Tujina

V Dresdnu vdrli v zakladnico: večmilijonska izguba, kriminalci na begu

Dresden, 25. 11. 2019 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
14

V Dresdnu so kriminalci vdrli v zakladnico v muzeju v tamkajšnjem gradu, ki hrani eno izmed največjih in najbolje ohranjenih zbirk baročnih dragocenosti v Evropi. Policija za zdaj ni razkrila, kolikšna je vrednost dragocenosti, ki so jih odnesli vlomilci, mediji pa poročajo o večmilijonski, celo milijardni izgubi. Kriminalci so na begu.

Zakladnica v dresdenskem gradu, ki je znana kot Zeleni svod, hrani okoli 4000 dragocenih predmetov iz slonovine, zlata, srebra in draguljev.

Tarča zgodovinski del zbirke: dragulji in dragoceni umetniški predmeti

Tarča vlomilcev, ki so v zakladnico vdrli davi, je bil zgodovinski del zbirke. V njej so dragulji in dragoceni umetniški predmeti.

Podrobnosti o vrednosti ukradenih dragocenosti ali gmotni škodi za zdaj niso jasne.

Po navedbah nemških medijev gre za dragocenosti saškega volilnega kneza Avgusta Močnega in naj bi obsegale zbirke gumbov, zaponk, okrasja za pokrivala in odlikovanj, okrašene z briljanti, diamanti, rubini, smaragdi ali safirji. Avgust Močni (1670–1733) je zakladnico uredil med letoma 1723 in 1730.

Nemški tabloid Bild je poročal o plenu v višini milijarde evrov in tudi drugi mediji poročajo o milijonskih izgubah. "Izjav o škodi zaradi vloma za zdaj ne moremo podati," pa je prek Twitterja dopoldne sporočila policija in dodala, da prizorišče zločina še preiskujejo.

Dva vlomilca

Kot je na današnji novinarski konferenci sporočila nemška policija, je na kameri v sobani draguljev videti dva vlomilca. Načelnik kriminalistov Volker Lange ob tem ni izključil, da so pri vlomu sodelovale še druge osebe.

Vlomilca sta v sobano vdrla skozi okno, nato pa sta načrtno odšla do vitrine, v kateri je bilo skoraj sto predmetov, in jo razbila. Policija je prijavo o vlomu dobila v zgodnjih jutranjih urah. Varnostna služba je policijo obvestila o vlomu ob 4.59, je na novinarski konferenci pojasnil načelnik dresdenske policije Jörg Kubiessa.

Kmalu po vlomu je v Dresdnu zagorelo osebno vozilo, policija pa še preverja, ali sta vlomilca to vozilo uporabila pri begu. Policija naj bi še danes objavila fotografije osumljencev ter ukradenih predmetov.

Ukradli tri zbirke dragocenosti

Generalna direktorica Dresdenske državne umetniške zbirke Marion Ackermann je potrdila, da sta vlomilca ukradla tri zbirke dragocenosti, njihova vrednost pa je neprecenljiva. Vrednosti ukradenih stvari ni mogoče oceniti, saj gre za poseben pomen v popolnosti zbirke in manj v materialni vrednosti, je dejala in izrazila upanje, da se ukradeni predmeti zaradi mednarodne prepoznavnosti ne bodo pojavili na trgu umetnin.

Prostori v muzeju so običajno strogo varovani. Po poročanju medijev pa bi lahko bila davi motena dobava električne energije v muzejski kompleks, saj je zagorela bližnja električna omarica.

Da je bila omarica poškodovana, so potrdili tudi v dobavitelju električne energije Drewag. A za zdaj ni jasno, ali je to neposredno povezano z vlomom. Bild je sicer poročal, da so vlomilci onesposobili omarico in nato v zakladnico splezali skozi okno.

Obiskovalci si zakladnice ne morejo ogledati 

Na prizorišču zločina so zdaj forenziki, dele muzeja je policija zaprla. Obiskovalci si tako danes ne morejo ogledati dela, kjer je zakladnica. Ta je sicer od zunaj videti nepoškodovana.

Saški ministrski predsednik Michael Kretschmer je nad vlomom izrazil ogorčenje. Kot je dejal, so kriminalci s tem okradli celotno Saško. "Vrednosti v Zelenem svodu in kraljevi palači so ljudje v svobodni deželi Saška s težavo pridobivali skozi stoletja," je dodal.

Kot je še povedal, si takšnega vloma ni mogel niti zamisliti, saj je bil prepričan, da so bili varnostni ukrepi odlični. "Kot vidimo, pa temu ni bilo tako," je dodal pred novinarji.

Zakladnico, ki velja za eno največjih baročnih čudes, je med letoma 1723 in 1730 postavil saški volilni knez in poljski kralj Avgust, ki je rad zapravljal za dragocene predmete in umetnine.

Med zakladi 684-karatni safir, darilo ruskega carja Petra I.

Dragocenosti so zdaj na ogled v dveh sekcijah – v Zgodovinskem zelenem svodu, ki leži v avtentično obnovljenih prostorih v pritličju dresdenskega gradu, in v Novem zelenem svodu nadstropje višje, ki gosti še posebej dragocene posamične predmete.

Eden izmed najbolj dragocenih predmetov zakladnice, 41-karatni zeleni diamant, je trenutno na razstavi v Metropolitanskem muzeju v New Yorku.

Med zakladi Zelenega svoda pa je na primer tudi 684-karatni safir, ki je bil darilo ruskega carja Petra I.

To je drugi drzni vlom v Nemčiji v zadnjih letih. Leta 2017 so namreč nepridipravi iz berlinskega muzeja Bode odnesli 100-kilogramski in 24-karatni zlatnik.

Nemška ministrica za kulturo Monika Grütters je v odzivu na vlom danes poudarila, da gre za napad na identiteto Nemčije kot kulturnega naroda. Kraja "primerkov, ki predstavljajo našo identiteto kulturnega naroda, nas je zadela v srce", je dejala in kot glavno prednostno nalogo označila še bolj okrepljeno varovanje nemških muzejev in kulturnih ustanov. "Zaščita kulturnih zakladov je vredna vsakega napora," je še dejala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario64
25. 11. 2019 20.35
+1
felix59 drugič
25. 11. 2019 18.34
+2
Mogoče bi iskalne sile usmerili v okolico Novega Mesta.
Flying spaghetti monster
25. 11. 2019 18.32
+7
Knez Augustus si je ustvaril ogromno premoženja s porcelanom. Alkimist Böttger je knezu obljubil, da bo pogruntal formulo za zlato. Ponesreči je ustvaril porcelan, ki ga je bilo takrat možno dobiti samo na Kitajskem. S porcelanom si je Dresden (Saška) ustvarila ogromno premoženja. Dresden je bil včasih eno izmed najlepših in bogatejših mest na svetu, dokler ga niso čisto porušili v drugi svetovni vojni.
jugatneme
25. 11. 2019 18.02
+3
dober Jackpot
Krematorij666
25. 11. 2019 17.38
+6
Božičnica o kateri lahko le sanjamo...
Uomo 46
25. 11. 2019 17.08
+8
Gorenjska1199
25. 11. 2019 17.07
+16
Pokradejo, pa se podatke iz medijev dobijo koliko je kaj vredno, tako bosta vsaj vedla kaksno ceno postavit
sredin?ar
25. 11. 2019 17.45
+13
ti so vedli naprej kaj in komunkradejo. take akcije so naprej planirane, kupec znan in caka z denarjem To je malo druga liga kot pa da Mirzim in Sead vlomita v kiosk s čiki...
Toti glih
25. 11. 2019 16.59
+10
Narod si vrača to, kar mu je bilo skozi stoletja nakradeno. Čeprav samo delček. Vprašam se samo, kdaj bomo vrli Slovenci začeli stvari na na svoje mesto postavljati in počasi naredili red doma.
Uporabnik1110355
25. 11. 2019 16.56
+0
Naciji zbirajio sredstva z nov začetek.
bundy crocodile
25. 11. 2019 16.39
+50
Skoraj vsak dan bereš, da so nekaj ali nekoga oropali. Tega v preteklosti ni bilo toliko zato si situacijo predstavljam nekako tako, da je narodu zadosti životarjenja medtem ko je goljufov in multimilijonarjev toliko, da denar leži praktično povsod in če so ljudje včasih rajši delali za normalno plačo, ko je še pošteno delo zagotavljajo dostojno življenje in je bila kraja ter goljufija huda sramota, danes rajši gnijejo v zaporu kot pa da crkujejo na obroke pa tako rajši gredo po milijonček in na havaje al pa v arest. Obe možnosti so boljše od prve. Nikogar več ne skrbi kako bo obravnavan, če ga dobijo, ker biti goljuf je danes dobro plačana dejavnost, katere se ne sramuje noben župan.
LedenaGora
25. 11. 2019 17.05
+7
imaš prav učasih ni bilo vse v medijih kot je danes zato zna to malo stare ljudi poneumljati kradlo se je kradlo se bo in tako je...kradejo pa tisti ki iščejo zaslužek ob katerem ti nikol nebo treba delat čene apetiti nebi bilo tako visoki. lp (včasih se je lažje ke je blo tko al tko veliko majn novinarju danes je pa v novicah že če ravnatelj seksa z učiteljico matematike še dobro da ni napisano skerim sem jaz use seksal...
sredin?ar
25. 11. 2019 17.47
+1
takrat se je pisalo kaj se dogaja na vasi in ne v evropi kjer clanek preberes na mobitelu 3min po objavi.
Gu?o
25. 11. 2019 16.37
+16
Pink panteri :)