Tujina

'Vse se je dobro izteklo, dobil je, kar si je zaslužil'

Haag, 20. 03. 2019 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.Š., STA / V.Š.
Komentarji
426

Z izrekom pravnomočne sodbe nekdanjemu predsedniku Republike Srbske Radovanu Karadžiću se je končalo eno najpomembnejših sojenj zaradi zločinov med vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Karadžiću so kazen povišali na dosmrtni zapor, kar je v prizivnem postopku na sodišču v Haagu zahtevalo tožilstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Karadžiću dosmrtna kazen
    02:21
    Iz 24UR: Karadžiću dosmrtna kazen
  • Iz SVETA: Dosmrtna ječa
    02:20
    Iz SVETA: Dosmrtna ječa
  • Iz SVETA: Dr. Jovane Mihajlović Trbovc o obsodbi
    03:44
    Iz SVETA: Dr. Jovane Mihajlović Trbovc o obsodbi

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu je nekdanjemu predsedniku Republike Srbske Radovanu Karadžiću kazen za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH povišalo na dosmrtni zapor. Presodilo je, da obsodba na 40 let zapora, ki so mu jo prisodili na prvi stopnji, ni bila zadostna.

Pritožbeni senat je ugotovil, da Karadžić v pritožbi ni dokazal napak v postopku prvostopenjskega sodišča v delu, ki zadeva genocid v Srebrenici. Zavrnili so tudi  preostale Karadžićeve pritožbene razloge.

Radovanu Karadžiću je pritožbeno sodišče povišalo kazen na dosmrtni zapor.
Radovanu Karadžiću je pritožbeno sodišče povišalo kazen na dosmrtni zapor. FOTO: AP

Dodali so, da je Karadžić samo nakazal na neko alternativno razumevanje dokazov zoper njega, ne pa tudi dokazal napak sodišča. Pritožbeno sodišče je sicer delno sprejelo Karadžićev pritožbeni razlog, v katerem je ugovarjal, da mu prvostopenjsko sodišče ni priznalo pravice, da zaslišuje priče, ki so pričale zoper njega in zavrnilo ostali del te točke.

Na prvi stopnji obsojen na 40 let zapora

Prizivni senat je potrdil skoraj vse elemente sodbe na prvi stopnji, ko je zdaj 73-letnega Karadžića haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije 24. marca 2016 spoznalo za krivega v 10 od 11 točk obtožnice in ga obsodilo na 40 let zapora.

Med drugim so ga obsodili zaradi genocida več kot 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in večletnega obleganja Sarajeva, kjer je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi. Oprostilo pa ga je obtožbe zaradi genocida v sedmih občinah na zahodu BiH leta 1992.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić FOTO: APTN Video

Tudi prizivni senat ga na podlagi pritožbe tožilstva ni spoznal za krivega genocida v tem primeru. Strinjal pa se je s tožilstvom, da obsodba na 40 let zapora ne ustreza teži Karadžićevih zločinov, je povedal predsedujoči senatu Vagn Joensen.

Pred tem je v izreku pravnomočne sodbe povedal, da je prizivni senat zavrnil vse točke pritožbe obrambe, ki jih je med drugim vložila zaradi pristranskosti sodišča in nepravičnega sojenja, ker zanje ni predložila dokazov.

Incident pred začetkom obravnave

Protestniki so razgrnili transparent, a je policija zahtevala, da se ga odstrani.
Protestniki so razgrnili transparent, a je policija zahtevala, da se ga odstrani. FOTO: AP

Pred poslopjem sodišča se je zbrala manjša množica ljudi, med katero so bili sorodniki žrtev ter predstavnice Združenja matere Srebrenice. Zgodil se je tudi incident, v katerem je posredovala policija, saj so sicer mirni protestniki razgrnili velik transparent, na katerem so Karadžića primerjali s Hitlerjem. "Radovan Karadžić - genocid, Adolf Hitler – holokavst" je pisalo na transparentu. Policija je zahtevala njegovo odstranitev, a so predstavnice združenja nasprotovale zahtevi policije.

Protest Združenja matere Srebrenice
Protest Združenja matere Srebrenice FOTO: AP

Sodba na Balkanu glasno odmeva

Obsodba Karadžića na dosmrtni zapor ne more vrniti življenja več deset tisoč žrtvam in omiliti bolečine njihovih družin, vendar mora biti trajen opomin na pogubnost velikosrbske politike, je danes dejala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Današnja odločitev je končna sodba enemu glavnih ideologov in izvajalcev velikosrbske politike, ki ni oklevala pred genocidom in drugimi najtežjimi mednarodnimi zločini proti Hrvatom in Bošnjakom s ciljem oblikovanja t. i. velike Srbije," so sporočili z urada hrvaške predsednice.

Hrvaška vlada je v sporočilu za javnost pozdravila pravnomočno sodbo Karadžiću, za katero upajo, da bo pomenila vsaj minimalno zadoščanje žrtvam in njihovim družinam. Menijo, da gre za še en razlog za soočanje z zgodovino ter zavračanje velikosrbske politike in ideologije, katere osnovni cilji in metode so v današnji sodbi označene kot zločin proti človečnosti.

Obžalovali so, da senat ni ugotovil Karadžićeve odgovornosti tudi za genocid v ostalih občinah v BiH, ne le v Srebrenici, ker menijo, da gre za "neločljiv element njegove zločinske politike". Trdijo, da bi morali v prizivnem postopku povezati Karadžićevo sodelovanje v združenih zločinskih načrtih v BiH s političnim in vojaškim vrhom takratne ZR Jugoslavije, ki jo je vodil Slobodan Milošević.

"Dočakali smo obsodbo zločinske politike. V mislih smo z žrtvami in njihovimi družinami," pa so sporočili na Twitterju iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP.

"Dosmrtna zaporna kazen Karadžiću. On bo živel še naprej, njegove žrtve pa so zdavnaj umrle. Nič jih ne more vrniti," je na Twitterju zapisala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Kazen je popolnoma primerna, njeno zvišanje pa je tudi sporočilo javnosti, je dejala nekdanja hrvaška pravosodna ministrica Vesna Škare Ožbolt za hrvaški radio.

Zagrebški center za soočanje z zgodovino Documenta je prav tako pozdravil sodbo Karadžiću. Ocenili so, da je genociden namen uničenja Bošnjakov in Hrvatov obstajal v celotni BiH, tudi v občinah na zahodu države, česar prizivni senat ni potrdil.

Medtem so predstavniki združenj žrtev vojne iz Bosne in Hercegovine, ki so izrek sodbe spremljali v Haagu, pozdravili odločitev. "Včasih se zdi, da pravice ni, a je vendarle dosežena," je dejala predsednica društva Ženske žrtve vojne Bakira Hasečić.

Srbska demokratska stranka (SDS) v BiH, ki jo je nekaj časa vodil Karadžić, je v današnjem sporočilu izpostavila, da je sodba "neutemeljena," "škandalozna" in "nepravična" ter da je njen namen "sataniziranje srbskega naroda".

Predsednik združenja taboriščnikov BiH Jasmin Mešković je povedal, da je bil zaskrbljen zaradi sodbe glede na spremembe v sestavi senata. "Vse se je dobro izteklo, dobil je, kar si je zaslužil," je povedal Mešković. Meni, da je sodba tudi dobra podlaga za pravosodno prakso in ustvarjanje zaupanja med ljudmi.

Predsednik združenja staršev in članov družin otrok, ki so bili ubiti med obleganjem Sarajeva, Fikret Grabovica je dejal, da je še posebej zadovoljen, ker je senat potrdil sodbo v delu, ki zadeva obtožbe za genocid v Srebrenici in združen zločinski načrt pri obleganju prestolnice BiH. "Čas je, da gre Karadžić dokončno na smetišče zgodovine, ne pa da v nekaterih krogih še vedno velja za narodnega heroja," je dejal Grabovica.

Izpostavil je, da predstavlja starše 1600 ubitih otrok, za katere je pomembno vedeti, "da je sodišče potrdilo, da je bil Karadžić tisti, ki je zaukazal teroriziranje in topniško obstreljevanje prebivalstva". Pričakuje, da bo sodba prispevala k temu, da bodo v BiH končno sprejeli zakon, s katerim bodo kaznovali zanikanje genocida.

Tudi v spominskem centru v Potočarih, kjer je pokopana večina od 8372 žrtev genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, so člani družin žrtev organizirano prek televizijskih zaslonov spremljali izrek sodbe in so pozdravili kazen za Karadžića. Nekatere matere žrtev so dejale, da so molile, da bi Karadžića obsodili na dosmrtni zapor zaradi zločinov v vzhodni BiH.

Član predsedstva BiH iz vrst hrvaškega naroda Željko Komšić je ocenil, da sodba predstavlja določeno zadoščanje za žrtve, a je tudi opomin za prihodnje generacije, da nobeno zlo ne bo ostalo nekaznovano.

Karadžić prijet leta 2008, sojenje končano leta 2014

Na dosmrtni zapor, tudi zaradi genocida v Srebrenici, je obsojen tudi tesni sodelavec Karadžića, nekdanji vojaški voditelj bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki se je na sodbo prav tako pritožil.

Karadžić je sicer najvišji politik, ki mu je haaško sodišče, ki je po 24 letih decembra 2017 končalo delo, izreklo sodbo, potem ko je nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević umrl še pred koncem sojenja leta 2006.

Po 13 letih na begu so ga prijeli 21. julija 2008 v Beogradu, kjer je delal pod lažno identiteto kot zdravilec Dragan Dabić. Srbske oblasti so ga izročile haaškemu sodišču, kjer se je sojenje začelo 26. oktobra 2009, končalo pa 7. oktobra 2014. Obe stranki sta se na sodbo pritožili leta 2016.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shogunrua123
21. 03. 2019 10.43
+4
Mandzukic, taki kot si ti adijo pamet. Kako sem lahko jaz agresor v svoji državi, Biljane Donje, Kasic, islam Grcki,Knin, Benkovac, se lahko nastevam, so ti kaj znani? Biljane Donje največje odlagališče odpadkov na Hrvaškem, Kasic samo poglejte stanje cerkev in grobov. Po vojni tudi kateri so ostali tam se po 15 let brez elektrike vode itd. Država njihove bajte prodaja Italijanom, Rusom itd. Malo razširi obzorja. Ker očitno marsikaj ne ves , ali si pa zatiskas oči. Zakaj mine niso odstranjene v teh vaseh? Zakaj ko prideš z avtom katerega so tablice, LJ, BG, CE, itd. Ljudje samo da te ne kamenjajo, zakaj prisvajajo kulo Jankovića Hrvati kot narodnega heroja? Objasni? Da ne bo kakšnih zlih zamer imam prijatelje ki so hrvati, vendar bolj zavedni in razgledani, kot večina vas tu na forumu zatucanih, ter takih ki ne pometejo prvo pod svojim pragom, potem se lahko pogovarjamo naprej. Vsem ostalim lep dan še naprej.
malib2
21. 03. 2019 09.39
+2
Saj s tem so mu znižali kazen
damko 1
21. 03. 2019 09.29
+2
Kva je dubu??? Dosmrtno najboljso zdravstveno oskrbo...
DAEMONIUM
21. 03. 2019 09.23
+18
To da je Karadzic dobil dosmrtno je OK, vendar da pa ni bil kaznovan Naser Oric, ki je po srbskih vaseh v okolici Srebrebice pobil preko 400 srbskih civilov, pa samo pomeni to, da Srbi opraviceno dvomijo da je vse skupaj politicna igra v kateri se sodi samo njim zato bodo se naprej karadzica slovili kot junaka in ne kot vojnega zlocinca.
OlalaKokoĐambo
21. 03. 2019 11.45
+3
Realno gledas stvari Daemonium, za karadzoca je dosmrtna vredu z vidika da je okrog prenesel lastrn narod vzel denar od zahoda in igral po njihovih navodilih, za srebrenico clovek nima veze ker on osebno ni odlocal v tem primeru, tako da pes Radovan naj ker gnije tm...kar se pa Orica tice njegova brigada je pobila med 2000 in 3000 civilov in ne 400 ...za 40 je prevec da se razume...SRBI so pa edini krivci zato ker zajod ze od prve svetovne vojne ko so srbi ubili prestolonaslednika Ferdinanda se spravili v vojno z nemci avstrijci od takrat zahod Srbe sovrazi.. Nima zahod tako rad Hrvate pa Muslimane da je stvar taka , ampak zahod toliko sovrazi Srbe in so posledicno Hrvati in Muslimani na boljsem v tem konfliktu..simpl k pasulj..pa lep pozdrav
Pozitiven
21. 03. 2019 09.02
-1
Živel bo, kot burek v loju,iz preteklosti se ve kako vojni zločinci komod živijo.
Hellsrael
21. 03. 2019 09.18
-1
json
21. 03. 2019 08.11
+11
Koliko denarja in časa so pokurili, da so mu prisodili novo kazen, ki je za njega enaka, kot prejšnja.
korintos23
21. 03. 2019 08.07
-1
Bolan človek dosmrtno, Srbi pa polovico Bosne. hahaha
A si ti mal bogi
21. 03. 2019 08.05
+6
Zdej ko ma še 2 leti življenja ste mu dali kazen! Kaj pa vsi mrtvi, ki niso dočakali starosti?
jugatneme
21. 03. 2019 08.05
+15
To nič, samo dosmrtno plačani all in hotel - kazen zanj in odpuščanje za žrtve bi bila, da so mu omogočili prevoz v Bosno (v Sarajevo, Potočare ali Višegrad....itd) kjer bi lahko izrekel besede obžalovanja in se predal zbranim babam, materam, ženam v ročno obdelavo - verjetno ga noben nikoli več nebi prepoznal...
Osladnež nadut
21. 03. 2019 07.16
+17
nc hudga mu ne bo v hotelu s 5 zvezdicami.
krtofl
20. 03. 2019 21.59
+3
Sam da ne pride kakša prljača v celico
Ate_ist
20. 03. 2019 21.55
+25
kazen si je zaslužil, vendar obstaja grenak priokus, saj je po izrečenih sodbah več kot jasno, da je bilo sodišče v hagu sklicano za to, da se kaznuje srbe. na zatožni klopi bi morali poleg hrvatov in bošnjakov sesti tudi ameriški zložinci, ki so prav tako sejali smrt med nedolžnim prebivalstvom
Rade 74
21. 03. 2019 07.19
+19
Res je, da o o Haradinaju, Tachiju in ostali bagri z Kosova ne govorimo.Prav je da so ga obsodili, tu ni dileme!
Thinc25
21. 03. 2019 08.06
-3
Ate_ist! Z vašo glavo pa ni čisto vse uredu!!! Če se trdo pokakate je pa kriv američan????
Ate_ist
21. 03. 2019 10.06
+2
thinc; včasih je potrebno pogledati vzroke ne samo posledice in šele potem obsojati
Ate_ist
21. 03. 2019 10.45
+2
in kakšen razlog je bil, za uporabo orožja, z vsebnostjo osiromašenega urana?
ivanzDoba
20. 03. 2019 21.51
+42
Srbi so bili v konfliktu z vsemi na Balkanu. In potem te hočejo prepričati, da so oni OK , z vsemi ostalimi pa je nekaj narobe. Karađić je en od idejnih vodij velikosrbske politike, ki je bila povod za genocid in morijo na Balkanu. Začenši z mitingom na Ušću, mitingom resnice v Sloveniji, "balvan" revolucijo, Vukovar, obleganjem Sarajeva in morijo po Bosni, Srebrenica....Danes bi bili radi žrtve. Saj so žrtve, žrtve takratnih (in sedanjih) svojih politikov, lastne naivnosti in samozaverovanosti "ponosnega ljudstva"! Ena dosmrtna kazen je premalo in ne bo obudila mrtvih in ne potolažila svojcev ubitih. Nemci so se opravičili za 2.sv.vojno, Srbi se za svojo vodilno vlogo v balkanski moriji ne bodo nikoli. Velikosrbski nacionalizem je bil največji povod ubijanju.
Lessihinav?ek
21. 03. 2019 09.13
+0
Milf74
21. 03. 2019 10.17
+5
ivanZdoba, se vidi, da gledas samo izbrano televizijo. Srbi so se opravicili za to in to veckrat, ce se dobro spomnim, so se prisli tudi poklonit zrtvam in izraziti pieteto zalujocim, pa so jih nabrcali tam skoraj. Tak, da ne razpredaj in ne nataguj vsepovpreko brezveze, ker resnica je, kar nekje vmes in ne cisto enoznacna, kot pesnis...
Ramaleku
20. 03. 2019 21.48
+17
po tridesetih letih se še kar ubadajo z takimi bedarijami .se vedno najbolj nastradajo druzine poginulih in matere izgubljenih sinov.takšne vojne politicare pa ni vazno na čigavi strani so use zapret in to ne na kontinentu evropa ampak dalec od clovestva in naj zgnijejo in naj prezivijo preostanek zivljenja kot si ga zasluzijo
Pozitiven
20. 03. 2019 21.46
+7
Zdaj bo igral šah z mladičem in igral biljard.
Franci Luzar
20. 03. 2019 21.43
+4
ti ki so tu našteti niso vsi manjka še naš Kučan,in Morina.
Milf74
20. 03. 2019 21.48
+25
Pa Jansa, ki je lepo, nekaznovano prodajal metke in puske
krtofl
20. 03. 2019 21.54
+15
KAPIBARA
21. 03. 2019 11.08
+1
Vidim, da si še zmeraj prepričan da je SAMO Janša prodajal orožje..
srebrnibreg
20. 03. 2019 21.25
+36
Karadžič, Mladič, Miloševič, Izetbegovič, Tuđman in njihovi pajdaši so vsi isto krivi za morijo na Balkanu. Skupaj z Ameriko in ostalimi evropskimi politiki.
Milf74
20. 03. 2019 21.32
+5
ivanzDoba
20. 03. 2019 21.37
+9
Minusi so od srbijančkov, ki ne morejo pozabiti svojega "vožda" Slobodana in pesnika Radovana.
Žac
20. 03. 2019 21.39
+8
Franci Luzar
20. 03. 2019 21.41
+7
Milf74
20. 03. 2019 21.44
+11
@ivanzDoba....mislim, da je ravno tu-tu...oboji (vse tri strani) so prevec ponosni, da bi priznali, da so pobijali in klali svoje sosede in prijatelje!
ivanzDoba
20. 03. 2019 21.53
+0
@milf, Nekdo je začel, mar ne?! Na Ušću.
Rade 74
21. 03. 2019 07.20
+0
Lolik
20. 03. 2019 21.11
+2
Tip se nam smeje v faco :D v zaporu bo tko k JJ ,sedi ampak ga noben nikol ne vidi :D
PieBaracus
20. 03. 2019 21.09
+13
Tudi ce bi 40 let bil, bi bil do smrti
Lolik
20. 03. 2019 21.12
-5
ja mogli so zadovoljit folk da se bo bolš počutil :D zdj k je v luksuzu
staridida
20. 03. 2019 21.05
+34
Dobro je vedu, da je kriv-drugače se nebi toliko let skrival.....
Lolik
20. 03. 2019 21.14
-4
Dobr je tut vedu da ga bodo dobili zato je še užival dokler je lahka:D pa vrjamem da tega še ni konce. on ma zlo velik kvalitetnih prijatlov ki jih ni spel...