Tujina

V Keniji še ni miru

Nairobi/London, 06. 01. 2008 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Spor med Odingo in Kibakijem se še ni polegel. Človekoljubne organizacije opozarjajo na humanitarno katastrofo.

V nasilju v Keniji je umrlo najmanj 360 ljudi
V nasilju v Keniji je umrlo najmanj 360 ljudi FOTO: Reuters

Kenijski opozicijski voditelj Raila Odinga je zavrnil ponudbo svojega nasprotnika, zmagovalca nedavnih predsedniških volitev Mwaija Kibakija za oblikovanje vlade narodne enotnosti. Prav sporna ponovna izvolitev Kibaikja je po razglasitvi rezultatov v Keniji spodbudila krvave medetnične spopade, v katerem je umrlo najmanj 360 ljudi, približno 250.000 pa jih je ostalo brez domov in osnovnih življenjskih potrebščin.

''Naši voditelji so nas pustili na cedilu. Na nas so poslali to katastrofo, zato se zdaj obračamo na vsemogočnega, da reši Kenijo,'' je povedala Jane Riungu, ki je svojih pet otrok v najboljših oblačilih peljala v cerkev na obrobju Nairobija.

Čeprav se spor med Kibakijem in Odingo še ni polegel, pa se ljudje raje kot z zapleteno politiko ukvarjajo z iskanjem rešitve za nasilje. Želijo si namreč spet normalno zaživeti.

Minimalna razlika na volitvah

Sporne volitve v Keniji
Sporne volitve v Keniji FOTO: Reuters

Kibaki je zmago na volitvah dosegel z minimalno razliko, mednarodni opazovalci pa so jih označili za močno poneverjene. Odinga je ob tem tudi pozdravil napovedan obisk ganskega predsednika Johna Kufuorja, ki je predsednik Afriške unije in bo skušal posredovati v sporu v Keniji.

Stari-novi predsednik Kibaki je pot k spravi nakazal v izjavi po sobotnem srečanju s pomočnico ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice, Jendayi Frazer. Ta je dodala, da se je Kibaki za to potezo odločil, ker želi ustaviti nasilje, ki divja po državi, ter pozvala vse strane k dialogu za razrešitev nastalih razmer.

O razmerah tudi Brown

O posredovanju ganskega predsednika in predsedujočega Afriški uniji Johna Kufuorja v kenijskem sporu je spregovoril tudi britanski premier Gordon Brown. Dejal je, da je govoril s Kufuorjem in izrazil upanje, da bo ganski posrednik zbližal sprti strani, saj so v nasprotnem primeru obeti za Kenijo zelo slabi. "Gre za reševanje življenj, poleg tega pa bi v Afriko radi poslali tudi sporočilo o demokraciji," je dejal Brown. Dodal je, da je zelo pomembno, da se sprti strani zbližata in da bo Velika Britanija trdo delala, da se to tudi dejansko zgodi.

Po besedah Browna se verjetno tudi kenijski predsednik Mwai Kibaki in njegov opozicijski nasprotnik Raila Odinga zavedata, da se Keniji ne obeta nič dobrega, v kolikor se strani ne zbližata oziroma se situacija ne spremeni. Na vprašanje o morebitnih ponovnih volitvah v Keniji pa je Brown odgovoril, da je tudi to ena izmed možnosti o katerih se bo s Kibakijem in Odingo pogovarjal Kufuor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.