Svet

V Kočevju divjajo huliganske tolpe

Kočevje, 05. 09. 2019 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Manca Turk
Komentarji
75

Kaj se dogaja v Kočevju? Kočevski župan Vladimir Prebilič je zaradi "divjanja huliganskih tolp" in ostalega kriminalnega dogajanja, ki je v porastu, sklical izredno sejo in se s pismom obrnil celo na predsednika vlade Marjana Šarca.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vandalizem v Kočevju
    03:39
    Iz SVETA: Vandalizem v Kočevju
  • Iz SVETA: V Kočevju potrebujejo pomoč države
    01:05
    Iz SVETA: V Kočevju potrebujejo pomoč države

Stanje je v Kočevju zaskrbljujoče že zadnji dve leti, pravijo domačini. Huliganske tolpe uničijo vse, kar jim pride nasproti. Da je stanje resno, poleg prebivalcev, zatrjuje tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki je za pomoč zaprosil celo državo: "Huliganske tolpe uničujejo lastnino, škodijo turizmu in utegnejo celo japonsko Yaskawo odvrniti od načrtov, da se širi v Kočevje."

Župan Kočevja Vladimir Prebilič.
Župan Kočevja Vladimir Prebilič. FOTO: Kanal A

Sklicana je bila izredna seja

Danes je bila zaradi resnosti problema sklicana izredna seja občinskega sveta, kamor je bila povabljena tudi vrsta državnih inšpektoratov, med drugim okoljski, kmetijsko-gozdarski in stanovanjski, vendar razen gradbenega ni prišel nihče. Direktor Urada za narodnosti pravi, da gre za zelo specifično lokalno vprašanje, ki ga prepušča lokalni skupnosti. Ni pa ignorantska samo država, pač pa tudi romski svetnik, ki se kot edini izmed svetnikov seje ni udeležil. Svoj izostanek je sicer opravičil z besedami: "Slovenska politika za reševanje teh težav nima volje, jaz pa časa." 

Stanje je zaskrbljujoče

V Kočevju vladajo grožnje, zastrahovanje, fizični obračuni in vandalizem. Vlomi in tatvine se vrstijo drug za drugim, nepridipravi pa niso prizanesli niti novim kolesom za izposojo in povzročili škodo v vrednosti kar 10.000 evrov. "Škoda je že zdavnaj presegla pol milijona evrov, strah je ogromen," opozarja Prebilič. Dogajajo se tudi napadi na turiste, nedavno so neznanci prevrnili avto nizozemski družini. Da se prebivalci bojijo, priča dejstvo, da se želijo zavarovati celo z nakupom strelnega orožja. 

Občani so se povezali v civilno iniciativo

Škode, nasilja in strahu imajo prebivalci dovolj, zato so se povezali v civilno iniciativo. "Zvečer po deseti uri je mesto prazno, ljudje se bojijo iti ven iz hiš, ker so pretepeni," pove eden izmed članov iniciative Maks Vovk in doda: "Ljudje so izgubili zaupanje v policijo."

Član civilne iniciative Maks Vovk.
Član civilne iniciative Maks Vovk. FOTO: Kanal A

Domačini krivdo valijo na policijo, češ da je neučinkovita, velik problem predstavljajo tudi nelegalni prehodi meje, s katerimi se ukvarja veliko število policistov.  Komandir PP Kočevje Silvo Košir pa odgovarja: "Opažamo, da imajo ljudje zelo veliko informacij, veliko je dogodkov, ki bi jih bilo potrebno policijsko obravnavati, vendar se ne želijo izpostavljati in na policijo podati prijave, brez prijav pa ne moremo ukrepati." 

Ker občini drugega ne preostane, so sprejeli prvi varnostni ukrep: "Prvi ukrep se nanaša na vzpostavitev zasebnega varovanja, vse skupaj pa nas bo stalo nekaj 10.000 evrov," še pove župan Vladimir Prebilič.

Resnica se skriva v vrhu slovenske politike, ki bi morala tovrstne težave jemati resno pa jih ne, za konec dodajajo v civilni iniciativi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja