Tujina

Največji požar v zgodovini pomagajo gasiti tudi zaporniki

Lakeport, 07. 08. 2018 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., / L.Š.
Komentarji
11

V Kaliforniji še naprej divjajo obsežni gozdni požari. Z ognjenimi zublji se po vsej državi bori 14.000 gasilcev, na pomoč so jim priskočile tudi ekipe iz Avstralije in Nove Zelandije. Pri zajezitvi ognjenih izbruhov sodeluje tudi ameriška vojska in več kot 1.000 zapornikov.

V Kaliforniji še naprej divjajo obsežni gozdni požari. Severno od San Francisca sta le nekaj kilometrov narazen divjala dva velika požara, ki sta se v zadnjih dneh združila in postala najobsežnejša v zgodovini države. Na območju Mendocina gori 117.639 hektarjev površin, kar je približno toliko površine, kolikor je zavzema mesto Los Angeles. Po zadnjih informacijah bodo za pogasitev največjega požara v zgodovini potrebovali kar mesec dni. Po prvih ocenah so predstavniki tamkajšnjih oblasti napovedali, da bi lahko požar zajezili že do sredine meseca. 

Kot navaja CNN, so ognjeni zublji na območju Mendoncina pogoltnili 75 domov, evakuirati so morali več tisoč ljudi. 

Kalifornijski gasilci imajo trenutno pod nadzorom komaj tretjino vseh požarov, ki so se razširili po vsej državi. Trenutno se borijo z 18 večjimi požari, njihovo delo pa dodatno otežujejo močni vetrovi in nizka vlažnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar zanetila iskra počene pnevmatike

Začelo se je s požarom pred dvema tednoma, ki ga je zanetila iskra počene pnevmatike na tovornjaku.

Doslej je največji požar divjal pri Reddingu na severu države in je uničil več kot tisoč stanovanjskih hiš in 440 drugih objektov, v njem pa je umrlo že sedem ljudi, med njimi dva gasilca, električar in štirje civilisti. Požar so poimenovali Carr, gorel pa je s tako intenzivnostjo, da so se ustvarjali tornadom podobni vrtinci ognja, navaja AFP.

Medtem pa se je okrepil požar na jugu države, ki so ga poimenovali 'Holy fire' (angl. Sveti požar). 

Na pomoč so prišle tudi gasilske ekipe iz Avstralije in Nove Zelandije. 
Na pomoč so prišle tudi gasilske ekipe iz Avstralije in Nove Zelandije.  FOTO:

Trump krivi 'slabe okoljske zakone'

Bela hiša je ta konec tedna odobrila, da se za območje razglasi stanje naravne katastrofe, s čimer se prebivalcem zagotovijo nadomestni domovi in popravila njihovih.

Je pa ameriški predsednik Donald Trump ob tem krivca za požare našel v slabih zakonih. "Kalifornijski požari se povečujejo in širijo zaradi slabih okoljevarstvenih zakonov, ki ne dovoljujejo, da bi ogromne količine razpoložljive vode primerno izkoristili," je tvitnil v nedeljo. "Namesto tega vodo raje preusmerjajo v Tihi ocean."

Njegov tvit je povzročil precej zmede, celo Henri Grissino-Mayer, profesor geografije na Univerzi v Tenesseju, je dejal, da "nima pojma, o čem Trump govori". "Kalifornija ne preusmerja vode v ocean, to je smešno. Se pa vodo usmerja v obalna mesta, da jo imajo stalno na voljo," je pojasnil za CNN. 

Na Trumpove navedbe so se odzvali tudi kalifornijski gasilci in dejali, da imajo za opravljanje svojega dela na razpolago "več kot dovolj vode".

S požari v Kaliforniji se še naprej bori več kot 14.000 gasilcev.
S požari v Kaliforniji se še naprej bori več kot 14.000 gasilcev. FOTO: AP

Na delu je 14.000 gasilcev

S požari v Kaliforniji se še naprej bori več kot 14.000 gasilcev, ki so že precej izčrpani, je povedal predstavnik Oddelka za gozdove in varstvo pred požari Scott McLean. "Spomnim se, da se je pred leti 12.000 gasilcev borilo s plameni v zveznih državah Kalifornija, Oregon in Washington, nikoli jih še ni bilo 14.000 v eni sami," je dejal. Pri zajezitvi ognjenih izbruhov sodeluje tudi ameriška vojska in več kot 1.000 zapornikov. Ti delajo prostovoljno, pri čemer pa so jim oblasti zagotovile tudi plačilo (en dolar za opravljeno uro). Na pomoč so prišle tudi gasilske ekipe iz Avstralije in Nove Zelandije. 

"To je noro, gasilci to imenujejo nova norma," je dejal Omar Estorga, kapitan gasilske ekipe, ki dela na ognju Carr. "V preteklih letih smo imeli en ali dva velika požara na leto. Zdaj jih imamo od tri do štiri v enem tednu." 

"Spopadanje s požari zahteva Herkulovo delo!" je zapisal guverner Kalifornije Jerry Brown, ko je predsednika ZDA pozval, naj razglasi izredne razmere. 

Kalifornija ima 125 milijonov dolarjev letnega proračuna za boj proti požarom, doslej pa so od tega porabili že četrtino. Strokovnjaki pravijo, da je letos najhujši začetek požarne sezone v zadnjih desetih letih, delno zaradi v obdobju med 2012 in 2017, zaradi katere so bile uničene velike količine vegetacije. 

Kako kaže za prihodnje dni?

Meteorolog Nacionalnega vremenskega urada Brian Hurley je opozoril, da se razmere ne bodo tako hitro izboljšale, saj bodo na nekaterih področjih države temperature višje od 43 stopinj Celzija. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
08. 08. 2018 07.27
+11
Naše zapornike bi jim poslali na pomoč,da ne bodo samo v fitnesu čepel.
JanezNovakJohn
07. 08. 2018 12.47
+1
Tramp že ve!
VolkBrenin
07. 08. 2018 10.06
+22
" iskra počene pnevmatike " ....???? ...Pnevmatika se ni in se ne bo - iskrila nikoli ...
KrTakoNeki
07. 08. 2018 10.23
+16
...tud sam sem moral dvakrat prebrat, ker mi ni blo nič jasno...verjetno je težko dojet in napisat, da je kvečjemu iskre pozročilo kakšno platišče (felga po domače), ki bi po defektu drselo po cesti...
JanezNovakJohn
07. 08. 2018 12.48
+5
Kaj pa armatura pnevmatike. Pregretje pnevmatike, iskra od platišč....
krnekilojz
08. 08. 2018 19.48
+1
Janez ne trudi se, ker 95% ljudi misli, da je pnevmatika narejena samo iz gume. Temu seveda ni tako, obstaja pa google, kjer lahko vse preveriš.
Frigo
07. 08. 2018 10.04
+6
Tole je res ena velika žalost
KrTakoNeki
07. 08. 2018 09.55
+2
...kaj pa je ta rdeča voda???
Uporabnik599200
07. 08. 2018 14.40
+3
KrTakoNeki
07. 08. 2018 09.54
-1
BREZFILTRA
07. 08. 2018 09.59
+17