Tujina

V Evropi vse manj turistov

Pariz/Rim, 08. 08. 2009 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prvih štirih mesecih letos je Evropo, kamor letno pripotuje polovica vseh svetovnih turistov, obiskalo za deset odstotkov manj turistov.

Francija je še vedno najbolj priljubljena turistična destinacija.
Francija je še vedno najbolj priljubljena turistična destinacija. FOTO:
V prvih dveh mesecih letos se je turistični obisk Grčije v primerjavi z enakim obdobjem leto prej zmanjšal za deset odstotkov, podobna ocena pa naj bi ostala celo leto.

Večina priljubljenih evropskih držav tako v prvih mesecih leta beleži padec obiska turistov. Padec nekoliko blažijo domači gostje. Svetovno najbolj priljubljena destinacija je še vedno Francija, je junija zabeležila za štiri odstotke manj tujih turistov kot v enakem obdobju lani. Število bi lahko do uradnih podatkov za junij in julij padlo za do 30 odstotkov, pravijo analitiki, ki ocenjujejo, da bodo izpad tujih turistov nadomestili domači gostje. Francija s turizmom ustvari šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

V Španiji turizem predstavlja 11 odstotkov BDP in zaposluje dva milijona ljudi. V polletju naj bi v državi, ki po številu turistov zaseda tretje mesto na svetu, zabeležili za 11,4 odstotka manj turistov kot v enakem obdobju lani, ko jih je obiskalo 24 milijonov turistov.

Italijanska mesta so prazna, medtem ko so njihove avtoceste in plaže polne, saj se je 18,3 milijona Italijanov odpravilo na dopust. 7,7 milijona jih bo dopustovalo na tujem. Italijanska turistična industrija meni, da naj bi se število domačih in tujih gostov letos poleti povečalo za 11 odstotkov, a naj bi imelo krajše dopuste. Turizem Italiji sicer prinese 11 odstotkov BDP.

Tudi na Hrvaškem manj turistov

Padec vrednosti britanskega funta je povzročil rast prihodov turistov. V prvih treh mesecih letos so tako v Združenem kraljestvu v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečali število turistov iz Francije, Nemčije, Italije in Nizozemske. Vse manj Britancev pa letos potuje v tujino.

Nemci postajajo previdni pri rezervaciji svojih potovanj, saj se vse bolj odločajo za dopustovanje v zadnjem hipu. Nemški Berlin pa naj bi v obdobju od januarja do maja zabeležil tri milijone turistov, kar je za 1,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani – dve tretjini teh pa so predstavljali domači gostje.

Hrvaško naj bi letos obiskalo za osem odstotkov manj turistov. Država je močno odvisna od turizma, saj ta sektor predstavlja 15 odstotkov BDP.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jo Va
08. 08. 2009 13.22
Hrvaškim uradnim statistikam pač ne verjamejo niti Hrvati več, odkar je na oblasti kradeze.
4evercvicek
08. 08. 2009 10.54
Vprašanja za avtorja članka: Naslov se glasi "V Evropi vse manj turistov", nadaljuje se z "podnaslovom" "Tudi na Hrvaškem manj turistov". Sedaj me pa zanima zakaj Slovenija ni vredna omembe? Ali menite da Slovenija ni turistična destinacija?
generator
08. 08. 2009 10.52
Hrvaško naj bi letos obiskalo za osem odstotkov manj turistov. Država je močno odvisna od turizma, saj ta sektor predstavlja 15 odstotkov BDP. Najnovejši podatki: U prvih sedam mjeseci na Jadranu i u gradu Zagrebu, bilo je pet posto manje turista i tri posto manje noćenja. Vi novinarji zgleda pojma nimate. Al je pa fora v zavajanju javnosti. Kdo bi vedel.
bmw_
08. 08. 2009 10.17
pranje možganov, če nebi bilo medijev še vedeli nebi za "recesijo"...
tigrica2008
08. 08. 2009 09.59
hm, ni bilo za videt, niti na koriziki, kjer si težko dobil prostor v kempu, niti v rimu, kjer so se kolone za vstop v barziliko sv. petra vile okrog celega trga, za vstopnico v kolosej pa je bilo potrebno čakati min. eno uro....