Tisto noč se je zgodila nesreča, ženska je naredila napako, ubila je našega sina, ni ga nameravala ubiti, ni želela povzročiti nesreče, vendar ne morete kar odkorakati in oditi in pričakovati, da se ne bo nič zgodilo. Najin fant je umrl in zasluži si pravico. To je vse, kar želimo," je dejal Dunn. "Rekel bi mu (predsedniku Trumpu) kot moški, kot oče – kako si lahko pustil, da se to zgodi. Če si oče in če bi tvoj otrok umrl, bi zagotovo želel, da ta oseba prevzame odgovornost za svoje dejanje," je še dodal.

Starša se sicer želita srečati tudi z ženo diplomata, ki je zakrivila prometno nesrečo, v kateri je umrl njun sin, vendar sta za srečanje postavila pogoj: da voznica pristane na vrnitev v Veliko Britanijo.

Charlotte Charles z možem in predstavnikom družine Raddom Seigerjem.
Charlotte Charles z možem in predstavnikom družine Raddom Seigerjem. FOTO: AP

V času nesreče v vozilu Američanke tudi njeni otroci?

Britansko zunanje ministrstvo je v soboto družino v pismu obvestilo, da voznice po vrnitvi v domovino ne ščiti več diplomatska imuniteta, kar pomeni, da bi britanska policija lahko nadaljevala s preiskavo. 42-letna povzročiteljica nesreče, ki je preko svojih odvetnikov sporočila, da se je pripravljena srečati z družino, je dejala, da je zaradi dogodka uničena.

Policija iz Northamptonshira si je medtem v torek znova ogledala kraj nesreče in sporočila, da bodo tožilstvu kmalu posredovali primer. Ena od stvari, o kateri bi se rada družina pogovorila z voznico, je njena reakcija takoj po nesreči. Zanima jih namreč, ali se je voznica z njihovim sinom pogovarjala in mu nudila pomoč. Viri blizu voznice so novinarjem povedali, da naj bi bili v vozilu z njo tudi njeni otroci. Po trčenju naj bi ostala na kraju in govorila s Harryjem ter mu povedala, da bo poklicala pomoč. Prav tako naj bi voznica ustavila neko drugo vozilo, zato da je lahko odšla v svoj avtomobil potolažit svoja majhna otroka.

Harry je umrl 27. avgusta v čelnem trčenju v bližini ameriške obveščevalne baze RAF Croughton blizu Northamptona v Veliki Britaniji, ko je vanj trčila žena ameriškega diplomata, ki je zavila v napačno smer. Voznica se je po nesreči sklicevala na diplomatsko imuniteto, zapustila Veliko Britanijo in se vrnila v domovino. Družina je nad njeno potezo ogorčena, saj ne morejo verjeti, da lahko nekdo živi s takšnim bremenom. Sprva so se želeli z njo le sestati, zaradi njenega izogibanja pa zdaj upajo, da bo prišla pred britansko roko pravice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AjdeMiPopuši
16. 10. 2019 20.19
-2
Nisem vedel, da je svetloba v beli hiši tko močna, da imata špegle gor
nenitomožne
16. 10. 2019 16.50
+3
Kmalu po novinarski konferenci je na Twitterju zakrožila fotografija Trumpa, ki v roki drži listek z odgovori, ki so mu jih pripravili sodelavci. Trump je namreč med pospravljanjem v žep kartonček po nesreči nerodno prijel in ga nevede nastavil fotografskim objektivom. Na kartončku z oznako "tajno" tako lahko preberemo navodila Trumpu, kako naj odgovori novinarjem na potencialna vprašanja, med drugim tudi na neposredno vprašanje, ali se bo Anne Sacoolas vrnila v Veliko Britanijo. "(Če bo zastavljeno) Povej, da je sekretar Pompeo dejal Raabu, da se soproga zaposlenega v ameriški vladi ne bo vrnila v Veliko Britanijo," piše na kartončku. In to naj bi bil stabilni genij , ki bere iz "plonkceglcev " in bi rad bil koristen ? Melanija, boga si s takšnim bebcem!
nenitomožne
16. 10. 2019 16.44
+5
Trump je bil po besedah družine zelo sočuten in spoštljiv in je dejal, da bo znova premislil o primeru, vendar pa je ponovil, da stališče ZDA ostaja nespremenjeno." O čem pa bo ta stabilni , karkoli že, sploh razmišljal s svojimi kurjimi možgani , če pa je vse že jasno in nespremenjeno ?!
Ramzess
16. 10. 2019 16.29
+4
"Družina je nad njeno potezo ogorčena, saj ne morejo verjeti, da lahko nekdo živi s takšnim bremenom." Resno, nekateri živijo še čim drugim.
Ramzess
16. 10. 2019 16.28
+3
Vprašanje kakšna je njuna definicija 'pravice' na katero se ves čas sklicujeta.
Uporabnik443897
16. 10. 2019 11.02
+5
Z vrećkami v roki, pa sem mislil, daa smo Samo Slovenci BALKANCI :)
KAPIBARA
16. 10. 2019 11.32
Uporabnik443897
16. 10. 2019 13.16
-1
Že mogoče, pa si kupim še malo potovalko.
Uporabnik443897
16. 10. 2019 10.50
+16
Amerikanci ne puščajo svojih nikjer, ne v vojni in ne v mirnem čau, pa naj bodo magari KRIMINALCI !!!
beauceron
16. 10. 2019 09.51
+20
Če drugega ne upam da ji mediji ne dajo miru da jo vlačijo po medijih dnevno
Cogo
16. 10. 2019 09.24
+43
Imuniteta je lahko samo v trenutku nesreče, da diplomata ne vklenejo pred kamerami, nato pa zagotavlja obrambo s prostosti. Ko je enkrat doma, se postopek mora peljati normalno, brez kakršnekoli protekcije. Vse ostalo je kriminal, korupcija.
nenitomožne
16. 10. 2019 16.54
-1
Kaj si že pozabil kaj je kokodakal Trump, da America First ! Kam pa pridejo, če bodo za prometne prekrške zapirali ameriške državljane. Saj je jasno, da je zapeljala v napačno smer, naj bi se ji pa umaknil, če bi bil gentleman ?! Tako nekako razmišlja genialni bedak Trump!
User1832247
16. 10. 2019 09.04
-37
......... in potem starša pogojujeta srečanje z neko zahtevo?bolano!v takem primeru bi sam bi želel samo to da bi voznica povedala svoje videnje nesreče in nič drugega.
nenitomožne
16. 10. 2019 16.56
+1
Če še ne veš, zapeljala je v napačno smer, ker je pozabila, da vozi v Angliji ! In sedaj? Je kriva ali ni, po tvojem strokovnem mnenju ?
User1832247
16. 10. 2019 17.49
-1
seveda je kriva - ampak poanta je nekje drugje.nesprejemljivo je postavljati pogoj za srečanje z drugim človekom kapiš.sem sam imel nesreco in bil kriv vendar je tudi oškodovanec nosil del krivde saj je napihal in vozil je preko omejitve kar mi je tudi sam povedal.in starš oškodovanca se je želel srečati z menoj brez nekega postavljanja zahtev in sva se srečala.
VolkBrenin
16. 10. 2019 08.36
+24
imuniteta je nujna za diplomate po celem svetu ...je pa res , da se včasih pojavi resen problem iz tega naslova , kot je ta nesreča ...Sicer pa je že v samem članku podan okvirni odgovor posledic ...imunitete nima več, ker je doma ...in britanska policija primer pelje naprej...torej vsekakor bo kaznovana ...2 x ...enkrat po zakonu....in enkrat s trajnimi negativnimi spomini - doživljensko...
KAPIBARA
16. 10. 2019 11.31
+8
Ta ženska NE BO več videla GB- pa z imuniteto ali pa brez.. - Ono drugo pa drži..
SloG pavelšek
16. 10. 2019 08.36
-21
ko izdas lastnega sina
Radoveden
16. 10. 2019 08.30
+1
Kakšen tendeciozni naslov - sprejel starše UBITEGA ..... Kot da Trump ščiti naklepno morilko, šlo je pa za prometno nesrečo.
KAPIBARA
16. 10. 2019 08.35
+24
Kaj pa narediš v prometni nesreči ? Nekoga po nesreči oživiš.. ali ga ubiješ ??
InterCurvaNord
16. 10. 2019 09.27
+11
poškoduješ ga do te mere,da je posledica poškodb - smrt! Poškodovanec je umrl in ni bi ubit! sam povem
KAPIBARA
16. 10. 2019 11.30
+0
A ja- ubitega pa ne poškoduješ, tako dolgo ga prosiš, da umre.. Ubiješ neko po nesreči- Umoriš pa zanalašč.. dejstvo je pa oboje: Ne diha..
nenitomožne
16. 10. 2019 16.59
+2
..s smrtnim izidom in pobegom s pomočjo ameriških oblasti iz Anglije v ZDA!!! Na žalost je pri tem ubila nesrečnega mladeniča! Ti bi morda napisal "usmrtila" ali pa, da je Trump sprejel starša umrlega voznika, ki ………….. Naslov gor ali dol, dejstva ostajajo nespremenjena, pa čeprav se vmešava sam Trump!
nenitomožne
16. 10. 2019 17.01
+2
Da boš natančen, še naštej, kaj je vse povzročilo njegovo smrt , da je za posledicami umrl !
Obcan90
16. 10. 2019 08.21
-73
Ne vidim smisla v tem, da se nekoga tako preganja. V Sloveniji se dnevno zgodi cca 200 prometnih nesrec in se zaradi tega ne preganja posameznika.
+8
rdeč alarm
16. 10. 2019 12.10
+4
nenitomožne
16. 10. 2019 17.03
+2
Ampak je kriv ali Šarec ali pa Janša, kaj ne ?
Mirjiam90
16. 10. 2019 08.18
+69
Kako je bilo že, ko je naša Voduškova pijana robantila po Sarajevu, popravljala prometno signalizacijo, testirala avto in ogrožala Bosance, se spomnite sam prašam ??
boboo69
16. 10. 2019 08.36
+27
SloG pavelšek
16. 10. 2019 08.37
+32
se ja..bila je na sodiscu za razliko od nje in tudi obsojena
mackintosh
16. 10. 2019 10.18
+9
in nikogar ni ubila kar je tudi velika razlika. ti kar sprašuj
Uporabnik479666
16. 10. 2019 08.08
+12
Charlotte Charles z možem in predstavnikom družine Raddom Seigerjem. Predstavnikom družine? Kako se pijavke takoj pojavijo zaradi medijske pozornosti
KAPIBARA
16. 10. 2019 08.34
+16
Sorči nooo, ampak mislim da v takem primeru, imaš s seboj odvetnika, ki te zastopa..
Ramzess
16. 10. 2019 16.32
+1
CDROM
16. 10. 2019 07.54
+72
Razpiše se mednarodna tiralica in imunitete ne bo imela celo življenje. Ona je nekoga ubila in pobegnila v ZDA, ker zlorablja to pravico, ki ji je dana.
VolkBrenin
16. 10. 2019 08.29
+11
ne berete članka...po vrnitvi v usa je nima več...
KAPIBARA
16. 10. 2019 08.33
+12
Torej, dvigniti tiralico, in ko prvič prestopi mejo hopsasa- tralala..
VolkBrenin
16. 10. 2019 08.50
+8
še vedno ne berete članka...ali pa imate težave z razumevanjem teksta...Imunitete po vrnitvi v usa nima več...britanska policija nadaljuje z delom...če še vedno ni jasno...Potreben je tudi nek vrstni red po zakonih...
KAPIBARA
16. 10. 2019 11.27
+4
nenitomožne
16. 10. 2019 17.07
+0
Zamisli, po vrnitvi domov nima več imunitete ! Kaj si ti mislil, da je imuniteta večna in za vsepovsod ? Če bi bilo tako, baba sploh ne bi zbežala iz Anglije !
elperdido
16. 10. 2019 07.42
-10
Bila je nesreča. Fant ni bil ubit. Umrl je zaradi posledic nesreče. Povzročiteljica je napačno zavila v križišču...
b75
16. 10. 2019 08.22
+24
ni prav da se je po taki poti izognila kakrsni koli interakciji s starsi ali oblastmi v VB. Enostavno je to moralno sporno… vsak normalen bi postopal,kot postopata ta starsa… otroka ni vec..nihce jima ga ne more vrniti… lahko pa bi dobila opravicilo in socutje od te zenske, kar bi jima prineslo vsaj nek delcek dušnega miru… ni hujsega za starse,da izgubijo otroka… ce pa je to v rani mladosti, te potre do konca zivljenja…in dejansko je vecina proti tej voznici,ker ni prevzela krivde kljub imuniteti… a bo lahko s tem madezem hinavcsine sploh zivela… to ni obsojanje,ker se nesreca lahko zgodi zelo hitro… verjetno v angliji tujcu za volanom se hitreje,ker imajo obrazne vozne pasove..noc se dodatno zahteva pozornost… vse to je na nek nacin kljub vsej tragediji za to voznico neka olajsevalna okoliscina … ampak za njeno duso ne bo vec olajsevalne okoliscine, do konca zivljenja… "karma je …" .kako že??
medusa
16. 10. 2019 08.43
+10
Pobegnila je s kraja nesreče … namerno ali nenamerno … mrtev je
Ramzess
16. 10. 2019 16.33
+2
Napačno zavila, kaj to pomeni v tem priemru, še kar ni jasno.
nenitomožne
16. 10. 2019 17.11
Manjka samo še, da se je čisto slučajno znašla v tistem trenutku na križišču in da je voznik, ki je umrl, čisto nezbrano zapeljal proti njej in čelno trčil v njen avto in ji povzročil materialno škodo ! Kriv je Anglež, saj pri njih vozijo čisto v nasprotju s pravili vožnje v ZDA !