Tujina

Guaido na štiri oči z ameriškim podpredsednikom Penceom

Bogota/Washington, 25. 02. 2019 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
33

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido se je v Kolumbiji sestal z voditelji 13 latinskoameriških držav in ameriškim podpredsednikom Penceom. Ta mu je prenesel besede predsednika Trumpa, da so na mizi vse opcije. ZDA so medtem uvedle sankcije proti guvernerjem štirih zveznih držav Venezuele, ki jih povezujejo z režimom predsednika Nicolasa Madure.

Visoki predstavniki držav t. i. skupine iz Lime, ki večinoma niso naklonjene venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru, so se danes sestali v Bogoti na pogovorih o nadaljnjih korakih za rešitev krize v Venezueli. Srečanja skupine se prvič udeležujeta venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido in ameriški podpredsednik Mike Pence.

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido je danes skupino iz Lime in ZDA pozval k odločnosti do predsednika Venezuele Nicolasa Madure, saj pomeni grožnjo Ameriki. Ameriški podpredsednik Pence mu je na srečanju zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo "odprte vse možnosti".

V skupini iz Lime je 13 latinskoameriških držav (Brazilija, Argentina, Panama, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Mehika, Paragvaj, Peru, Gvajana in Sveta Lucija) ter Kanada. Skupina se je oblikovala avgusta leta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli. Skupina nima enotnega pristopa do krize in vse ne priznavajo Guaidoja kot začasnega predsednika. Mehika, Kostarika, Gvajana in Sveta Lucija tako na današnje srečanje niso poslale svojih predstavnikov.

"Pomembno je obnoviti demokracijo v Venezueli, ker tisti, ki so si prisvojili oblast, ogrožajo stabilnost kontinenta," je dejal Guaido, ki ne priznava Madurove lanske vnovične izvolitve za predsednika. "Popuščanje uzurpaciji oblasti bi ogrozilo celotno Ameriko," je dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga priznava več kot 50 držav.

Guaido želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je regionalne zaveznice pozval k oblikovanju "močnejšega in bolj učinkovitega" obroča okoli Madura, ki bi "olajšala tranzicijo oblasti, ki jo zahteva venezuelsko ljudstvo".

Srečanje skupine so sklicali, potem ko je konec tedna propadel poskus, da bi iz Kolumbije in Brazilije prepeljali humanitarno pomoč v Venezuelo. Na mejnih prehodih so izbruhnili spopadi z venezuelskimi varnostnimi silami, med katerimi so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih.

'Trump je bil jasen: vse opcije so na mizi'

Pence, ki se je ob robu srečanja dvostransko sešel z Guaidojem, je dejal, da mu je prinesel sporočilo predsednika Trumpa, da ZDA za njim stojijo 100-odstotno. "Dogodki v minulih dveh dneh so samo še utrdili našo določenost," je povedal.

"Upamo, da bo prišlo do mirne tranzicije v demokracijo. Vendar je predsednik Trump bil jasen: vse opcije so na mizi," je opozoril na srečanju skupine, ki je posvečeno nadaljnjim korakom za rešitev krize v Venezueli, potem ko je bila konec tedna nasilno preprečena dostava mednarodne pomoči Venezuelcem iz Kolumbije in Brazilije.

Juan Guaido stoji ob Mikeu Penceu na srečanju skupine Lima v Kolumbiji.
Juan Guaido stoji ob Mikeu Penceu na srečanju skupine Lima v Kolumbiji. FOTO: AP

Pence je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu, oziroma "njegovim koruptivnim finančnim mrežam". "Z vami bomo sodelovali, da bi našli zadnji dolar, ki so ga ukradli in jih vrnili Venezueli," je dejal.

"Naša prizadevanje se ne bodo samo nadaljevala, ampak okrepila," je zagotovil in povedal, da iščejo nova območja ob meji, kjer bi lahko shranili dodatno humanitarno pomoč za Venezuelce. Dodatnih 56 milijonov dolarjev pa bodo ZDA namenile za podporo "partnerjem v regiji, ki pomagajo Venezuelcem," je povedal.

Vse države skupine iz Lime je pozval k zamrznitvi premoženja venezuelske državne naftne družbe PDVSA in naj venezuelsko premoženje v svojih državah prenesejo na Guaidojevo vlado.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je tako iz Ciudad de Mexico sporočil, da je potrebno iskati mirno rešitev preko pogajanj in v skladu s pravom. Opozoril je pred "skušnjavo uporabo sile". Bolivijski predsednik Evo Morales, zaveznik Madura, je prav tako pozval skupino iz Lime k iskanju rešitve preko dialoga.

Zaradi oviranja pomoči ZDA uvedle sankcije proti venezuelskim guvernerjem

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da so uvedli sankcije proti guvernerjem štirih zveznih držav v Venezueli, ker so konec tedna pomagali preprečiti dostavo humanitarne pomoči lačnemu prebivalstvu. Sankcij ZDA so deležni guverner zvezne države Zulia Omar Prieto, zvezne države Carabobo Rafael Lacava, zvezne države Apure Ramon Carrizalez in zvezne države Vargas Jorge Garcia Carniero. Sankcije, ki pomenijo prepoved potovanj v ZDA in zaplembo morebitnega premoženja v ZDA, so posledica blokade pomoči in menda splošne koruptivnosti guvernerjev, povezanih z venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom.

"ZDA ne bodo mirno opazovale zanikanje osnovnih potrebščin in trpljenje prebivalcev Venezuele. Takšna dejanja imajo posledice," je sporočila Bela hiša in ponovno pozvala predstavnike oblasti v Venezueli in varnostnih sil, naj dovolijo dostavo hrane ter zdravil v državo. Dodali so, da bodo ZDA s takšnimi sankcijami nadaljevale, če bo potrebno.

Konec tedna je nekaj tovornjakov s humanitarno pomočjo skušalo prečkati mejo med Brazilijo in Venezuelo ter Kolumbijo in Venezuelo. Madurove sile so dva tovornjaka poslale nazaj, dva pa zažgale. V spopadih z varnostnimi silami so umrli najmanj štirje ljudje, več sto jih je bilo ranjenih. Maduro, ki zavrača pomoč, je v tem dvoboju razglasil zmago nad imperializmom.

Iz diplomatskih virov se je medtem izvedelo, da so ZDA zaradi tega danes zahtevale sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN o Venezueli. Šlo naj bi za odprto sejo, sklicali pa naj bi jo v torek.

V nedeljo je za 48 ur vse mejne prehode z Venezuelo zaprla tudi Kolumbija, češ da je po spopadih nastala škoda, ki jo morajo odpraviti.
V nedeljo je za 48 ur vse mejne prehode z Venezuelo zaprla tudi Kolumbija, češ da je po spopadih nastala škoda, ki jo morajo odpraviti. FOTO: AP

Se bo Guaidoju uspelo vrniti v Venezuelo?

Guaidoju je v petek kljub prepovedi, da zapusti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je v soboto sprožil akcijo distribucije pomoči. Trenutno ostaja odprto vprašanje, ali se mu bo uspelo tudi vrniti v Venezuelo.

Človekoljubna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem.
Človekoljubna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. FOTO: AP

Človekoljubna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode.

V nedeljo je za 48 ur vse mejne prehode z Venezuelo zaprla tudi Kolumbija, češ da je po spopadih nastala škoda, ki jo morajo odpraviti. Območje spopadov na mednarodnem mostu pri mestu Cucuta je v nedeljo obiskal tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
03. 03. 2019 17.32
To je tako, kot gredo sds in NsI -jevci v Vatikan se klanjat in sprejemati navodila.
xyxyxyxyxyxyxy
25. 02. 2019 21.38
+0
Dokaz, da ameri zopet iščejo državo v kateri bi naredili štalo s svojo demokracijo in pokradli kar je koristnega ( nafto, zlato, rudnine).
FAUSTOS1
25. 02. 2019 17.50
+15
večinoma gorja v venezueli so povzročile zda z blokado cilj je da poceni črpajo nafto -sedaj so zda preko ritolizniških držav med njime je tudi slovenija kar proti ustavno brez volitev postavili proameriško lutko ta pa bo za nekaj dolarjev prodal venezuelo ameriškim naftnim družbam-kje so tu združeni narodi zakaj ne pomagajo ljudstvu da po demokratični poti z volitvami izvolijo novo vodstvo
VolkBrenin
25. 02. 2019 13.52
+5
ni kaj dosti komentarjev...kot recimo v petek , soboto...Ljudje so željni krvi ...ni krvi , ni zanimanja...
Zmaga Ukrajini ..
25. 02. 2019 12.18
+22
Zahodna propaganda je ena sama laž. Da nimajo zdravil, hrane, stradajo, … to ni res. Novinar Max Blumenthal (Grayzone) se je pred nekaj dnevi odpravil v hipermarket v Caracasu (prestolnico Venezuele). Police so normalno – polno založene, najdete tudi francoski šampanjec. Res pa je, da so cene zelo visoke. Trgovci in proizvajalci vsak teden dražijo proizvode, ker je domača valuta uničena – gre že hiperinflacijo venezuelskega bolivarja – stopnja inflacije znaša že 2,69 milijona % (to je sicer ocena opozicije, zato je številka lahko pretirana, vendar pa gre v vsakem primeru za rekordno hiperinflacijo). Cene prehranskih izdelkov so se v mesecu dni (od decembra 2018 do januarja 2019) dvignile za 192 %. Vlada prebivalcem zato preko človekoljubne organizacije pomaga s ponudbo živilskih izdelkov po zelo nizkih, smešnih cenah, zato v resnici lakote ne poznajo. Posnetek obiska novinarja v hipermarketu je precej pomenljiv (in smešen - ob insertu ameriških medijev, kako jim vsega primanjkuje, celo zobne paste in ščetke). Gospodarsko stanje v državi, ko je vladal Chavez je seveda bistveno spremenjeno – za časa Chaveza je znašala cena sodčka nafte 120 USD, v času Madura pa 20 EUR. Ob tem pa mu je od leta 2016 ves čas polena pod noge metala opozicija. Poleg tega pa so bili ves čas tudi pod sankcijami in hudimi pritiski zoprne sosede ZDA. Na nacionalki je zanimiv pogovor z Karolino Koglot de Maurerea, slovensko slikarko, ki že leta živi in dela v Venezueli. Pravi, da se večina Venezuelcev Guaidoju smeji, saj ga sploh ne poznajo in ne vedo od kod se je vzel. Je očitna lutka ZDA, ki ga skušajo tako kot na primeru Libije postaviti v »paralelno« vlado ter uspeti v svojih namerah zrušenja Madure in kraje nacionalna bogastva (nafta, zlato,…), zato so pritiski ZDA ves čas izjemni. Vendar pa je tudi chavizem v Venezueli zelo močan in ne kaže, da bi bilo pri naslednjih volitvah kako drugače, kot tako, da zmaga »Chavezov« človek. Zato se vsi proameriški simpatizerji ustavite in se zavedajte, da si je venezuelski narod izvolil svojega predstavnika na demokratičnih volitvah, in nihče drug kot zgolj venezuelski narod, ga nima pravice odstaviti.
VolkBrenin
25. 02. 2019 12.43
+1
odličen komentar...dodal bi samo še to...da gre v notranjih trenjih venezuele tudi za boj med " španci in indijanci " ...seveda gre del tega pripisati tudi iz naslova " nezadovoljstva in pomanjkanja " ....vendar ta konfilkt je pri njih še kako prisoten...sploh indijanskih plemen ob kolumbiji , ki so najbolj znani švercerji ...Vsaj približno tako ...
VolkBrenin
25. 02. 2019 12.46
+3
seveda pa pri omenjenih ne gre za dovoljenje za šverc ,/ indijancih...ampak preprosto kdo je kdo , kdo ima več pravic v venezueli sami...indijanci bi rekli špancem prišleki...problem nastane , ker so prišleki tam že par stoletij in se imajo za " domačine " ...
Justiceiscoming81
25. 02. 2019 11.25
+25
Ameriške sankcije naredijo svoje... Ni tuki nič drugega kot ameriška želja po Venezuelski nafti in njihovih dobrinah... njim se* ljudi, pa če usi pomrejo od lakote... če bi se tok zanimal za lačne ljudi, bi prvo bombandiral saudsko arabijo, katera je Jemen dobesedno vrnila nazaj v kameno dobo, kjer je lačnih ne milijon ljudi ampak 24 milijonov... čudno da jih to ne skrbi, pa lačni otroci in da nimajo osnovnih sredstev za ljudi... dejte lepo vas prosim NEHAJTE komercializirat Ameriških ambicij po uničevanju suverenih držav in ropanju njihovih naravnih virov, sploh nafte... To je prva država na svetu ki bi morala biti sankcionirana, prva ki bi morala odgovarjat pred tribinalom v Hagu za vojne zločine proti človečnosti,... itd HVALA 24 UR ker me brišete... resnica boli kajne...
Bojan-F
25. 02. 2019 11.19
+2
Bistroumni nesmisel Desnega sektorja in prekarnih gurujev komuniciranja ... "Samo ustrajno..svoboda je na dlani in socislisti so panicni," ... Guaido Juan in njegova Voluntad Popular so clani Socialisticne Internacionale ... podobno kot SD v Sloveniji.
VolkBrenin
25. 02. 2019 12.53
+1
bojan ...vrhunsko / kot vedno ...++++++ " ukradel ti bom info za druge teme ...enako , kot tvoj desni sektor ...Sej ne bo zamer iz naslova avtorskih pravic :)) ..."Ironično " - najbolj guaida poveličujejo svečkarji , ki najbolj sovražijo sd... : ))
mr_green
25. 02. 2019 21.49
+1
svečkarski sindrom misli, da je njegov plešasti komunist u resnici desničar in morejo zato podpirati desnico, drugače jih bo veliki vodja z božjo roko kaznoval....
Kopriva60918022
25. 02. 2019 10.37
+4
ne daj se maduro!!
VolkBrenin
25. 02. 2019 10.34
+13
The Wall Street Journal ...guido bo na sestanku z boltonom in pompeom zahteval vojaško intervencijo ( !? ) v venezueli...ameri pa se bodo potem sklicevali , da je intervejcija " legitimna " ...ker jih je na vojaško posredovanje poklical človek, ki so ga ustoličili oni kot predsednika ...Ko se je guaido namreč samooklical za predsednika so ga usa priznale v eni uri ( ker so bile pred tem večmesečne priprave med usa in guaidom ) ...Za kozlat...
Justiceiscoming81
25. 02. 2019 10.24
+9
Ameriške sankcije naredijo svoje... Ni tuki nič drugega kot ameriška želja po Venezuelski nafti in njihovih dobrinah... njim se j... za ljudi, pa če usi pomrejo od lakote... če bi se tok zanimal za lačne ljudi, bi prvo bombandiral saudsko arabijo, katera je Jemen dobesedno vrnila nazaj v kameno dobo, kjer je lačnih ne milijon ljudi ampak 24 milijonov... čudno da jih to ne skrbi, pa lačni otroci in da nimajo osnovnih sredstev za ljudi... dejte lepo vas prosim NEHAJTE komercializirat Ameriških ambicij po uničevanju suverenih držav in ropanju njihovih naravnih virov, sploh nafte... To je prva država na svetu ki bi morala biti sankcionirana, prva ki bi morala odgovarjat pred tribinalom v Hagu za vojne zločine proti človečnosti,... itd
mr_green
25. 02. 2019 10.56
+13
Bravo. Povedano vse. Me pa veseli, da ko berem vsaj komentarje nas je 95% , ki temu sranju ne verjame več in komaj še 5% ki temu sranju verjame. Ljudje se močno zbujamo. Upajmo, da pravi čas za Venezuelo. Tudi naši komentarji nekaj pripomorejo. Upajmo, da bo tudi Rusija stopila za Venezuelo, da je ne pokupijo američani. Amerosi uničujejo Venezuelo načrtno preko odkupovanja njihove valute že 10 let.
VolkBrenin
25. 02. 2019 10.24
+10
usa senator marco rubio je šel še korak dlje ...na svojem twitter profilu grozi maduru z objavljanjem fotgografij obglavljenega Gadafija...To niso samo zločinci - to so zelo zelo bolni zločinci - morilci
Ka pa mislis
25. 02. 2019 10.19
+9
Ubogi ljudje ki verjamejo kavbojem in se zanasajo na njihovo pomoč...
VolkBrenin
25. 02. 2019 10.19
+7
in ker guaidovi/ usa niso uspeli s to ceneno provokacijo...bodo sedaj na vrsti snajperji...streljali bodo sami svoje ...Že videno v ukrajini in drugje...
VolkBrenin
25. 02. 2019 10.00
-3
napis pod fotografijo ....Človekoljubna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem.FOTO: AP.......Spet prosojna manipulacija...stavek sugerira , da je skoraj vsa pomoč iz usa...kar je seveda Velika laž...prav tako je laž , da venezuela zavrača pomoč...zavrača jo namreč samo iz usa...In NI osrednja točka spora TA pomoč , temveč vse ostalo...
Kimberley Echo
25. 02. 2019 10.14
+5
Veste Brenin, jaz ne razumem zakaj je slovenskim medijem potrebno tako subjektivno poročati o napr. Venezueli? V današnji dobi Interneta je praktično vsakemu dostopno lepo število informacij in res ni potrebno pisati nepreverjene novice. Razumem, da avstralski MSM mediji pišejo tako, ker je AU dobesedno vazal ZDA. Nenazadnje so tu njihove baze, pa napr. Pine Gap. Ne vem ali sem samo jaz tako zavrt, da tega ne razumem. Kaj menite Brenin?
VolkBrenin
25. 02. 2019 12.03
+4
vikanje na forumih je odveč..V bistvu je zadeva preprosta - eu je zahod in položen usa interesom...V samih usa so cca 160 medijev / različnih...pokupili tako , da so vsi tej mediji v lastništvu mogoče 6. ali 7 .lastnikov ...Medij oblikuje javno mnenje ( in tudi na podlagi tega izvajajo določene ukrepe- zločine - s kvazi podporo naroda ) ...mediji te lahko naredijo predsednika ( belusconi je ustoličil v bistvu sam sebe preko svojih medijev , podobno recimo sarkozy...itd ) ...Si predstavljaš britance in podporo javnosti , če bi blair pred napadom na irak izjavil ...sadam nima nič nevarnega , ampak moramo ga skupaj z usa uničiti , ker se nam to splača...Iz istega razloga se tudi internetne informacije omejujejo / ali pa preprosto izločijo - blokirajo...Lep primer takšnih manipulacij imamo v sloveniji - primer enega od njih...film " v imenu resnice " govori diametralno nasprotno zgodbo ...kot jih forsirajo mediji , kot je recimo noratv...Ne gre za moč prepričevanja mase v direktni interakciji med " izbranim " in narodom kot takšnim...temveč na vpliv čustev tega naroda z lažno info , v pričakovanju ustreznega odziva...Od nekdaj pa vemo , da je sprt narod najlažje vodljiv ...skregaš pa ga z zgornjim vzvodi - z lažmi ...itd
Kimberley Echo
25. 02. 2019 09.21
+6
Na RT imate lep posnetek kako eden od protestnikov na kolumbijski strani meje vrže molotovko na tovornjak, ki potem zgori. Včeraj ste pa v članku omenili, da je venezuelska vojska zažgala 2 tovornjaka. Minusi tu ne bodo spremenili dejstva.
VolkBrenin
25. 02. 2019 09.55
-5
echo...++++++ ...pa ne samo to , sedaj trdijo , da se je zapletel / bil neroden/ in je zažgal pomotoma ...vsem pa je jasno , da je revež najet in plačan ...
VolkBrenin
25. 02. 2019 10.01
-4
in seveda opozicijski torej juanov človek...gujdeki pač...
Apa?51
25. 02. 2019 09.17
-3
Ate_ist
25. 02. 2019 20.37
+4
nimaš za kaj. z ameriko je vse ok.mproblem je le njena pohlepna elita, ki si domišlja, da je svet praktično njena lastnina in da lahko počnejo kar se jim zljubi.
Manandi
25. 02. 2019 09.07
+4
Zdravljenje mentalno pohabljenega naroda ki ga je okužil Komunizem, socializem je dolgo nekatere pozdravi samo Ilovica. Večina dobi trajne možganske okvare.
Krajnc22
25. 02. 2019 08.03
+0
Samo ustrajno..svoboda je na dlani in socislisti so panicni,ker vedo,da slefi odgovornost in lustracija...skrstka..tko je to,ko se socialistu izstavi racun...zacne streljati na lasten narod
komarec
25. 02. 2019 08.29
+7
Bojan-F
25. 02. 2019 07.58
+11
Razlike med Iranom (1953) in Guatemalo (1954) ni in ni mogoce najti.
proofreader
25. 02. 2019 07.57
+3
Rusija je lepo dostavila pomoč, brez širokoustenja. Američani pa s figo v žepu vsiljujejo svojo pomoč, namesto da bi šli čez Rdeči križ.
AufbiksMB
25. 02. 2019 09.11
+5
Rusija ima v lastni dezeli revscino in oni bi radi dostavljali pomoco drugam? Se vidi koliko jim je mar za lastne drzavljane. Ampak to ni nic novega v Rusiji, saj tako danes kot v drugi svetovni vojni je bil vojak le stevilka in kanon futter pri sovjetih...le koliko se je Putin sekiral ob nesreci Kursk, ali kako sodeluje z Turki, ceprav so njihovega sestrelili...