Tujina

V Franciji novi temperaturni rekordi, v osrednji Španiji boj z ognjenimi zublji

Montellier/Madrid, 30. 06. 2019 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska in španska mesta še naprej puhtijo od peklenske vročine. Temperature so na jugu Francije dosegle nove rekordne vrednosti, v osrednjem delu Iberskega polotoka pa se trenutno 250 gasilcev trudi zajeziti obsežen požar.

"Kam naj ga postavimo?" se je glasilo vprašanje Luca Gomela, direktorja živalskega vrta v francoskem mestu Montpellier. "Naravnost na sprednja vrata, da ga bodo zagotovo videli tudi tekači," dobi odgovor izza sprejemne mize. "Vedno se namreč pritožujejo, če so posamezni deli parka zaprti," razloži sogovornik, medtem ko mu z obraza in izpod pazduh lije znoj.

Na sprednja vrata živalskega vrta je izobesil rdeče opozorilo, s katerim obiskovalce opozarjajo na posebne ukrepe, ki so jih sprejeli zaradi vročinskega vala, ki je Francijo zajel v zadnjih dneh.

Direktor je bolj kot za živali zaskrbljen za obiskovalce. V četrtek so namreč morali v bolnišnico zaradi toplotne izčrpanosti odpeljati tri otroke, ki so prišli na šolski izlet iz bližnjega mesta Arles. "Menim, da njihovi nadzorniki v tem primeru niso ravnali razumno," je poudaril. Zaradi neljubega dogodka ni mogel več ničesar prepustiti naključju. Pred tokratnim koncem tedna so bili na delu gasilci, ki so z vodo namakali sprehajalne poti. Ob tem pa so sprejeli odločitev, da določene dele živalskega vrta, predvsem tiste s strmimi vzpetinami, za obiskovalce zaprejo.

Francoska meteorološka služba je ob tem sporočila, da lahko omenjen temperaturni rekord primerjajo kar z avgustovskimi temperaturami v kalifornijski Dolini smrti. 

Montpellier je torej eno izmed tistih francoskih mest, za katerega so meteorologi v zadnjih dneh razglasili rdeči alarm, kar se tiče vročine, tamkajšnje prebivalce pa so opozorili tudi na hudo nevarnost nastanka požarov. Mesto, ki se nahaja na jugu Francije, namreč kar puhti od peklenske vročine. V soboto so pristojne službe potrdile, da so temperature v tem delu države dosegle novo rekordno najvišjo vrednost. V vasi Gallargues-le-Montueuxu so izmerili visokih 45,9 stopinje Celzija.

Francoska meteorološka služba je v soboto rdeče opozorilo še okrepila in za obsežen osrednji del države za danes napovedala "zelo vroč dan".

V Gardu se je sedemsto gasilcev borilo proti obsežnemu požaru, na nekaterih območjih so zaradi požarov morali zapreti tudi dele avtoceste.

V boju z ognjenimi zublji se je poškodovalo petnajst gasilcev, a resnih poškodb niso utrpeli. V sosednji regiji Vaucluse pa je med vožnjo v hudi vročini umrl kolesar. Gre že za šesti primer smrti, povezan z vročinskim valom, ki trenutno vztraja v večini zahodnoevropskih držav.

V osrednjem delu Španije gasilci še niso uspeli zajeziti požara

Že peti dan zapovrstjo nad 43 stopinj Celzija vztrajajo tudi temperature v Španiji. Tudi tukaj sta dve osebi umrli zaradi zapletov, povezanih s peklensko vročino.

Po informacijah državne meteorološke službe je zaradi vrtoglavih temperatur ogroženih kar štirideset od petdeset španskih regij.

Gasilci so uspeli zadržati širjenje gozdnih požarov v severovzhodni provinci Tarragona.
Gasilci so uspeli zadržati širjenje gozdnih požarov v severovzhodni provinci Tarragona. FOTO: AP
Svetovna meteorološka organizacija je minuli teden objavila podatke, da je leto 2019 na dobri poti, da postane eno izmed najbolj vročih let. Ob tem so poudarili, da je evropski vročinski val "popolnoma skladen" z ekstremi, povezanimi s posledicami vplivom emisij toplogrednih plinov.

Gasilcem je uspelo zadržati širjenje kar 90 odstotkov gozdnih požarov, ki so divjali na območju 60 kvadratnih kilometrov površin v severovzhodni provinci Tarragona, še vedno pa niso uspeli zajeziti požara, ki je v petek izbruhnil v kraju Almorox blizu Toleda.

Ob temperaturah, ki naj bi danes dosegle 38 stopinj Celzija, delo 250 gasilcev, ki gasijo ob pomoči dveh letal in petih helikopterjev, še dodatno otežuje močan veter. Ognjeni zublji so do sedaj uničili že več kot 5.000 hektarjev površin v provincah Kastilja-La Mancha in Madrid. Iz vasi Entrepinos so včeraj evakuirali 400 ljudi, ki so prenočili v bližnjem športnem centru. Do sedaj podatkov o morebitnih poškodovanih ni.

Gasilcem so na pomoč priskočili tudi policisti iz nacionalnih in civilnih policijskih enot. Številni izmed njih so se na dela prost dan prostovoljno javili, da bodo priskočili na pomoč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
01. 07. 2019 09.32
novi in novi rekordi, embilcili s trumpyjem na čelu pa še vedno zanikajo in zanikajo, ter podpirajo uničevanje še zadnjih kotičkov narave
Alojz69
30. 06. 2019 20.58
-7
Poletje je in nehajte strasit
RamzesII
30. 06. 2019 17.36
+4
Toplotna izčrpanost, je to nov izraz za dehidriranost, pregretost.
RamzesII
30. 06. 2019 17.35
-1
"Menim, da njihovi nadzorniki v tem primeru niso ravnali razumno" Kateri nadzorniki, živalskega vrta ali otrok? Prvi nosijo odgovornost spremljevalci otrok, še prej starši, šele zadnji pa zaposleni živalskega vrta, saj ne morejo vedeti ali imajo obiskovalci s sabo vodo ali ne in kako ravnajo glede na okoliščine.
Miriyam
30. 06. 2019 17.11
+24
Prvo MIGRANTI z njimi Multi kultura na koncu pa še vreme, katastrofa ??
Narava Nature
30. 06. 2019 19.00
+7
Absurdistan
30. 06. 2019 20.47
+5