Tujina

V Egiptu med mrtvimi tudi ženska in 13-letni deček

Kairo, 20. 07. 2013 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
5

V spopadih med privrženci in nasprotniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija v Egiptu so umrle tri osebe, najmanj osem pa jih je ranjenih. Po poročanju Reutersa sta med mrtvimi tudi ženska in 13-letni deček.

V spopadih med privrženci in nasprotniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija v mestu Mansura v delti Nila so v petek umrli trije ljudje, najmanj osem pa jih je ranjenih. Po poročanju tiskovne agencije Reuters sta med mrtvimi ženska in 13-letni deček.

Okoli 10.000 Mursijevih privržencev je protestiralo v pohodu po ozkih ulicah, s seboj so nosili fotografije padlega predsednika in vzklikali slogane. Ustavila jih je vojska z oklepnimi vozili.

Mursijevi podporniki
Mursijevi podporniki FOTO: Reuters

Vojska je pred tem opozorila, da bo odločno ukrepala v primeru nasilja. Začasni predsednik Adli Mansur pa je v četrtkovem televizijskem nagovoru pozval k spravi in zagotovil, da bodo ohranili revolucijo.

Protesti za in proti Mursiju so sicer v petek potekali v več mestih po državi. K njim je pozvala Mursijeva Muslimanska bratovščina. V Kairu je več deset tisoč protestnikov zahtevalo vrnitev Mursija na položaj, več tisoč pa jih je na trgu Tahrir protestiralo proti njemu. O nasilju poročajo tudi s Sinajskega polotoka. Ubita sta bila dva civilista, eden pa je bil ranjen, ko so skrajneži izstrelili rakete na vojaško kontrolno točko El Arish.

Množični protesti privržencev Mursija potekajo, odkar ga je po množičnih protestih, na katerih so zahtevali njegov odstop, vojska 3. julija odstavila.

Vojska je sicer minuli teden začela veliko ofenzivo proti islamskim skrajnežem na severu polotoka, kjer je bilo od strmoglavljenja Mursija ubitih najmanj 15 policistov in vojakov ter sedem civilistov.

vojska v Egiptu
vojska v Egiptu FOTO: Reuters

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
20. 07. 2013 16.07
Žensko so pomoje sami zatolkel, sedaj pa to kažejo kot neko propagando! Zaprl pa bi tudi tistega ki je na prostete peljal madoletne osebe! To je isto kot da mladoletnega sina pelješ prostitutki potem pa prostitutko obtožiš ker ga je okužila s spolno boleznijo! Tam so itak sami fanatiki! Ne vem pa zakaj 24 ur ne piše o tem kako so v ZAE zaprli evropejko oz. norvežanko ki so jo posilili in je poslitvo prijavila! te ljudje so usekani, in prej ko izginejo iz tega sveta prej bbo svet lepši!
adminisrat0r
20. 07. 2013 10.23
+5
religija miru
slalabum
20. 07. 2013 09.26
+2
Delat se raje spravite banda lena.........
didiss
20. 07. 2013 09.56
+3
tido111 te ljudje delajo vec kot ti mislis sicer kaj pa slovenci ko je problem se postavi pred sank in tanka ,tako slovenci resujete krizo v drzavi ,tam so revolucije a ljudje zato ne zgubljajo sluzb in fabrike se ne zapreajo mpa se to so za drzavo kakrsno koli ze a so zanj v tem je razlika slovencka ali egipcana!!!
appollyon
20. 07. 2013 16.04
-1
Haha si ti že bil v egiptu?!? To so najbolj leni ljudje, ki 16 ur na dan posedavajo in 4 ure max. delajo! Pa ne gledat kakšnih letoišč, ampak romaj v kakšno veliko mesto, ti bo kmalu jasno, ko vidiš 5 zaposlenih v eni trafiki, 4je ležijo pred no in lenarjo eden pa notr lepo bere cajtng, tako da dokler ne prebere ga boš čakal!