Tujina

V drugi krog predsedniških volitev v Severni Makedoniji s tesno razliko Pendarovski in Siljanovska Davkova

Skopje, 22. 04. 2019 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
0

Po preštetih skoraj vseh glasovih na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji sta kandidat vladajočih socialdemokratov in albanske stranke DUI Stevo Pendarovski in Gordana Siljanovska Davkova, kandidatka največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, skorajda izenačena. Pomerila se bosta v drugem krogu volitev.

Po preštetih skoraj vseh glasovih na nedeljskih predsedniških volitvah v Severni Makedoniji sta kandidat vladajočih socialdemokratov in albanske stranke DUI Stevo Pendarovski in Gordana Siljanovska Davkova, kandidatka največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, skorajda izenačena.

Po 99,96 odstotka preštetih glasovnic je Steva Pendarovskega podprlo 42,85 odstotka, Gordano Siljanovsko Davkovo pa 42,24 odstotka volivcev. Oba sta v nedeljo zvečer ob objavi prvi izidov sicer razglasila zmago v prvem krogu.

V Severni Makedoniji je prvi krog predsedniških volitev zaznamovala nizka volilna udeležba.
V Severni Makedoniji je prvi krog predsedniških volitev zaznamovala nizka volilna udeležba. FOTO: AP

Prvi krog zaznamovala nizka volilna udeležba

V Severni Makedoniji je prvi krog predsedniških volitev zaznamovala nizka volilna udeležba. Od skupaj 1,8 milijona volilnih upravičencev je glasovalo 41,82 odstotka volivcev, glasovnice je oddalo 755.816 ljudi.

Da bi bile volitve v drugem krogu veljavne, mora biti volilna udeležba najmanj 40-odstotna, v nasprotnem primeru jih bodo morali ponoviti, tak izid pa bi lahko pomenil veliko politično negotovost.

Volitve so potekale manj kot tri mesece po uveljavitvi sporazumu z Grčijo o spremembi imena države v Severno Makedonijo, s katerim se je končala dolgoletna grška blokada Skopja na poti v EU in zvezo Nato.
Volitve so potekale manj kot tri mesece po uveljavitvi sporazumu z Grčijo o spremembi imena države v Severno Makedonijo, s katerim se je končala dolgoletna grška blokada Skopja na poti v EU in zvezo Nato. FOTO: AP

Blerim Reka, kandidat dveh manjših opozicijskih albanskih strank, je v nedeljo dobil 10,57 odstotka glasov. Volitve v drugem krogu bodo odločili njegovi volivci.

Zmago v prvem krogu sta v nedeljo zvečer razglasila tako Pendarovski kot Siljanovska Davkova. "Danes smo dosegli veliko zmago," je po objavi prvih izidov dejal Pendarovski na novinarski konferenci. Obljubil je, da bo njegova zmaga omogočila razvoj države in vstop v evroatlantske integracije.

'Brez pravičnosti ni Nata in EU'

Siljanovska Davkova pa je dejala, da so "prepričali volivce, da brez pravičnosti ni Nata in EU". Opoziciji je uspelo prepričati volivce, da je vladavina prava glavni predpogoj za zagotovitev datuma za začetek pogajanj z EU, je poudarila.

Volitve so potekale manj kot tri mesece po uveljavitvi sporazumu z Grčijo o spremembi imena države v Severno Makedonijo, s katerim se je končala dolgoletna grška blokada Skopja na poti v EU in zvezo Nato. V letu dni je pričakovati vstop Severne Makedonije v Nato, junija letos pa naj bi, kot pričakujejo v Skopju, dobili datum za začetek pristopnih pogajanj z EU, na kar država čaka že od leta 2005.

Pendarovski tako kot vlada podpira prespanski sporazum, kot tudi spremembo imena. Gordana Siljanovska Davkova pa vlado Zorana Zaeva obtožuje zaradi "boleče spremembe imena", korupcije in nepotizma. Opozarja, da je izbrisal pravico do samoopredelitve in odvzel pravice makedonski manjšini v sosednjih državah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.