Tujina

V Kaliforniji razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti

Los Angeles, 30. 10. 2019 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

V Kaliforniji, ki se že več kot teden dni duši v plamenih, so oblasti zdaj razglasile najvišjo stopnjo ogroženosti. Z ognjem, ki divja na več kot 300 kvadratnih kilometrih, se bori več kot tisoč gasilcev. Ognjeni zublji zdaj v novem požaru ogrožajo knjižnico Ronalda Reagana v okolici Los Angelesa.

Ameriška zvezna država Kalifornija se že več kot teden dni bori s požari v naravi, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo od danes lahko še huje, saj se obeta nova okrepitev vročega in suhega vetra Santa Ana. Napovedali so, da bo veter ponekod po gorah in dolinah pihal s hitrostjo do 112 kilometrov na uro.

Z ognjem, ki divja na več kot 300 kvadratnih kilometrih, se bori več kot tisoč gasilcev. Več kot 50.000 ljudi je moralo zapustiti domove, med njimi tudi številni zvezdniki.

Nov požar v okolici Los Angelesa ogroža predsedniško knjižnico

Zjutraj pa je v bližini predsedniške knjižnice Ronalda Reagana v okolici Los Angelesa izbruhnil nov požar, s katerim se borijo gasilci. Kot poroča BBC, je v stavbi še vedno nekaj članov osebja, med njimi tudi izvršni direktor.

Zjutraj pa je v bližini predsedniške knjižnice Ronalda Reagana v okolici Los Angelesa izbruhnil nov požar.
Zjutraj pa je v bližini predsedniške knjižnice Ronalda Reagana v okolici Los Angelesa izbruhnil nov požar. FOTO: AP

Največji požar, ki trenutno divja na severu Kalifornije v vinskem okrožju Sonoma, je le 15-odstotno omejen, do torka pa se je razširil na območje 305 kvadratnih kilometrov. Požgal je nekaj zgradb, ogroža pa jih skupaj 90.000. Ukaz za evakuacijo velja za 156.000 ljudi, v ponedeljek pa so ga ukinili za 30.000 ljudi.

Brez elektrike več kot milijon prebivalcev

Prebivalci Kalifornije so ob požarih zelo nezadovoljni tudi zaradi dveh velikih podjetji za distribucijo električne energije - Pacific Gas & Electric na severu države in Southern California Edison na jugu države, ki zaradi požarne nevarnosti izklapljata elektriko gospodinjstvom in podjetjem. Brez elektrike je bilo konec preteklega tedna 2,7 milijona prebivalcev Kalifornije, v torek pa se je začel nov val redukcij za skupaj milijon do 1,5 milijona ljudi.

Podjetje Southern California Edison je v torek priznalo, da je lanski velik požar Woolsey, ki je požgal 1600 objektov, zakrivila njihova oprema.
Podjetje Southern California Edison je v torek priznalo, da je lanski velik požar Woolsey, ki je požgal 1600 objektov, zakrivila njihova oprema. FOTO: AP

Razlog za izklapljanje dobave električne energije je silovit veter, ki lahko ruši daljnovode ali vanje meče drevesa, veje in vse ostalo, kar dvigne v zrak, pri čemer nastajajo iskre, ki v trenutku zanetijo suho travo ali grmovje na tleh.

Kalifornijsko ministrstvo za vodo in elektriko je v torek sporočilo, da je požar v naselju bogatih in slavnih pri Los Angelesu nedaleč od muzeja J. Paula Gettyja zanetila veja, ki je priletela v žice daljnovoda in sprožila iskre. Zaradi tega požara sta morala bežati na varno tudi košarkar NBA LeBron James in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Ta požar je sicer uničil le 2,6 kvadratnega kilometra ozemlja in se je unesel, vendar so ostali ogorki, ki jih lahko silovit veter raznese naokrog in zaneti nove požare. Zaradi tega je še vedno velja ukaz za evakuacijo za 10.000 ljudi. Požar je uničil 12 hiš in jih pet poškodoval.

Podjetje Southern California Edison je v torek priznalo, da je lanski velik požar Woolsey, ki je požgal 1600 objektov, zakrivila njihova oprema.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
31. 10. 2019 10.48
+1
Razglasili ..., šele sedaj, le kakšni interesi so zadaj.
Brabus
31. 10. 2019 07.59
+4
Pri miljardnih dobičkih teh elekto podjetjih, bi lahko dal kable v zemljo, tudi pri nas, ampak raje v žep posameznikom.
nikhrast
31. 10. 2019 15.46
-1
Da ne bo kdo počil od smeha. Kable v zemljo, si predstavljaš razdalje. Ponekod po Severni Ameriki pregledujejo kable s helikopterjem da vidijo kje so pretrgani.
Al83
31. 10. 2019 07.38
+2
Le kdo je kriv zato demokratski senatorji in demokratski župani, ki vodijo Kalifornijo. Al bo spet Trump, ki nima nič z tem. Ena ideja. Trump da lahko možnost, da Mehiški ilegalci gredo prostovoljno pomagati gasiti požare in ta pridnim za nagrado dodeli zelene karte za bivanje v ZDA. Dežela priložnosti, naj si prislužijo pravico da ostanejo in postanejo legalni prebivalci. Samo vprašanje, koliko bi jih bilo pripravljeni narediti kaj takega, in koliko bi jih raje spakiralo kovčke in šlo nazaj v Mehiko.
gaber62
31. 10. 2019 08.25
+5
kalifornijski oblastniki - demokrati - so sprejeli eko zakonodajo, ki omejuje čiščenje in sekanje drevja in grmovja pod daljnovodi. energetska podjetja so pa s tem zadovoljna, ker imajo večje dobičke. Potem se pa zgodi tole!
nikhrast
31. 10. 2019 15.49
+1
Pa kod da ne bi bilo požarov, suše, potresov... v Kaliforniji pod republikanci.
Let it be ...
30. 10. 2019 21.58
+5
Če pa kje na svetu ne bi bil gasilec, pa je to v kaliforniji ... koliko že sonce ne žge čez celo leto, pa vsako leto skoraj celo poletje in jesen samo gasijo gozdove.
RamzesII
31. 10. 2019 10.52
+0
Nič pa se govori in piše v uradnih medijih o tem kar se dogaja po tem, s temi območji, ljudje se ne morejo in smejo več vrniti, to se ve, še manj se se ve kaj se dogaja zadaj, ko je vsa pozornost javnosti usmerjena v te obsežne požare. Med drugim tako nihče ne razmišlja o dogajanju v Andrejevi prelomnici, če se v zvezi z njo kaj zgodi, pa skrijejo pod (umetni) požar, kot v primeru mesta Paradise.