Tujina

Posnetek reševanja preživelih mornarjev: 'Želim si, da bi našli tudi ostale'

Zagreb, 14. 10. 2019 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V medijih je zakrožil posnetek reševanja treh preživelih članov posadke vlačilca Bourbon Rhode, ki je potonil v Atlantskem oceanu. Rus in dva Ukrajinca opisujejo, da so se 24 ur v morju z rokami in nogami oklepali prevrnjenega splava. "Vesel sem, da smo jim lahko pomagali, dali smo vse od sebe. Želim pa si, da bi našli tudi druge," je dejal avtor posnetka – Filipinec z ladje, ki jih je rešila.

Portal Morski.hr je objavil videoposnetek, ki prikazuje reševanje treh preživelih članov posadke vlačilca Bourbon Rhode, ki je 26. septembra potonil v Atlantskem oceanu, 200 kilometrov od francoskega otoka Martinik. Na njem se vidi, kako se eden od trojice vzpenja na reševalni čoln, na hrbtni strani oblačila pa ima oznako podjetja Bourbon. Rus Igor Morozov in Ukrajinca Dmitrij Marčenko ter Jevgenij Nikolov so videti izčrpani in v šoku. Vsi trije naj bi tudi utrpeli resne poškodbe.

Avtor posnetka je po poročanju omenjenega portala filipinski član posadke z ladje, ki je našla brodolomce. Povedal je, da je posnetek nastal 28. septembra. "Vesel sem, da smo jim lahko pomagali, dali smo vse od sebe. Želim si, da bi našli tudi druge. Posnetkov je še več, a po tem reševanju smo krenili naprej proti pristanišču, kamor smo bili namenjeni," je povedal za Morski.hr.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morozov je povedal, da so v morju preživeli 24 ur, prevrnjenega splava so se oklepali z rokami in nogami, valovi, ki naj bi bili veliki tudi 15 metrov, pa so jih nosili vse dlje od mesta, kjer je potonila njihova ladja.

Po 16 dneh konec iskanja

Oblasti Martinika so že po tednu dni sporočile, da ne bodo več iskale pogrešanih, saj dvomijo, da bi bil kdo od sedmih mornarjev še živ, nato pa so na apel družine in predstavnikov hrvaške oblasti akcijo podaljšale še za devet dni. Zdaj so jo tudi uradno prekinile.

Družina hrvaškega kapitana Miškića medtem pravi, da upanja, da se bo domov vrnil živ, še ni izgubila. "Še naprej čakamo novice," je za hrvaške medije povedal kapitanov oče Mario.

Družina se je v pismu zahvalila francoskim oblastem za vse, kar so storile doslej, a priznala, da jih je odločitev o koncu iskalne akcije razočarala. Še naprej prosijo čolne in ladje, ki plujejo na tej poti, naj bodo pozorni. "Naša družina je hvaležna francoskim oblastem, ki so organizirale veliko in obsežno iskalno akcijo za člani posadke Bourbon Rhode. Globoko smo hvaležni vsem našim ustanovam, medijem in javnosti, ki so nas podpirali v prošnji, da se iskanje nadaljuje. Konec aktivnega iskanja je za nas težka in žalostna vest. Zavedamo se, da so bili vloženi posebni napori, še posebej se zahvaljujemo ALP Strikerju in njegovi posadki, ker vemo, da so v preteklih dneh dali vse od sebe," so zapisali. "Vseeno pa ne moremo nehati iskati Dina in ne bomo nehali. Upe polagamo v satelite in v vse ladje, ki plujejo na območju. Pozivamo tudi ladje, ki so v bližini območja, da spremenijo smer in se mu še bolj približajo ter pomagajo iskati."

Na novico o koncu iskanja se je odzvala tudi hrvaška politika, premier Andrej Plenković je dejal, da so vse od nesreče "storili vse, kar je bilo mogoče", poroča Jutarnji list. "Vodja mojega urada, ki se je rodil in živel v Franciji, vsak dan nekoliko ur preživi na telefonu s francoskim veleposlaništvom. Angažiralo se je res veliko ljudi, preiskali so območje, večje kot štiri Hrvaške, ampak moramo razumeti, da se je nesreča zgodila sredi Atlantskega oceana," je še dejal.

Družina hrvaškega kapitana Dina Miškića še vedno verjame, da se bo vrnil domov.
Družina hrvaškega kapitana Dina Miškića še vedno verjame, da se bo vrnil domov. FOTO: Francoska mornarica

Sateliti v morju zaznali predmet, a dimenzije ne ustrezajo splavu

Vsi vpleteni zdaj upajo, da bi lokacijo pogrešanih razkrili sateliti. Hrvaška je namreč zakupila šest satelitov, ki opazujejo območje, novi posnetki pa so za zdaj pokazali zgolj objekt, ki pa ne ustreza dimenzijam rešilnega čolna.

Objekt namreč v dolžino meri 16 metrov, kar je kar trikrat več od splava, je za Dnevnik.hr pojasnil Zvonimir Frka Petešić, predstavnik urada predsednika vlade. Po njegovih besedah je Evropska agencija za varnost na morju o tem že obvestila francoske oblasti, ki bodo podrobno analizirale, kaj so zaznali sateliti.

Spomnimo

Na vlačilcu, ki je plul pod nizozemsko zastavo, je bilo 14 članov posadke, ob hrvaškem kapitanu večinoma državljani Ukrajine ter po en Rus, Filipinec in Južnoafričan. Plovilo je potonilo sredi neurja.

Čeprav je po besedah enega od preživelih posadki uspelo v vodo spustiti vse rešilne čolne, pa ni jasno, kaj se je zgodilo s pogrešanimi mornarji, saj jih preživeli, potem ko jim je sredi več kot 10 metrov visokih valov le uspelo splezati na svoj rešilni čoln, niso več videli.

Francoske oblasti, ki so v iskalni akciji našle tudi štiri trupla, so iskanje pogrešanih zdaj ustavile, na Hrvaškem pa še naprej poteka zbiranje denarja za morebitno zasebno reševalno akcijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
14. 10. 2019 11.20
-3
Vedno močnejše in pogostejše ujme ukrepa pa se nič klima se prehitro spreminja
extradeluxe
15. 10. 2019 10.32
pa ti ukrepaj lojze. Kako si lahko dopustil izumrtje dinozavrov? A ti ni mar? kako si lahko tako brezsrčen?
Uporabnik443897
14. 10. 2019 10.21
+14
Kaj lahko pomaga 80 tisoč evrov za resevanje, kolikor so Hrvati izbrali. Zneski se verjetno sucejo v mio evrih na dan ?
extradeluxe
15. 10. 2019 10.33
Za takse pri vlogi za dovoljenje za reševanje je dovolj. Po tem pa rabijo še naslednjih 5 mio za 1 teden reševanja.
hotchilipoper
14. 10. 2019 09.35
-29
Če bi hoteli,bi jih našli z sateliti,pa se jim ne da
Abica
14. 10. 2019 10.54
+17
IvekKu
14. 10. 2019 09.31
+42
Upam da jih najdejo.
Intimnanega3
14. 10. 2019 09.28
-15
nekam počasi jim gre zbiranje za iskalno akcijo šele 80.000 imajo....
Intimnanega3
14. 10. 2019 11.19
+0