Tujina

V Makedoniji protesti proti spremembi imena in za predčasne volitve

Skopje, 03. 06. 2018 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč privržencev največje makedonske opozicijske stranke VMVRO-DPMNE je protestiralo proti spremembi imena države kot rezultat pogajanj med Makedonijo in Grčijo za razrešitev 27 let trajajočega spora. Na protestih je predsednik stranke Hristijan Mickoski tudi pozval k predčasnim volitvam.

To so bili prvi protesti VMVRO-DPMNE, odkar stranko vodi Hristijan Mickoski. Zbrani so mahali z makedonskimi in strankinimi zastavami, nekateri so tudi nosili napise z geslom shoda "Makedonija bo zmagala".

Mickoski je pred vladno stavbo med protesti pozval, da bi v državi skupaj s predsedniškimi volitvami imeli še predčasne parlamentarne volitve. "Da vidimo, ali ljudstvo soglaša s tem, kar počne premier Zoran Zaev," je še dejal. Dodal je, da vlada škoduje nacionalnim interesom, ko se pogaja z Grčijo o imenu Makedonije. Napovedal je tudi, da VMVRO-DPMNE ne bo privolil v spremembo ustave zaradi spremembe imena.

Opozicijski voditelj Hristovski je pozval k predčasnim volitvam.
Opozicijski voditelj Hristovski je pozval k predčasnim volitvam. FOTO: AP

Nekdanjega voditelja VMVRO-DPMNE in dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega na protestih ni bilo. Gruevski, ki je bil na čelu makedonske vlade med letoma 2006 in 2016, je bil v sredo v odsotnosti zaradi zlorabe pooblastil ob nakupu luksuznega mercedesa obsojen na dve leti zapora.

Je pa protestnikom videoposlanico poslal madžarski premier Viktor Orban, v kateri je podprl proteste in pohvalil "modre in pogumne voditelje stranke, ki se ne uklonijo pritisku tujih sil".

Protesti so za prihodnji teden napovedani tudi na severu Grčije, kjer nekateri nasprotujejo kompromisnemu dogovoru med državama.

Več tisoč privržencev opozicije je protestiralo proti spremembi imena države.
Več tisoč privržencev opozicije je protestiralo proti spremembi imena države. FOTO: AP

Makedonski premier Zoran Zaev je sredi preteklega tedna sporočil, da so pogajanja z Atenami v sklepni fazi.

Spor med Makedonijo in Grčijo traja že 27 let in je glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Pogajanja potekajo pod okriljem Združenih narodov in posrednika Matthewa Nimetza, ki je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Cipras in Zaev sta sredi maja govorila tudi o predlogu iz Skopja – Ilindenska Makedonija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
05. 06. 2018 08.52
Pa kako je mogoče , da bodo spet žrtve zaradi nekega imena.
nikhrast
04. 06. 2018 20.37
+1
Pa kako jim je bilo ime ko so se preselili tja, lokalna populacija so bila Makedonci.
c11
03. 06. 2018 16.50
+4
glede na vsote, ki jih (je) EU placevala Grciji bi morali biti zadnji s kaj besede... če bi bili še tako zagreti ko je treba delat
Da se mene pita..
03. 06. 2018 15.36
+19
Naloga sosedskih drzav,nase nekdasnje skupne domovine je uspela v celoti,razbiti sfrj in nato lahko od vsake novonastale drzavice izsilijo in vsilijo neke svoje interese in voljo...
rob3rt
03. 06. 2018 15.02
+7
Pa ne, da imajo bratje Makedonci tudi poln k... Soroša in njegovih plačancev.
frako
03. 06. 2018 11.19
+76
Grki v EU makedoncev ne spustijo zarad imena, mi smo pa hrvate not spustl s nerešeno mejo.
KladivoSi
05. 06. 2018 08.48
Frane Šajn
03. 06. 2018 10.44
+67
Makedonci pokončnost šteje , če boste sedaj popustili ste pečeni! Pa čeprav v Evropsko unijo čez sto let! Samo takrat z obrazom naprej! Poglejte si nekdanje brate Slovence, ki so šli s ta zadnjo naprej v EU, kam so dogurali. Zadnja rupa na fruli EU!
diMarzio
03. 06. 2018 15.24
-7
Strinjam se s tvojimi besedami, čeprav se nadaleč vidi, da nisi prebral celega prispevka. Preberi še enkrat in razmisli, če si še na strani Makedoncev, glede na to, kdo jih je javno podprl ;)
Bott
03. 06. 2018 15.57
+12
Orban je eden najvecjih junakov in zgled za prihodnjo evropsko politiko, ce ta ne zeli postati kosmata in nediseca podpazduha vsega sveta