Zanimivosti

V Indoneziji znova odkrili dolgo 'izgubljeno' orjaško čebelo

Džakarta, 21. 02. 2019 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.P.
Komentarji
5

Znanstveniki so v Indoneziji spet našli največjo čebelo na svetu, ki so jo nazadnje videli 1981 in za katero so menili, da je izumrla. Tako imenovana Wallacova orjaška čebela je štirikrat večja od navadne čebele, čeljust pa ima podobno oblikovano kot hrošč rogač.

Znanstveniki so danes objavili fotografije in video panja in matice. Po besedah znanstvenikov gre za "sveti gral" med odkritji živalskih vrst. "Odkritje je bilo dih jemajoče, saj nismo bili prepričani, da ta vrsta še vedno obstaja," je povedal fotograf Clay Bolt, ki je zajel fotografije te živali.

"Sredi tako dobro dokumentiranega globalnega upada raznovrstnosti žuželk je čudovito odkritje, da se ta vrsta še vedno drži," je dejal član ekipe znanstvenikov in profesor na sydneyjski univerzi Simon Robson. Odkritje vzbuja upanje, da ta redka vrsta čebel živi tudi v drugih gozdovih na tem območju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta čebela je štirikrat večja od navadne čebele, čeljust pa ima podobno oblikovano kot hrošč rogač. Samice lahko merijo do 3,8 centimetre z razponom kril več kot šest centimetrov, samci pa so veliki približno 2,3 centimetra.

Izmuzljiva čebela že večkrat za več let izginila

Čebela je poimenovana po britanskem naravoslovcu Alfredu Russelu Wallacu, ki je skupaj s Charlesom Darwinom razvil teorijo naravne selekcije. Wallace je to vrsto prvič odkril leta 1858 na indonezijskem otoku Bacan. Orjaške čebele so znova videli leta 1981, ko jo je ameriški entomolog Adam Messer spet odkril. Na Bacanu in še dveh bližnjih otokih je našel šest panjev. Od takrat naprej je niso več videli.

Raziskovalec z univerze v Princetonu Eli Wyman je dejal, da je Messnerjevo odkritje ponudilo določen vpogled v to vrsto, "a o tej izjemni žuželki še vedno ne vemo skoraj nič". Wyman je še dodal, da upa, da bo ponovno odkritje sprožilo raziskavo, ki bo omogočila globlje razumevanje te izmuzljive čebele in da se jo bo zaščitilo pred izumrtjem.

Naravno okolje v katerem domuje ta vrsta ogroža krčenje gozdov za namene indonezijskega kmetijstva. Med letoma 2001 in 2017 je ta azijska država izgubila okoli 15 odstotkov svojih gozdov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mich Diam
22. 02. 2019 08.16
+4
Moj sosed je čebelar. Že razmišlja, da bi jo uvozil, bo 4 x več pridelanega medu!
Nightrider
22. 02. 2019 07.43
+11
Norbert
21. 02. 2019 22.47
-48
Včeraj želva, danes čebela ki naj bi že izumrla.. Še malo pa bodo dinozavre našli! In potem se okoljevarstveniki jokajo kako uboge živalce izumirajo....
sredin?ar
22. 02. 2019 08.02
+7
Da izumirajo, je popolnoma naraven pojav. Vse ima svojo zivljensko dobo. Zivali so izumirale tudi pred 200 in pred 2000 leti. Tudi pred 20.000 leti. Ignorantsko od okoljevarstvenikov je pričakovat, da bo neka sorta zivela večno. Tudi ljudje nebomo več ziveli 10.000 let. Predvsem zaradi tega, ker so naši mozgani nagnjeni k samouničenju, ne samo v obliki samomora ampak v smislu da ima tudi zemlja omejeno zivljensko dobo, katero pa ljudje krajsamo.
Blackhawk
21. 02. 2019 22.04
+21
Do poletja bo že pr ns.