Tujina

WHO svari pred širjenjem ebole v Kongu

Kinshasa, 25. 09. 2018 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na vnovičen izbruh ebole v Demokratični republiki Kongo oziroma na številne dejavnike, ki bi lahko ustvarili 'popolno nevihto' za širjenje te smrtonosne bolezni.

Napadi oboroženih skupin, nezaupanje lokalnega prebivalstva in razseljevanje ljudi so tisti dejavniki, na katere opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in, ki bi lahko izjemno hitro poslabšali nastalo situacijo. 

"Izjemno smo zaskrbljeni, da se bo v prihodnjih tednih in mesecih združilo več faktorjev, ki bi lahko ustvarili popolno nevihto," je v Ženevi povedal vodja službe WHO za krizne razmere Peter Salama, poroča Reuters.

Gre za že deseti izbruh ebole v državi, kjer so leta 1976 bolezen tudi prvič opazili. V tem letu pa je to že drugi izbruh, prvi v maju in juniju je zahteval 33 smrtnih žrtev. 

Zaradi vnovičnega izbruha v provincah Severni Kivu in Ituri pa so zabeležili že 100 smrtnih žrtev od 150 zabeleženih primerov. Gre za najgosteje poseljeni provinci v državi, ki mejita na Ugando, Ruando in Južni Sudan.

8. avgusta so začeli s cepljenjem prebivalstva proti eboli in do sedaj cepili že preko 11,700 ljudi, a po več tednih prizadevanj za zamejitev širjenja ebole, WHO opozarja, da so pred njimi velike ovire. S cepljenjem so začeli v provinci Severni Kivu, ki velja za epicenter izbruha, tu pa so prisotne tudi številne oborožene skupine, napadi katerih se v zadnjih tednih povečujejo. V nedeljskem napadu v mestu Beni, kjer ima glavni sedež tudi WHO, je umrlo 21 ljudi, med njimi 17 civilistov. 

V začetku avgusta so začeli s cepljenjem prebivalstva, a del skupnosti je še zaupljiv.
V začetku avgusta so začeli s cepljenjem prebivalstva, a del skupnosti je še zaupljiv. FOTO: AP

Na drugi strani WHO opozarja na zavračanje cepljenja dela lokalne skupnosti zaradi nezaupanja in vraževerja. "Opažamo zelo zaskrbljujoči trend. Ta odpor, ki ga povzroča naravni strah pred to nevarno boleznijo, so začeli izkoriščati lokalni politiki, in v času pred volitvami v decembru nas zelo skrbi, da bo to izkoriščanje dobilo dodatni zagon, kar bo še otežilo izkoreninjenje ebole," pravi Salama. 

Hkrati opozarja, da je v omenjenih provincah notranje razseljenih že milijon ljudi, gibanje prebivastva pa predstavlja še dodatno tveganje za širjenje ebole. V ponedeljek so tako zabeležili že prvi primer ebole na območju Tchioma, ki meji na Ugando. 

Celotni Kongo se trenutno sooča s humanitarno krizo, zaradi česar se pojavljajo tudi kolera, ošpice in otroška paraliza, cveti pa tudi trgovina z ljudmi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLO-SURVIVAL
25. 09. 2018 19.37
+6
Ko bo tukaj EBOLA boste pa spet lapali, da je prišla s sadjem kajne??