Tujina

V krempljih teroristov?

Moskva, 17. 01. 2007 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rusija je razglasila nevarnost terorističnih napadov. Prebivalce pozivajo k previdnosti.

Ruski policist pregleduje prtljago moškega v St. Petersburgu
Ruski policist pregleduje prtljago moškega v St. Petersburgu FOTO: Reuters
Rusija je bila v preteklosti že večkrat tarča terorističnih napadov. Na moskovski podzemni železnici je februarja 2004 v bombni eksploziji umrlo 40 ljudi, po zajetju več kot 1100 talcev na šoli v Beslanu v Severni Osetiji septembra 2004 pa je umrlo več kot 330 ljudi, večinoma otrok. Napad je izvedla skupina teroristov iz Čečenije in Ingušetije, ki je v zameno za izpustitev talcev zahtevala umik ruskih enot iz Čečenije in izpustitev somišljenikov. Eden najpomembnejših voditeljev čečenskih upornikov, Šamil Basajev je sicer umrl v bombnem napadu julija lani.

V Rusiji so razglasili nevarnost terorističnih napadov in uvedli izredne varnostne ukrepe, potem ko je ruska tajna služba od "tujih kolegov" prejela informacije o načrtovanih napadih na ruski javni promet. V Moskvi tako za varnost na podzemni železnici, železniških postajah in letališčih skrbijo dodatne policijske patrulje, število varnostnih sil pa so povečali tudi po drugih mestih v državi.

Oblasti so potnike pozvale k večji previdnosti, okoli 600 predstavnikov varnostnih sil pa je podrobneje pregledovalo uporabnike sredstev javnega prevoza. "Vse prebivalce prosimo, naj bodo previdni," je poudaril direktor ruske tajne službe FSB, Nikolaj Patrušev, ki vodi tudi odbor za boj proti terorizmu.

FSB je med drugim odredila, da morajo potniki na moskovski podzemni železnici izključiti mobilne telefone, s čimer poskušajo olajšati zaznavanje komunikacij med možnimi atentatorji. Pristojne oblasti prejete podatke o možnem napadu še preverjajo, niso pa razkrili, katera država jim je posredovala informacije.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.