Tujina

V Evropi večina požarov podtaknjenih

Split/Zadar/Zagreb, 29. 07. 2007 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
7

Večina uničujočih požarov, ki divjajo po Evropi, naj bi bila podtaknjenih. Požar na Velebitu se je zaradi burje razširil.

Požari, ki divjajo v več evropskih državah, naj bi bili podtaknjeni.
Požari, ki divjajo v več evropskih državah, naj bi bili podtaknjeni. FOTO: Reuters

V več evropskih državah še vedno divjajo uničujoči gozdni požari in, kot kaže, jih je bila večina podtaknjenih. Za požari na jugu Italije naj bi stala mafija, podtaknjen pa je bil tudi doslej največji gozdni požar v zgodovini največjega kanarskega otoka, Gran Canaria. Več sto požarov še vedno pustoši po Grčiji, Bolgariji, Makedoniji, hrvaški gasilci pa se še trudijo pogasiti požar, ki je zajel okoli 160 hektarjev površin na Velebitu.

Italijansko mafijo že več let obtožujejo, da podtika požare na jugu države in zemljo nato prodaja kot zazidljivo zemljišče. V preteklih sedmih dneh je na jugu države zagorelo kar 750-krat, mnogi požari so izbruhnili istočasno, zato drugega vzroka za požare oblasti ne vidijo. V Italiji je v požarih v zadnjih dneh umrlo pet ljudi, med njimi pilot gasilskega letala, razmere pa naj bi se sedaj nekoliko umirile.

Okoljevarstvena organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) je zaradi takšnih namernih požigov danes pozvala, naj Evropska unija sprejme zakon, ki bi prepovedoval gradnjo na požganih zemljiščih. Po podatkih WWF naj bi bilo doslej v Evropi "žrtvovanih" več deset tisoč hektarjev gozdov; samo v Grčiji 50.000 hektarjev, v Italiji pa najmanj 9000 hektarjev.

Gasilci se borijo z uničujočimi požari.
Gasilci se borijo z uničujočimi požari. FOTO: Reuters

Na Grand Canarii je podtaknjeni požar, ki še vedno divja, že uničil okoli 3500 hektarjev borovega in evkaliptusovega gozda. Policija je zaradi suma požiga že prijela nekega gozdnega delavca, ki jim je sicer sporočil, da je zagorelo. Požig je že priznal. Z ognjenimi zublji se na otoku bori kakšnih 200 gasilcev, na pomoč pa jim je priskočilo tudi 10 helikopterjev. Še vedno divja tudi velik požar na grškem polotoku Peloponezu. Uničil je že več 100 hiš in več tisoč hektarjev gozdov. Življenje so izgubili štirje ljudje.

Akcije lova na piromane so že obrodile prve sadove. Policija je prijela moškega, ki je poskušal podtakniti požar na Pašmanu. Proti 29-letnega domačina je že spisana kazenska prijava.
Prijeli so tudi 58-letnika iz Pakoštana, ki naj bi zaradi nepazljivega kurjenja na prostem zanetil požar na otoku Žuta v Kornatih.

Požari divjajo tudi v Bolgariji, kjer je v minulem tednu zgorelo že okoli 23.000 hektarjev gozdov. Bolgarska policija je zaradi suma podtikanja požarov prijela 20 ljudi. V Makedoniji je v soboto izbruhnil nov požar v bližini nacionalnega parka Jasen. Gasiti ga pomagata tudi dva nemška helikopterja mirovne misije KFOR v Kosovu. Požari divjajo tudi v Srbiji in Črni gori. Na pomoč pri gašenju požarov v Bolgariji, Makedoniji, Srbiji in Črni gori so priskočila tudi ruska letala in helikopterji.

Velebit Gori

Požar na Velebitu, največji letošnji požar na Hrvaškem, s katerim se gasilci borijo že četrti dan, se je še razširil zaradi močne burje.

Helikopterji in kanaderji so na tleh, saj jim močan veter onemogoča polet. Požar na Velikom Rujnu se je razširil še na Suvu Dragu.

Ogenj se približuje raketni bazi Žrnovnica

V bližini raketne baze v Žrnovnici v Splitsko - dalmatinski županiji je danes dopoldan zagorelo. Zaradi močne burje se požar hitro širi.

Rončević je obljubil gasilcem, da bo ministrstvo za obrambo poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov
Rončević je obljubil gasilcem, da bo ministrstvo za obrambo poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov FOTO: POP TV

Gori tudi na področju Donji Dolac - Svilaj v Splitsko - dalmatinski županiji, ki se je včeraj razširil tudi na področje Šibeniško - kninske županije. Področje je nedostopno in delno minirano.

Sanader napoveduje poostritev kazni za piromane

Predsednik vlade Ivo Sanader se je sestal s predstavniki gasilcev v Divuljama, ki so ga obvestili, da so v tej sezoni našteli 850 požarov, trenutno pa je 20 aktivnih. Na sestanku sta bila prisotna tudi minister za obrambo Berislav Rončević in minister za notranje zadeve Ivica Kirin. Gasilci so trojko obvestili o razmerah na terenu.

Po sestanku je Sanader na tiskovni konferenci dejal, da bo država namenila več denarja za protipožarno zaščito. Prav tako bodo kupili dva dodatna kanaderja, tri letala Air Tractor in dvanajst helikopterjev. Sanader je prav tako napovedal poostritev kazni za namerne požigalce.

Kirin je novinarje obvestil, da je aretirani moški, ki je povzročil požar na Velebitu, danes že stopil pred preiskovalnega sodnika. Zažgal naj bi svojo vikendico, ker je bil jezen. Rončević pa je dejal, da bo Ministrstvo za obrambo RH poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
30. 07. 2007 12.03
čriček: kje si bil pa ti, ko so nastajali požari? Ko si omenil Pokljuko, me je postalo strah, da si tam podtaknil kakšen ogenj.
?ri?ek
30. 07. 2007 00.15
Sej maš zaston vsto na Blejski otaok, sam Pokljuških smrek ne damo, se bo lahko pa dost ljudi pokopal namesto v stolnico pod smrekce... pa naj ti bo lahka zemlja!
hot-shot69
29. 07. 2007 23.39
čriček, pa še teb eno granato v rit potisnli...sam sj razumem tvoje sovražtvo, RKC ti je vse pokradla, pobila tvoje svojce ???--------OK, sj sm se mal zamislu pod kakšno temo pišem o tem, me je kr mal sram, samo nism jest začel :)
ekvinokcij@gmail.com
29. 07. 2007 23.04
Tudi v sloveniji se je nekaj časa bralo in poročalo o piromaniji. Kar nad fabrikami je bilo vroče. Jaz sem hotel za vikend oditi na počitek, pa me je blo full strah, ker sem ravno hotel kupil zipota in to s 5-imi zvezdicami. Prevroče:)
hot-shot69
29. 07. 2007 20.11
Upam, da se alkajdovci ne porajtajo kakšno škodo bi lahko naredil s podtikanjem ognja po Evropi in Ameriki...sj mogoče so pa oni tisti k to delajo v Italiji, na Hrvaškem en vrjamem :)
goso
29. 07. 2007 17.11
""Rončević je obljubil gasilcem, da bo ministrstvo za obrambo poskrbelo za opremo, ki je potrebna za gašenje požarov"" Človek ne more verjet tej brezbrižnosti. Namesto preventive, ki so jo močno zahtevali že požari v preteklih letih (Slovenija je tud brezbrižna, pa Grčija...), šele zdaj nekaj obljublja. Pa je vse skup tko pocen v primerjavi z več desetletnimi in stoletnimi gozdovi. Nesposobni dojeti, kaj je pomembno. Ker volimo čvekače iz TV.
theykilledKenny
29. 07. 2007 17.02