Tujina

V Firencah še brez incidentov

Firence, 07. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V toskanski prestolnici, kjer poteka Evropski socialni forum, je v pripravljenosti šest tisoč policistov, saj se italijanske oblasti bojijo podobnih izgredov, ki so se zgodili lani v Genovi. Iz Firenc sicer zaenkrat ne poročajo o incidentih.

Sredini protesti so minili brez večjih incidentov
Sredini protesti so minili brez večjih incidentov FOTO: Reuters

Po podatkih sprejemnega centra Evropskega socialnega foruma je v Firence prispelo že okoli 30 tisoč ljudi. To je nad pričakovanji, saj so organizatorji pred začetkom foruma napovedovali, da se ga bo udeležilo okoli 20 tisoč ljudi. Italijanska policija je poostrila nadzor nad železniško postajo, saj največ udeležencev foruma v Firence prihaja z vlaki. Iz Vidma pa so sporočili, da je policija na meji z Avstrijo dolgo časa zadrževala vlak, na katerem so bili predvsem avstrijski in nemški udeleženci foruma.

Udeleženci se zavzemajo za pravice tretjega sveta

Prvi dan foruma, v sredo zvečer, so udeleženci predvsem pozivali k odpisu dolgov za države tretjega sveta, saj so se te po njihovem zaradi zadolževanja znašle v začaranem krogu, bogati pa dolgove izrabljajo za pritisk nanje.

Haidi Giuliani govori na otvoritvi Socialnega foruma
Haidi Giuliani govori na otvoritvi Socialnega foruma FOTO:

Forum je odprla mati Carla Giulianija, ki je bil ubit v lanskih protiglobalističnih demonstracijah ob vrhu G-8 v Genovi. Za razliko od podobnih forumov po svetu, ki so bili v znamenju protestov proti globalizaciji, je forum v Firencah, ki se je danes nadaljeval z več seminarji, namenjen predvsem obsodbi ameriškega imperializma po 11. septembru lani.

"Svet je bolan, bolan zato, ker je preveč problemov, preveč egoizma, neznanja in vojn", je dejala Haidi Giuliani. "Toda danes je lep dan, saj se je zbrala množica svobodnih in poštenih ljudi, ki se želijo soočiti s težavami", je dodala pred več desettisoč ljudmi, večinoma domačini, na trgu Santa Croce v Firencah. Na otvoritvi so sodelovali tudi številni umetniki, med njimi Nobelov nagrajenec za literaturo Dario Fo.

Protest proti vojni in skrajni politiki ameriškega predsednika Busha (Foto: Reuters)
Protest proti vojni in skrajni politiki ameriškega predsednika Busha (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nekaj ur pred začetkom foruma pa se je po podatkih organizatorjev več tisoč ljudi udeležilo pohoda proti ameriškemu oporišču Camp Darby pri Pisi, kjer so protestirali proti "vojni in ZDA".

Številni domačini so mesto zapustili ali pa ostajajo v svojih stanovanjih, vsi pa se pripravljajo na soboto, ko forum s pohodom proti vojni v Iraku dosegel vrhunec. Pohoda naj bi se udeležilo najmanj 200.000 ljudi.

Forum je dodobra zmotil vsakdanje življenje v toskanski prestolnici. V Firencah se predvsem bojijo, da bi množice demonstrantov poškodovale številne spomenikov. Kot so povedali predstavniki za nadzor nad kulturnozgodovinsko dediščino v mestu, zaenkrat poškodb niso zabeležili. Za red, predvsem pa za zaščito renesančnih umetniških del v Firencah, skrbi kar 6000 policistov. Noč in dan nadzorujejo 500 občutljivih točk, mesto pa nadzorujejo tudi s helikopterji.

Policisti so dobili strogo navodilo, naj s pretiranim razkazovanjem moči ne izzivajo spopadov z demonstranti. Mednje naj bi se, kot trdijo italijanske oblasti, vmešati skupine nasilnežev, predvsem iz tujine. Zato na mejnih prehodih natančno pregledujejo vse, ki so namenjeni na forum. Ta je v Italiji sprožil tudi politično polemiko, saj vlada v Rimu nasprotuje shodu protiglobalistov, medtem ko ga opozicija, ki je na oblasti v Firencah in Toskani, podpira.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou