Tujina

V demonstracijah umrlo 13 ljudi

Doha/Washington, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V mestu Faludža, 50 km zahodno od Bagdada, so ameriški vojaki streljali na demonstrante in pri tem ubili 13 ljudi, 75 pa ranili. Koalicijskim silam se je predal nekdanji iraški minister za nafto Amer Mohamed Rašid, Iračanom pa se je predal nekdanji guverner južne province Basra, Valid Hamid Taufik.

Nacionalnemu iraškemu kongresu se je predal nekdanji guverner južne iraške province Basra, Valid Hamid Taufik, ki je na 44. mestu med 55 najbolj iskanimi nekdanjimi visokimi iraškimi predstavniki. Iračani bodo Taufika zaslišali, nato pa ga bodo predali ameriškim silam.

Kot je povedal lokalni sunitski verski voditelj v Faludži, je okoli 200 mirnih demonstrantov pred šolo, v kateri so nastanjeni ameriški vojaki, zahtevali, da se umaknejo iz mesta in celotnega Iraka. Ameriški vojaki pa so na to odgovorili s streljanjem. Vest o poboju demonstrantov je potrdil tudi dopisnik agencije Reuters, ki je prisostvoval pogrebu ubitih demonstrantov.

Direktor bolnišnice je dejal, da je med demonstracijami umrlo 13 oseb, med njimi so trije dečki, mlajši od 11 let. Po navedbah očividcev so proteste pripravili učenci, stari med pet in 20 let. Nekateri prebivalci mesta pa pravijo, da so učenci zahtevali, naj se ameriški vojaki umaknejo iz šole, da bi tam lahko spet potekal pouk, drugi pa pravijo, da naj bi Američani začeli streljati, ko je nekdo v poslopje šole vrgel kamen.

Američani pravijo, da so le odgovorili na napad, Iračani imajo drugačno razlago (Foto: Reuters)
Američani pravijo, da so le odgovorili na napad, Iračani imajo drugačno razlago (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški vojaki naj bi sicer šele pred dvema tednoma vkorakali v Faludžo. Podoben incident, ko so Američani streljali na demonstrante, se je v začetku meseca zgodil v mestu Mosul na severu Iraka.

Predal se je minister za nafto

Pik šestica: Iraški mininister Amir Mohamed Rašid je 47 na ameriški listi 55 najbolj iskanih vodilnih članov nekdanjega iraškega režima
Pik šestica: Iraški mininister Amir Mohamed Rašid je 47 na ameriški listi 55 najbolj iskanih vodilnih članov nekdanjega iraškega režima FOTO: Reuters

Novico o predaji bivšega iraškega ministra za nafto Amerja Mohameda Rašida je sporočilo poveljstvo ameriške vojske v Katarju (Centcom). Rašid je bil član iraške Vojaške industrializacijske organizacije, ki naj bi bila odgovorna za proizvodnjo vsega najbolj smrtonosnega orožja v Iraku. Rašid se je koalicijskim silam predal v ponedeljek in je sedaj v priporu koalicijskih sil, je še sporočil Centcom. Iraški minister za nafto in nekdanji iraški general, ki je bil tudi svetovalec strmoglavljenega predsednika Sadama Huseina, je bil na 47. mestu med 55 najbolj iskanimi nekdanjimi visokimi iraškimi predstavniki.

Rašid je sicer štirinajsti visoki predstavnik režima Sadama Huseina, ki je v rokah ameriško-britanskih sil.

Rašid je bil znan kot "raketni mož". Člana industrializacijske organizacije sta bila tudi general Hosam Mohamed Amin, ki je bil pristojen za odnose z mednarodnimi inšpektorji za razorožitev Iraka, in svetovalec Sadama Huseina za orožje Amir al-Sadi. Oba sta že v ameriških rokah.

65-letni Rašid se je upokojil lani in je poročen z mikrobiologinjo Rihab Taho, ki naj bi bila odgovorna za skrivne iraške objekte, kjer naj bi med drugim izdelovali antraks. ZDA iščejo tudi njo, za zdaj pa ni znano, kje se nahaja.

Sadamove žrtve: Svojci ubitega žalujejo na grobišču zapora v bližini Bagdada, kjer so bili zaprti nasprotniki iraškega režima (Foto:Reuters)
Sadamove žrtve: Svojci ubitega žalujejo na grobišču zapora v bližini Bagdada, kjer so bili zaprti nasprotniki iraškega režima (Foto:Reuters) FOTO: Reuters
Regionalno vrhovno poveljstvo ameriških letalskih sil v Perzijskem zalivu so iz letalskega oporišča Princ Sultan v Savdski Arabiji preselili v Katar. Po dogovoru s savdskimi oblastmi bodo ZDA z ozemlja Savddke Arabije umaknile tudi preostalo vojsko.

Pentagon objavil nove številke žrtev ameriške vojske

Pentagon je sporočil, da je v vojni v Iraku umrlo 137 ameriških vojakov. Pentagon je pojasnil, da so enega vojaka, ki je izginil, prav tako šteli kot umrlega v boju, saj so pred štirimi dnevi odkrili njegove posmrtne ostanke. Od 137 v Iraku umrlih vojakov jih je bilo 114 ubitih v spopadih ali v t.i. prijateljskem ognju, 23 pa jih je umrlo v nesrečah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni