Tujina

V domovini papeža Frančiška senat zavrnil zakon o pravici do splava

Buenos Aires, 09. 08. 2018 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Argentinski senat je zavrnil zakon o legalizaciji splava, z 38 glasovi proti in 31 za. Na noč glasovanja so se na ulicah Buenos Airesa zbirali podporniki zakona in njegovi nasprotniki, kar je pokazalo veliko razdeljenost v državi glede tega vprašanja.

Navdušeni nasprotniki splava, ko so izvedeli za izide glasovanja.
Navdušeni nasprotniki splava, ko so izvedeli za izide glasovanja. FOTO: AP

Argentinski senat je pokopal upe aktivistov, ki so se zavzemali za splav v sicer pretežno katoliški državi. Glasovanja sta se dve osebi vzdržali, 31 pa jih je glasovalo za – razdeljenost je bila vidna tudi v senatu.

Predlog zakona, ki je že od samega začetka sprožal burne debate, bi omogočil ženskam, da prekinejo nosečnost v prvih 14 tednih. Trenutni zakon omogoča splav le v primeru posilstva ali ko je ogroženo materino zdravje. Zakon so sprva sprejeli v spodnji hiši argentinskega kongresa, potem pa bi ga morali potrditi še v veliko bolj konzervativnem senatu. Upanje za podpornike pravice do splava je bilo delno izgubljeno že, ko je neka senatorka iz opozicije umaknila svojo podporo zakonu.

Kljub porazu aktivisti ne obupujejo. "Tisti, ki se borimo za človekove pravice, vemo, da je to boj na dolgi rok. V Argentini obstaja zagon, ki ga pred tem ni bilo," je za CNN povedala Tamara Taraciuk Broner, ki kot starejša raziskovalka deluje pri organizaciji Human Rights Watch.

Medtem ko so senatorji glasovali pozno v noč, so se na ulicah zbirali podporniki zakona, katoliška cerkev pa je organizirala 'Mašo za življenje' v Buenos Airesu. Okoli zakona je vseskozi vladal velik razkol – nasprotniki splava so protestirali z modro barvo in geslom 'rešimo obe življenji', medtem ko so podporniki splava nosili zelene naglavne rute. Prav zelene 'bandane' so postale simbol gibanja za pravico do splava, ki se je pojavilo v Latinski Ameriki. Podporniki tega gibanja so se zbirali v Urugvaju, Mehiki, Peruju in Čilu.

Razočarani aktivisti z zelenimi bandanami
Razočarani aktivisti z zelenimi bandanami FOTO: AP

V Latinski Ameriki več kot 97 % žensk živi v državah z restriktivnimi zakoni glede splava. Pred glasovanjem je kar 60 irskih poslancev iz najrazličnejših političnih strank podpisalo pismo, v katerem so pozvali argentinske senatorje, naj podprejo zakon. Na Irskem so sicer na majskem referendumu podprli odpravo prepovedi splava.

Papež Frančišek, ki sicer prihaja iz Argentine, se o zakonu sicer ni izrekel, je pa ostro kritiziral splav le nekaj dni pred glasovanjem.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
09. 08. 2018 20.29
+1
Papež Frančišek, kaj se pa ta zraven meša naj bo sam tiho najbolj je pameten ko je tiho.
ivan.z Doba
09. 08. 2018 14.30
+6
Pravica do splava in do evtanazije morata biti neodtujivi. Tičeta se zgolj in samo posameznika, posameznice, ki se za to odloči. Tisti, ki so proti temu kratijo drugim pravice. Zakaj?!
User416781
09. 08. 2018 16.57
+0
Zakaj za vraga pa bi to bila neodtuljiva pravica? Gre za odgovornost - za svoja dejanja je potrebno sprejeti odgovornost. Pustimo primere, kot so posilstva in podobno - tam s tem nimam težav. Če pa je splav avtomatska pravica, pa hitro pridemo do težav z nataliteto. Pri nas se vsak tretji otrok splavi. Nenazadnje pa gre tudi za zelo vprašljivo početje iz vidika morale. Zakaj je tako samoumevna pravica posameznika da odloča, če bo otrok živel, ali ne?
User416781
09. 08. 2018 17.51
-1
Povem še en primer kaj naredi ta "neodtuljiva pravica". Od prijatelja partnerka je zanosila in je naredila splav, brez da bi mu povedala. Mu je rekla da on s tem nima nič in da ni zanosil on. Njega je to izjemno prizadelo in seveda sta takoj končala...vsak splav bi bilo potrebno obravnavati individualno in pridobiti odobritev strokovnih služb za tak poseg. Tako bi bilo prav.
yss
09. 08. 2018 12.30
+4
Na svetu je že 7 milijard ljudi. Treba bo počasi gledati globalno, ne samo parcialno. Če 20,30 let nas bo 10 milijard. Pri taki porabi energije, hrane ,vode , kot je sedaj, se bo ta problem rešil sam od sebe tako, ali drugače. Je pa res, da lahko že danes, z uporabo vse možne kontracepcije, ki je na voljo rešujemo problem splava že na začetku., vsaj v zahodnem svetu.
Ciymbalta
09. 08. 2018 20.30
+1
Ah narava bo poskrbela da 10 milijard nas ne bo.
User416781
09. 08. 2018 11.42
-9
Situacija v Sloveniji - na približno 20.000 živorojenih otrok imamo 7.000 splavov in velike težave s staranjem prebivalstva. Meni se to ne zdi normalno in tudi pri nas bi bilo potrebno narediti red. Če ne drugo, bi ljudje pred seksanjem malo razmislili o možnih posledicah...
acco98
09. 08. 2018 11.06
+10
Ta stari odločajo o rodnosti./ Kaj druzga niso sposobni zrihtat življenja na bolje...ampak,gredo na -- dajmo jo držat z zakonom takrat ,ko ženska zanosi .
tedoVV2HCmedo
09. 08. 2018 10.33
+8
Sigurno je papež tam ukazal senatu.
tedoVV2HCmedo
09. 08. 2018 10.36
+13
Splav je včasih koristna stvar. Če na ultrazvoku vidijo, da bo otrok pohabljen, je boljše narediti splav, kot pa da celo življenje gledaš otroka invalida. S splavom tako narediš korist sebi in otroku.
User416781
09. 08. 2018 17.42
V tem primeru se absolutno strinjam. Ni pa prav, da je to samoumevna pravica. Imam dva otroka, med katerima je eno leto razlike. Ko je moja partnerka ugotovila, da je drugič noseča je šla k svoji ginekologinji - ta je kar avtomatsko skepala, da bo splavila in je tudi pogovor začela v tej smeri. Na koncu je bila čisto presenečena, da se za to ni odločila in jo celo vprašala, če je prepričana, da želi otroka obdržati...halo?! V kakšnem svetu živimo...?