Tujina

Število mrtvih v eksploziji na naftovodu v Mehiki naraslo na 66

Tlahuelilpan / Mexico City, 19. 01. 2019 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ti.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
3

Blizu mesta Tlahuelilpan v mehiški zvezni državi Hidalgo je v petek na naftovodu odjeknila eksplozija, pri čemer je umrlo 66 ljudi, 76 je ranjenih. Uradni vzrok eksplozije še ni znan, porajajo pa se špekulacije, da je do nje prišlo ob poskusu kraje nafte iz naftovoda. Naftovod trenutno varuje na tisoče marincev, transport goriva pa je za zdaj v celoti ustavljen.

Nesreča se je zgodila v mestu Tlahuelilpan, približno 105 kilometrov severno od mehiške prestolnice.
Nesreča se je zgodila v mestu Tlahuelilpan, približno 105 kilometrov severno od mehiške prestolnice. FOTO: AP

V mehiškem mestu Tlahuelilpan v zvezni državi Hidalgo je v petek zvečer (po lokalnem času) eksplodiral naftovod, pri čemer je umrlo najmanj 66 ljudi, še 76 je ranjenih.

Po prvih informacijah naj bi eksplodiralo, potem ko so cevi prerezali tatovi nafte. "Več deset jih je z nafto skušalo napolniti zabojnike, nato je izbruhnil požar," so najverjetnejši vzrok nesreče navedli mehiški uradniki. Tudi mehiška državna naftna družba Pemex je v izjavi za javnost sporočila, da je prav kraja goriva vzrok eksplozije in požara, ki je sledil.

Posnetki, ki jih je objavila lokalna televizija, kažejo obsežen požar in ljudi, ki so utrpeli hude opekline. Naftovod trenutno varuje na tisoče marincev, transport goriva pa je za zdaj v celoti ustavljen. 

Po besedah guvernerja Hidalga Omarja Fayada pa bi lahko število žrtev še naraslo, saj območja še niso uspeli v celoti pregledati. Fayad je ob tem na Twitterju v izogib podobnim nesrečam opozoril na tovrstno nevarno krajo goriva. "Vse Mehičane pozivam, naj ne sodelujejo pri krajah goriva," je zapisal Fayad. "Poleg tega, da je to nezakonito, ogrožajo življenja vas in vaših bližnjih. /.../ To se ne sme več ponoviti."

Mehiški minister za javno varnost Alfonso Durazo je sporočil, da so malo pred polnočjo (ob 6.00 po srednjeevropskem času) požar uspeli pogasiti.

Ranjene so v bližnjo bolnišnico vozili tudi s helikopterjem.
Ranjene so v bližnjo bolnišnico vozili tudi s helikopterjem. FOTO: AP

Kraja goriva je v Mehiki sicer čedalje pogostejša; po podatkih vlade so državo tatovi na tak način samo lani oškodovali za tri milijarde dolarjev (2,63 milijarde evrov), poroča BBC.

Zdaj je najpomembneje, da poskrbimo za ranjene, da rešimo življenja. Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador

Andrés Manuel López Obrador, mehiški predsednik, ki je to funkcijo nastopil decembra 2018, je na prizorišče eksplozije odpotoval danes zgodaj zjutraj. V intervjuju za lokalne medije je napovedal obsežen boj proti tovrstnim kaznivim dejanjem in se zavezal, da bo nadaljeval s tem, dokler kraja goriva ne bo izkoreninjena. "S strategijo boja proti kraji goriva bomo nadaljevali oziroma jo še okrepili," je dejal.

Je pa takšna politika privedla do čedalje večje odvisnosti od dobave tankerjev, vrstijo se poročila o pomanjkanju goriva in dolge vrste na bencinskih servisih po vsej Mehiki.

Prav pomanjkanje goriva naj bi nekateri domačini, ki so se zbrali na mestu eksplozije, krivili za tragedijo. "Zaradi pomanjkanja goriva je tukaj veliko ljudi, ki čakajo s kanistri," je za tiskovno agencijo AFP dejal 55-letni domačin Martin Trejo, ki je na mestu eksplozije iskal sina, ki je pred tem odšel po gorivo.

Tovrstne nesreče v družbi Pemex sicer niso nič neobičajnega. V eksploziji leta 2013 na sedežu družbe v Mexico Cityju je umrlo 37 ljudi, v letu 2012 pa je v požaru na plinovodu umrlo 26 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
19. 01. 2019 16.49
+0
Dejstvo je da nas je na Zemlji preveč . Stvarnik bi moral urediti , da jih vsaj 60 % zgine z obličja Zemlje. Torej vsaj ves ološ , ki se giblje po naši zemljici !!!
Ramzess
19. 01. 2019 11.43
+8
Tisoče marincev varuje naftovod, na tem mestu, ali na celotni dolžini, ni jasno, sicer pa kaj to sedaj pomaga, je že prepozno.