Znanost in tehnologija

V Cernu razburil govor znanstvenika o vlogi žensk v fiziki

Ženeva, 01. 10. 2018 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski znanstvenik je razburil s svojim nastopom v Cernu, ko je med drugim dejal, da so "fiziko izumili in zgradili moški" in da moške znanstvenike diskriminirajo zaradi ideologije, ne glede na zasluge. Cern je govor označil za zelo žaljivega.

Kupola Cerna. Znanstveni dosežki so tokrat ostali v ozadju.
Kupola Cerna. Znanstveni dosežki so tokrat ostali v ozadju. FOTO: AP

Alessandro Strumia z univerze v Pisi, ki sicer redno dela za Evropski center za jedrske raziskave (Cern), je na petkovi delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke, govoril, da njegovi rezultati "dokazujejo", da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od indikatorjev uspešnosti. Na drugem grafu je prikazal, kako so bili moški v karieri uspešnejši, čeprav so imeli na začetku enako število citiranj kot ženske, poroča britanski BBC.

Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran.

Nadaljeval je, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakšnim družbenim vplivom.

Cern, ki ima sedež v Ženevi, je predstavitev umaknil s svoje spletne strani "v skladu s pravili obnašanja, ki ne dovoljujejo osebnih napadov in žalitev". V izjavi so dodali, da organizatorji pred dogodkom niso bili obveščeni o vsebini predavanja.

"Cern je kulturno raznoliko organizacija, ki združuje ljudi iz več deset držav. Je kraj, kjer so vsi dobrodošli in imajo enake možnosti, ne glede na etničnost, verovanja, spol ali spolno usmerjenost," so dodali pri centru, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, prva ženska na tem položaju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
02. 10. 2018 13.07
+2
žalostno , da je v stroki prišlo do takšnih neumnosti .... šiht mora dobit bolj kvalificiran , ne pa zato ker je ženska !!! .... zato pa gremo u k..... .... ker je človeštvo zaradi določenih idiotizmov popolnoma izgubilo kompas ...............P.S. KDAJ BODO V GRADBENIŠTVU IZPOLNJENE KVOTE ZA ŽENSKE ... NISM ŠE NOBENE OB CESTI VIDU Z LOPATO ... TUDI V GOZDU IN PRI PUMPANJU DREKA IZ GREZNIC STANJE NI NIČ BOLJŠE .... KJE STE PROSTOVOLJKE IN ZAKAJ NE PROTESTIRATE KER TAM NISO IZPOLNJENE ŽENSKE KVOTE !!!!
ivan res grozni
02. 10. 2018 17.58
+0
Vaše pisanje nedvomno dokazuje, da smo moški, pod nivojem žensk. Morda pa se bojite žensk in ste zato žaljivi. Vi bi radi videli ženske z doktoratom pri greznicah in kot fizikalke. Ali bi tudi Akrapoviča raje videli v dreku?
porota
02. 10. 2018 07.28
+1
Šefica je bila očitno postavljena na podlagi spola in ne sposobnosti in sedaj če kdo odpre usta ga čakajo sankcije, saj kali mir v hiši.
ivan res grozni
02. 10. 2018 18.04
+0
Samo v politiki velja ženska kvota, ne v znanosti. Ženska mora za enak položaj pokazati neskončno več kot moški. Bil sem v podjetju, kjer so izbirali direktorja. Izbrali smo slabega kandidata, ker je bil moški. Večinsko prepričanje je bilo "Nas že ne bo vodila ženska." V drugem podjetju je ta kandidatka dosegla vrhunske rezultate in je bvila med kandidati za menedžerja leta.
HouseBeatz
01. 10. 2018 21.27
+1
Danes namesto, da gledamo kdo je bolj sposoben, gledamo da so kvote po spolih zapolnjene... S takšnim razmišljanjem bomo res daleč prišli...
linkok
01. 10. 2018 19.44
+3
kot lučka kajfež bogataj,je samo svetila v tisti skupini znanstvenikov,ki so potem dobili nobelovo in se štulila zraven.
Sputnik
01. 10. 2018 19.35
+2
dejstvo je da je več izumov in ugotovitev dal moški spol. in zakaj? ker uporabljamo umski del možganov za razliko od žensk ki v vsako stvar vpletajo čustva. obstajajo tudi ženske ki so znale uporabit logiko in pamet ampak jih je pač manj kot moških. najpomembnejši izum ki so ga dale ženske je kako izmolzeš moškega in feminizem. feminizem je pa pomemben samo ženskam. aja pa ne smem pozabit na izum kako moškega prepričaš da si žrtev
Lenka_se_šeta
01. 10. 2018 20.05
-3
Ne vem, očitno nimate prav veliko izkušenj z izobraženimi in razgledanimi ženskami. Pravzaprav tudi z moškimi take baže najverjetneje ne. Če pa se resno sprašujete, zakaj je "več izumov dal moški spol" (uradno): ker ženske še v 19. stoletju niso smele obiskovati akademij. Ker so bile pregnane iz javnega prostora. Ker niso imele praktično nobenih pravic. O feminizmu se vam pa - kot kaže - niti najmanj ne sanja ...
Mladi? Plasto
01. 10. 2018 20.10
+1
FEMINIZEM JE DOKAZANO FALJEN DO FUNDAMENTA ... ENAKO KOT PERMISIVNA VZGOJA ...
Elendil
01. 10. 2018 19.29
+12
Bi bilo zanimivo videti, če bi bili njegovi izsledki drugačni. Da bi pokazali da so ženske tiste ki so največ prispevale k fiziki... Grem se stavit da bi aplavdirali in se kitili na spletu kako ozaveščeni so glede enakosti spolov. V takem primeru nobeden nebi tega vzel kot žalitev, sem prepričan.
porota
01. 10. 2018 19.27
+7
a govoriti se sme samo da so deskriminirane ženske, če rečeš da so deskriminirani moški, to ni v skladu s pravili obnašanja?
Rodion Raskolnikov
01. 10. 2018 19.16
+25
Najbolj bizarno je, da je človek navajal številke, Cern pa je to označil kot žalitve in osebne napade. Kako enostavno je danes linčati in medijsko likvidirati človeka, ki ni politično korekten. Vsi vemo, ampak zaradi terorja medijev, ne upamo spregovoriti.
Klleo
01. 10. 2018 19.11
+15
zanimivo je postalo ko je možak stvar pokazal v številkah...ker dokler se filozofsko razklada o zadevi je teoretično vse možno.Dejstva so pa bolela in to ni v skladu z smernicami javnosti. Naloga znanstvenika ni da subjektivno razklada o svojih prepričanjih in občutkih o določeni stvari ampak jih poskuša objektivno in znanstveno razložit s pomočjo zakonov in številk (žal so to še edine kredibilne stvari na tem svetu)
the kop
01. 10. 2018 18.37
+44
s tem feminizmom gredo predaleč!! naj raje počnejo kaj bolj pametnega, en pa da cele dneve samo bluzijo o feminizmu!!
Lenka_se_šeta
01. 10. 2018 20.07
-5
Dajte se no malo izobraziti, kaj je v resnici feminizem ...