Tujina

Med žrtvami tragične nesreče tudi tričlanska družina

Genova, 15. 08. 2018 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zrušitvi avtocestnega viadukta, ki je pod seboj pokopal več deset ljudi, je Italija zavita v črnino. Uradni vzrok nesreče še ni znan, vodilni politiki pa s prstom kažejo na upravljavca avtocest, družbo Autostrade per l'Italia. Medtem pa obraze dobivajo žrtve, ki so se znašle na nesrečnem viaduktu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Med žrtvami tudi otroci
    03:10
    Iz 24UR: Med žrtvami tudi otroci
  • Iz SVETA: Tragedija v Genovi
    03:23
    Iz SVETA: Tragedija v Genovi
  • Pogled na ruševine avtocestnega viadukta
    00:34
    Pogled na ruševine avtocestnega viadukta
  • Iz 24UR: Za kakšen viadukt je sploh šlo?
    01:53
    Iz 24UR: Za kakšen viadukt je sploh šlo?
  • Iz 24UR: V Italiji po zrušitvi nadvoza poteka gradbena in kriminalistična preiskava
    03:16
    Iz 24UR: V Italiji po zrušitvi nadvoza poteka gradbena in kriminalistična preiskava

Potem ko je se je v torek opoldne v Genovi zrušil 100-metrski del avtocestnega viadukta, zaradi česar je s 45 metrov višine padlo več kot 30 avtomobilov in trije tovornjaki, na stotine reševalcev in gasilcev pod ruševinami še vedno išče morebitne preživele. Njihovo število je v več kot 24 urah naraslo že na 39, po do zdaj znanih informacijah so med njimi najmanj trije otroci – stari 8, 12 in 13 let. Pri tem pa je ves čas še vedno prisotna bojazen, da bo žrtev tragičnega dogodka še več. Po uradnih podatkih je bilo v nesreči poškodovanih 16 ljudi, v okoliških bolnišnicah pa jih je 12 še vedno v kritičnem stanju.

Kdo so žrtve tragedije?

Tričlanska družina, Roberto Robbiano, Ersilia Piccinino in njun sin Samuel, je umrla v tragediji v Genovi.
Tričlanska družina, Roberto Robbiano, Ersilia Piccinino in njun sin Samuel, je umrla v tragediji v Genovi. FOTO: AP
Med žrtvami je bila večina domačinov, ki so se dnevno vozili po nesrečnem viaduktu. V zmečkanem avtomobilu je ugasnilo življenje 44-letnega očeta, 41-letne mame in 8-letnega sina. Pozneje so med žrtvami identificirali tudi štiričlansko družino z dvema najstniškima sinovoma s severa Italije. V Genovi je svoje potovanje za vedno končalo tudi sedem dvajsetletnikov: štirje prijatelji, ki so iz domačega Neaplja potovali proti Franciji in Španiji, in trije Francozi, ki so si želeli poletne počitnice preživeti na Sardiniji. Most Morandi je za vedno končal sanje o poroki 32-letnega zdravnika iz Firenc in 28-letne medicinske sestre s Sicilije, ki sta jo načrtovala za prihodnje leto. Na istem mestu se je zaključila tudi ljubezenska zgodba 23-letne Stelle in 24-letnega Carlosa, ki sta se čez genovski most vračala z dopusta. 

Zaročenca Alberto Fanfani in Marta Danisi ne bosta dočakala poroke.
Zaročenca Alberto Fanfani in Marta Danisi ne bosta dočakala poroke. FOTO: AP

"Lahko sem šel ven ... Ne vem, kako to, da moj avto ni bil zmečkan. Vse skupaj je bilo videti kot prizor iz filma, prava apokalipsa," je trenutke čudežnega preživetja opisal Davide Capello, 33-letni nekdanji vratar nogometnega moštva Cagliari.

Njegov avtomobil je sicer padel 30 metrov pod vozišče, a se je ustavil v žepu med stebri, zaradi česar je Capello še vedno živ.

"Most se je zrušil naravnost pred mojimi očmi, še niti 20 metrov stran. Padcu sem se izognila zgolj za nekaj sekund. Čutila sem tresenje zidu in poskusila zapeljati vzvratno. Nato sem se samo spravila ven iz avtomobila in začela teči," pa je še eno zgodbo preživetja z javnostjo delila 43-letna zdravnica Valentina Galbusera.

'Italija ne pozna zdravja svojih viaduktov'

Medtem pa odgovor na vprašanje, zakaj je do nesreče sploh prišlo, še vedno ostaja zavit v meglo. Strokovna javnost je čedalje bolj enotna glede tega, da razlog ne gre pripisovati usodi, ampak neizvajanju potrebnih diagnostičnih pregledov  desetletij stare avtocestne infrastrukture, ki jo je že načel zob časa. Še več, nekateri italijanski strokovnjaki glavni vzrok vidijo v dotrajanih železobetonskih kablih, na katerih je viselo cestišče. Prepričani so, da Italija ne pozna ’zdravja’ svojih 15.000 viaduktov in predorov na italijanskih avtocestah (kar 70 odstotkov jih je starih več kot 40 let). Zaradi neustreznega vzdrževanja in starosti naj bi bilo v neposredni nevarnosti še vsaj 300 viaduktov in predorov, Morandijev viadukt pa je že četrti, ki se je zrušil v zadnjih štirih letih.

Politična oblast: glavni krivec je podjetje Autostrade per l'Italia

Dan po tragediji pa so vse bolj glasni očitki političnih voditeljev, ki večinoma glavnega krivca vidijo v upravljavcu avtocest. Prometni minister Danilo Toninelli je danes puščice usmeril v podjetje Autostrade per l'Italia. "Vodstvo podjetja bi moralo v prvi vrsti odstopiti," je zapisal na Facebooku. Po njegovem družba z najdražjimmi cestninami v Evropi služi milijarde, plačuje pa davke v višini zgolj nekaj milijonov, pri tem pa ne poskrbi niti za ustrezno vzdrževanje. "Tisti, ki so to zakrivili, bodo za to plačali," pa je vnovič zatrdil ob današnjem obisku prizorišča nesreče. Svojemu ministrstvu pa je že naložil, naj začne postopke za uveljavitev pogodbe in ukinitev koncesije ter zahteva precejšnje kazni, ki lahko na podlagi določil pogodbe dosežejo 150 milijonov evrov.

Iz blokov pod ostankom viadukta so evakuirali več kot 400 prebivalcev, reševalci pa medtem še naprej kopljejo po ruševinah in iščejo preživele.
Iz blokov pod ostankom viadukta so evakuirali več kot 400 prebivalcev, reševalci pa medtem še naprej kopljejo po ruševinah in iščejo preživele. FOTO: AP

"Kar se je zgodilo v Genovi, je ne le globoka rana za mesto, ampak tudi za Ligurijo in celotno Italijo," pa je dejal italijanski premier Giuseppe Conte in obljubil temeljito preiskavo, zakaj se je zrušil viadukt.

Med tistimi, ki za zrušitev tako imenovanega Morandijevega viadukta krivita družbo Autostrade per l'Italia, sta tudi notranji minister Matteo Salvini in voditelj populističnega Gibanja petih zvezd Luigi di Maio. Prvi je odgovornost za nesrečo pripisal tudi EU in njenim zahtevam glede proračunskih omejitev. Vodja evroskeptične desničarske Lige je napovedal tudi prenovo infrastrukture in zatrdil, da pri zagotavljanju varnosti ne bodo gledali na stroške.

Viadukt so sicer odprli 4. septembra 1967. Dolg je bil 1182 metrov, visok 45 metrov, naslanjal pa se je na tri betonske stebre, ki so visoki 90 metrov. Najdaljši razpon med dvema stebroma je 210 metrov. Vse od njegovega odprtja pred petimi desetletji je bil viadukt predmet razprav, tudi zato ker je bil speljan nad gosto poseljenim predelom Genove. V zadnjih letih so ga temeljito prenovili. Leta 2016 naj bi obnovili tudi porušeni del.

Slovenski inženir Pipenbaher meni, da je možnih vzrokov za nesrečo več

Slovenski gradbeni inženir Marjan Pipenbaher zavrača možnost, da bi bilo zrušenje dela viadukta v Genovi le posledica vremenskih razmer, in hkrati vidi več možnih vzrokov za nesrečo. Verjetno je bilo posledica dotrajanosti konstrukcije, lokalne preobremenjenosti, odpovedi sidrišč poševnih zateg ter posledične porušitve pilona in dela voziščne konstrukcije, meni.

Pri reševanju sodeluje več kot 400 gasilcev in reševalcev.
Pri reševanju sodeluje več kot 400 gasilcev in reševalcev. FOTO: AP

Italijansko državno tožilstvo je sicer že sinoči odprlo preiskavo proti neznanim storilcem zaradi suma povzročitve več smrti. Iz Genove pa že prihajajo ocene, da naj bi odstranitev ruševin in gradnja novega viadukta trajala najmanj tri leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podkrinko
16. 08. 2018 16.03
+27
Ubogi svojci tole je grozljiva tragedija
martinov
16. 08. 2018 11.50
+4
V Sloveniji je kar nekaj mostov in viadtuktov, katere pregledajo na 10 let. Mladi mož iz Mute doma, mi je na "Ruškem mostu" nekoč pojasnil, da gradnja betonske vezave 8x8, ali 16x16, železobetonske vetave ni dobra niti za pešce na pločniku, kjer se je nekoč vdrlo, kaj še le za tovorni promet !
ivan res grozni
16. 08. 2018 21.54
+5
nikoiništa
16. 08. 2018 08.42
+29
Saj ni čudno. Celotno sceno na italijanskih avtocestah (in vse kaj je z njimi povezano) obvladuje italijanska mafija. Govorim iz lastnih izkušenj.
Think Pink
16. 08. 2018 17.13
+8
štumbamfirer
17. 08. 2018 08.25
+2
TitCankar
16. 08. 2018 08.42
+35
Kaj pa pri nas! Vsi politikanti zatirajo oči pred predpotopno infrastrukturo naše ceste so ene najbolj dotrajane v EU. Nekateri viadukti in mostovi so tako dotrajani da od njih odpada beton železna konstrukcija rjavi zaščitne ograje razpadajo prav tako delitacija. Kdo je v Sloveniji nazadnje pregledal mostove v mestih avtocestah vidukte intd. Pri DARSU se vodilni brigajo le za bajeslovne plače malo jim je mar za preobremenjeni tranzitni promet na cestah in na znani cesti smrti- Sloveniki kjer so dnevni večueni zastoji dopuščajo zastareli vzhodnoevropski avto park da ubija naše ljudi in ničesar ne naredijo za modernizacijo cest in varnosti. Kdo bo odgovarjal če se pri nas zgodi takšna tragedija kaj bodo morali državljani pričeti protestno zapirati neurejene in preobremenjene ceste da se bodo naši togi in nečinkoviti odgovorni paraziti končno zganili!
ivan res grozni
16. 08. 2018 21.56
+0
Redno jih pregledujejo. Kar nekaj velikih evropskih držav ima manj kilometrov avtocest kot mi.
MrKrmar
16. 08. 2018 08.06
-45
Kriv je Salvini, ker noče sprejeti migrantov
Boško1980
16. 08. 2018 17.42
+9
ivan res grozni
16. 08. 2018 22.00
+0
Še en rasist. Čez Slovenijo je šlo leta 2015 kar 50.000 beguncev, kristjanov po veri pa ni to nikogar zanimalo. Islam je samo izgovor, da ne pomagaš ljudem, ki jih je zahod ob podpori Slovenije bombardiral.
akmt
18. 08. 2018 11.18
-1
gosenica111
16. 08. 2018 07.59
+62
pr nam ne bo nobenga krivca,so vse firme v stečaju k se bodo zrušle avtoceste
krnekilojz
16. 08. 2018 11.30
+9
dars je pa odgovoren samo za kasiranje ali od nas ali od države, aja saj to je isto, in ko se bo kaj zgodilo se bo prelagala odgovornost do zastaranja
BUONcaffee
15. 08. 2018 22.57
-33
Me zanima če so kamere in radarji na viaduktu zaznali neprimerno vožnjo ob tem dogodku.
štumbamfirer
17. 08. 2018 08.28
+6
slovenski policisti so v sekundi ugotovili vzrok katastrofe,bila neprilagojena hitrost in vsem preživelim bi še kazen napisali
BUONcaffee
15. 08. 2018 22.56
-37
Več ljudi na cesti umre zaradi prevelike hitrosti in alkohola kot viaduktov.
BUONcaffee
15. 08. 2018 22.51
-33
Glede na število viaduktov v Italiji in da je ta viadukt bil že star in dotrajan je to nekaj malega v primerjavi z tem kar bi lahko bilo. Upoštevati moramo še, da je Italija na potresnem območju. Pa vendar obnova očitno ni bila dovolj, če res ni šlo za terorizem. Dokler preiskava ne dobi epiloga je prehitro soditi in kazati z prstom na nekoga, ker je imel licenco za to.
ivan res grozni
16. 08. 2018 22.03
+2
Ljudje so že leta opozarjali oblasti, da je most v izjemno slabem stanju.
BUONcaffee
15. 08. 2018 22.09
-16
Sedaj pa naj ugotavljajo kako zakaj je bilo. A mislite ni možno, da je kdo poškodoval oporne noge viadukta?????? A to se ne more zgodit. Samo če poči potem pa ja ali kako???? Preveč gledate partizanske filme.
rozalinda
15. 08. 2018 21.58
+58
Ufffff, tole 2018 se mi zdi eno najslabših let kar pomnim... Globok poklon vsem žrtvam.
leond1
15. 08. 2018 21.14
+38
da bi padel na našo ničvredno vlado
LaJaArTi
15. 08. 2018 20.50
+57
Sami mladi ljudje...grozno
gasper111
15. 08. 2018 20.45
+64
Italija ima ene izmed dražjih cestnin (Trst - Livorno cca 38€ za cca 480 km; Trst - Ventimiglia cca 62€ za cca 650 km; Trst - Lecce cca 95€ za cca 1050 km) odvisno od odseka. Kam gre ves denar, če so viadukti v tako slabem stanju??? Najbolj zanimivo pa je, da pri vožnji po njihovih cestah sploh nimaš občutka, da so tako zalo slabe.
Ramzess
15. 08. 2018 20.24
+13
Zanimiva slika, avtov s preostanka viadukta niso niti umaknili, morda so kasneje vozniki obrnili in zapeljali nazaj do izvoza.
staridida
15. 08. 2018 20.00
-38
Kdo bo pa kriv, ko se bo Slovenija zrušila-Janša...
mackintosh
15. 08. 2018 20.02
+28
ne. ampak ko se bo janša zrušil bo slovenija zadihala in normalno zaživela :)
korintos23
15. 08. 2018 20.57
-9
martinov
16. 08. 2018 13.23
+3
Kriv bo njegov oče, ker ga jje po Infornbirorju skrival 11 let !! Že v teh vmesnih letih bi ga moral darovati naravi !!
flexi22
15. 08. 2018 19.57
+52
v dveh mescih bodo odgovorni sigurno že na hladnem. Pri nas pa bi kako desetletje iskali in nikoli dobili odgovornih
BUONcaffee
15. 08. 2018 19.02
-23
Vse skupaj mi smrdi. Možnost terorističnega dejanja so že izključili?????? Terorizem v Italiji je znan pa ne mislim na ISIS, Alkaido ali kaj podobnega. Za sodobni terorizem ni nujno da poči kaka bomba.
deltex
15. 08. 2018 19.53
+16
Ja, so že izključili. Samo ti ne boš nikoli! Dodobra so te prestrašili, ni kaj.
BUONcaffee
15. 08. 2018 22.53
-6
Saj preiskava ni končana, zato ne fantaziraj.
Madeni
15. 08. 2018 18.51
+27
Na netu si lohka ogledate sliko mostu VIADUKTA ki dobesedno razpada pod sliko lohka zapišemo brez besed, krivi so vsi, ki na tak način sodelujejo v prometu, vzdrževanju in na koncu kontroli odpovedala je tudi DRŽAVA..Tako kot pri nas v Kliničnem centru lohka vlade Evrope zaradi neodgovornosti na koncu uvoza smrti iz AFRIKE razglasimo za vlado smrti Evropskih narodov..
Madeni
15. 08. 2018 18.51
+13
Na žalost ITALIJANSKIH OBLASTI so ga posneli samo teden prej..
Madeni
15. 08. 2018 18.54
+16
Vse visi od njega kot od KLINIČNEGA CENTRA..
mstefancic2
15. 08. 2018 18.33
+15
Gospod Salvini, krivi ste v prvi vrsti vi, ki bi morali nadzorovati infrastrukturo. Če bi jaz bil, Vi bi takoj ponudil odstop, ker bi se objektivno počutil odgovornega. Ampak je očitno kriv vsak drugi, isto sranje kot pri nas. Veste pri vas sta kriva Al Capone in Don Corleone, ki imata 1000-krat več jajc od vas!!! Ma vaši politiki, so z vsem spoštovanjem, tako kot naši, ene velike MONE, z veliko začetnico!!!
KVAJSTABO
15. 08. 2018 21.28
+7
Naši si ne zaslužijo velike začetnice.... Žalostno, v trenutku je toliko družin ostalo brez svojih dragih ...šok... Sožalje...