Tujina

Katalonska vlada: španski premier naj določi dan in uro za pogajanja z nami

Barcelona, 19. 10. 2019 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K./L.Š./STA
Komentarji
134

Katalonska vlada je po petih dneh nasilja na protestih oblasti v Madridu pozvala k "brezpogojnim pogajanjem" za rešitev spora v regiji, ki se je zaostril zaradi obsodbe nekdanjih katalonskih voditeljev na visoke zaporne kazni. Na ulicah Barcelone se je po podatkih lokalne policije v petek zbralo več kot pol milijona ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilni izgredi
    02:34
    Iz 24UR: Nasilni izgredi
  • Protesti v Kataloniji
    01:05
    Protesti v Kataloniji

"Pozivamo predsednika vlade, da danes določi dan in uro za brezpogojna pogajanja. To je njegova odgovornost in dolžnost," je dejal katalonski predsednik Quim Torra.

Katalonski voditelj Torra si prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev.
Katalonski voditelj Torra si prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev. FOTO: AP

Z zahtevo po "brezpogojnih" pogajanjih, naslovljeno na španskega premiera Pedra Sancheza, si Torra prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev, o katerem pa Madrid ne želi slišati ničesar.

"Ta pogajanja za politično reševanje političnega konflikta smo že dolgo prosili in danes so bolj nujna kot kdaj koli prej," je dodal Torra.

Španska vlada je sporočila, da je "vedno bila odprta za dialog v okviru spoštovanja zakona", ter katalonskega predsednika pozvala, naj "odločno obsodi nasilje, česar doslej ni storil".

Torra je danes pozval k "odgovornosti na prihodnjih protestih" in poudaril, da "mora biti obramba pravic in svoboščin kot vedno izražena mirno". "Nasilje nikoli ni bilo naša zastava in nikoli ne bo," je vztrajal, ne da bi izrecno obsodil nasilje na demonstracijah.

V nasilju na protestih v Kataloniji ranjenih 182 ljudi

Na ulicah Barcelone se je po podatkih lokalne policije v znak nasprotovanja sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem v petek zbralo več kot pol milijona ljudi. Znova so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Ranjenih je bilo 182 ljudi, policija pa je aretirala 83 protestnikov.

"Tako ne gre naprej, Barcelona si tega ne zasluži," je danes dejala županja katalonske prestolnice Ada Colau, ki je obsodila "vse vrste nasilja".

Reševalci so že pred tem poročali, da je bilo od ponedeljka, ko so se v Kataloniji začeli protesti, v spopadih s policisti ranjenih že približno 500 ljudi.

V središču Barcelone so se radikalni aktivisti za neodvisnost Katalonije v petek zvečer spopadli z varnostnimi silami.
V središču Barcelone so se radikalni aktivisti za neodvisnost Katalonije v petek zvečer spopadli z varnostnimi silami. FOTO: AP

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so v nočnem nasilju aretirali 83 ljudi, že pred tem pa so jih aretirali 128.

V središču Barcelone so se radikalni aktivisti za neodvisnost Katalonije v petek zvečer spopadli z varnostnimi silami, metali so kamenje ali kovinske predmete, policisti pa so se odzvali z gumijastimi naboji in solzivcem.

V Kataloniji je v petek sicer potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Tudi davi je bila  zaradi protestov zaprta avtocesta v smeri proti Franciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglič
20. 10. 2019 07.45
+1
Danes so dovoljene sanje, jutri pa se bodo vodilni EU le še smejali ideji o samostojnosti Kataloncev. Razlog je zelo preprost. Katalonija ni Kosovo. Španija pa ni Srbija. V Španiji bi jim sledili še Baski, v Franciji Korzičani, potem še nemški prebivalci Alzacije in Lorene, oživelo bo še vprašanje o Sudettenlandu, Danziggu in bližnje okolice in še marsikaj. Na koncu bodo Katalonci sami sebe ustrelili v koleno. Protesti bodo tako oslabili sicer ekonomsko zelo močno Katalonijo , da jo bodo separatisti na koncu zelo na hitro podurhali v Belgijo. Oni bi morali proteste prenesti v Madrid, ker je Španija še vedno njihova domovina, mar ne? Če se pretepaš v svoji hiši tvegaš da ti vse razbijejo. Bolje se je pretepati pri sosedih.
bububu123
20. 10. 2019 10.39
+2
Ekonomsko se katalonija nebo nevemkako oslabila. Je res da so protesti ''prestrašili'' turiste, vendar kaj je 1 teden proti milijardam, ki letijo v Madrid? Se pa strinjam, da bi protesti morali biti v Madridu, bi se premier zelo hitro odločil o datumu pogajanj.
Naglič
20. 10. 2019 17.56
Še sanja se ti ne, kakšen logistični podvig je nafutrati osem milijonov prebivalcev, vsaj trikrat na dan, poskrbeti da bodo zaposleni delali, vse prometne povezave pa so ohromljene.
deratizacija
19. 10. 2019 21.56
+2
A so naši noji že pomolili glave iz peska?!
apodgra
20. 10. 2019 09.15
-2
deratizacija Misliš na evropsko unijo in na slovensko zunanjo politiko. Naš zunanji minister pravi, da to , kar se dogaja v Kataloniji je vse demokratično in skladno pravno državo Španije in niso kršene nobene človekove pravice , zato se ne smemo vmešavati v njihove zadeve . Na odboru za zunanjo politiko je na veliko in široko razlagal, blebetal o razlogih , zakaj je ravnanje španske vlade v skladu z njihovo ustavo in zakoni in da je treba to ustavo in zakone spoštovati . Torej je Slovenija imela pravico do osamosvojitve po jugoslovanski ustavi , čeprav je bila država , v kateri so se baje na veliko kršile človekove pravice . Tega španska ustava ne dovoljuje Kataloncem do osamosvojitve , čeprav ko gre za eno "najbolj" demokratičnih držav v Evropi , po besedah našega Cmerarja . Potem bi morali vse te pobudnike vseh teh razno raznih demonstracij tudi v Sloveniji zapreti in jih obsoditi na velike zaporne kazni. Tudi pri nas so bile že demonstracije , ki so se končale z izgredi , a ni nihče za nič odgovarjal. V svoji hiš ne boš sam sebi uničeval svoj inventar . Vsi ti radikalni razgrajači niso vsi iz vrst za osamosvojitev . Na TV teletekstu sem prebral :protestniki se spopadaj s policijo , mečejo kamenje in kovinske predmete v policijo .Vse protestnike so porinili v isti koš, mirne in tistih nekaj razgrajačov. Če bi vseh teh 500.000 protestnikov to počelo, bi policijo pojedli za malico .
Cervantes Saavedra
19. 10. 2019 20.25
+7
Septembra 2009 je na referendumu na vprašanje: »Ali želite, da je Katalonija pravna, samostojna, demokratična in socialna država, vključena v Evropsko unijo?« kar 95 % vprašanih odgovorilo pritrdilno. - Dne 1.10.2017 so nato Katalonci z 92,01 % spet izglasovali neodvisnost; resda le 42,3 %-udeležba, torej 2,26 mil. ljudi, a ob terorju španske policije, ki je marsikoga odvrnil od udeležbe. Poleg tega je policija zasegla dodatnih 400.000 glasovnic, še 700.000 ljudi pa je hotelo glasovati, a niso mogli. Ob upoštevanju teh podatkov je bila udeležba 57 %. Vse to po podatkih katalonske regionalne vlade. Španska vlada nima podatkov, le smeši in zanika jih. - Katalonski regionalni parlament je nato 27.10.2017 potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije kot "suverene, demokratične, socialne in pravne države". Kot jo je bil sklep v slovenski skupščini. Da ne bo govora le o 50 % za (dejansko 90 %). Tudi v Črni Gori jih je bilo le 55 % za, pa so šli v samostojnost.
apodgra
20. 10. 2019 09.23
+1
Cervantes Popolnoma se strinjam s tvojim komentarjem ,samo ta komentar bi moral poslati našemu "doktorju prava " velikemu zunanjemu ministru Ceraju. Sramota za Slovenijo, da imamo takega ministra in še večja sramota je za pravno fakulteto, da je podelila doktorat temu brezvezniku . Ta človek nima razčiščenih osnovnih pojmov ,kaj je to demokracija in kaj so človekove pravice. Z njega so edino pomembne njegove osebne koristi in polna denarnica , napolnjena z denarjem davkoplačevalcev.
Cervantes Saavedra
20. 10. 2019 11.12
ZA apodgra: Mislim, da je bolj kot v samem Cerarju večji problem v sami pravni stroki, kjer jih učijo slepo držati se zakonov (kar je v veliki večini pravilno), vendar nič o razumevanju naravnih pravic vsakega naroda, da si kroji sam svojo usodo, v dobrem in slabem. Ne glede, ali je to napisano v ustavi ali ne. Slovenija bi se osamosvajala tudi brez (dobrodošlega) ohlapnega člena v jugoslovanski ustavi o tej pravici in Hrvati tudi brez starega hrvatskega državnega prava (usahlega izpred 850 let). A Slovenija bi morala z državnega vrha vsaj načelno (če že ne aktivno) dajati tako pravico tudi drugim narodom, ne le sebi. Zanimivo (ne pa nerazumljivo), da je za pravice Kataloncev bolj vneta levica kot desnica, pri nas in v tujini.
SERIOUSLY01
19. 10. 2019 19.45
+4
eu bo razpadla v 5 letih. več zahodnih držav bo imelo državljanske vojne. takrat bo prišlo tudi v sloveniji do sprememb
prava resni.ca
19. 10. 2019 20.37
+0
nikhrast
19. 10. 2019 19.39
-23
Ne vem zakaj Katalonci drvijo v še večji kaos, zakaj razgrajajo, uničujejo imovino...? Borijo se naj za večjo samostojnost in več pristojnosti znotraj Španije, samo EU, NATO, schengen cono... pa tako nočejo zapustiti. Nekaj tu ne gre skupaj, mogoče bi bili zadovoljni če bi Katalonijo priznala FIFA, imeli bi svoj nacionalni team kot ga imajo Wakes, Scotland in Northern Ireland.
Veles_zaš?itnik
21. 10. 2019 09.31
+4
intro
19. 10. 2019 19.27
-9
Počakajte malo, ko bomo korošci zahtevali neodvisnost!!! Takrat bo pokalo, zaj nas kar z Velenjem zraven lepijo... KAtalonija to ni nič, mi bomo novi Luksenburg!!!
ggugziuig
19. 10. 2019 19.49
+9
To se bo zgodilo v letu nikoli. Premajhni smo za to tako da ne klobasaj neumnosti. Če pa pride do tega ste/so pa itak propadli ker Slovenija deluje še zmeraj kot celota. Največji zaslužek ima dolenjska kateri sledi osrednja Slovenija. Drugje pa itak ni večjih podjetij ki bi filale blagajno.
mkug5g
19. 10. 2019 18.37
+22
ko bojo pri nas taki protesti se bo tud kej premaknilo
BrezZavor
19. 10. 2019 19.43
-3
Jep, ko so pri nas protesti dobi levica nazaj vlado in vse rabote spet potekajo tako kot nam ni treba. Torej kaj bi mi proteste zdaj. To samo takrat ko je Janša gor, takrat je treba nafarbat vse kar leze in gre da se spet dobi nazaj žezlo.
lunaa12
19. 10. 2019 20.45
+0
Kaksni so to protesti in nacin, da so pokradl vse trgovine in unicl vse ulce ?
apodgra
20. 10. 2019 09.32
Lunaa12 Treba je ločiti mirne protestnike teh je 99,99 % in na razgrajače. Kdo so pa razgrajač in zakaj to počnejo je pa drugo vprašanje . Ko se zbudi ulica in ljudje ne pridejo demonstrirati zato, da bi uničevali svojo imovino . Ko pa se nasproti njim postavi represivni organ -policija , pa mirne demonstracija postanejo lahko tudi krvave in pobalinske .
Crillin
19. 10. 2019 18.33
+23
Zakaj svoje mesto razbijajo in sebi škodo delajo a ni bolj logično da bi šli v Madrid rastur delat...
schranz91
19. 10. 2019 18.23
+2
novinar napiše "v kataloniji je proti visokih zapornih kazni"....ne vem kako si postal novinar če še slovnice ne znaš... napiše se "proti visokimi zapornimi kazni"
schranz91
19. 10. 2019 18.23
-3
schranz91
19. 10. 2019 18.26
+3
naša profesorica slovenščine je rekla, jojojoj kako pišejo naši novinarji
Cervantes Saavedra
19. 10. 2019 20.00
+7
In na tem portalu, joj joj. Pravilno je "proti visokim zapornim kaznim", ne "...kaznimi". Skrušeno pokliči vašo profesorico slovenščine.
detect
19. 10. 2019 18.10
+1
pa pustijo naj jih,naj grejo.čez nekaj let pa spet skupaj.stara pesem.
apodgra
20. 10. 2019 09.40
detect Normalo je , da bodo še naprej živeli skupaj, kje drugega možnosti ne bodo imeli . Kakšni pa bodo ti odnosni in kdo bo nosil največje posledice se lahko pa samo vprašamo. Vrč gre po vod samo tolikokrat , dokler se ne razbije. Vse se bo nekoč rešilo ,samo takrat bo sovraštvo med Španci in Katalonci na najvišji točki . In vse to zaradi nekaj neprizemljenih politikov tako v Španski vladi, evropskem parlamentu in tudi v slovenski zunanji .politiki
York
19. 10. 2019 18.02
+18
EU je in bo kar tiho, ker imajo "veliki" tudi doma tlečo Katalonijo. Korzičani, Škoti, Baski, Severni Irci, Flamci, Valonci ... itd.
ggugziuig
19. 10. 2019 17.46
+23
Počasi se bo nam(srednjemu sloju) prekipelo. Kar se dogaja v zadnjih parih letih se je pred vsako vojno. Bogatejši so bogatejši srednji sloj revnejši in ko bomo stopili skupaj kot ljudstvo bo katastrofa. Na vsakih nekaj desetletji je vojna in ni 2x za rect da bo ponovno. Tukaj gre za samostojnost Katalonije drugje so drugi vzroki. Je grdo za rect samo jaz komaj čakam da se stvari v svetu nekoliko uredijo.
kokomujo
19. 10. 2019 17.22
-5
Nic ne bo ker nimajo ne orozja ne zaveznikov
ggugziuig
19. 10. 2019 17.57
+7
Če imaš večino ne potrebuješ orožja. Pobili ne bomo 1M kataloncev tako da število je ponavadi bolj učinkovito kot orožje. Ga pa tudi ni težko dobit če bo nekdo v tem videl goro denarja se da v enem dnevu oborozit celo katalonijo.
Animal_Pump
19. 10. 2019 17.19
+27
Ja zdaj morajo Katalonci samo vztrajat...težka bo, ker bo Španija težko spustila molzno kravo Katalonijo iz rok...brez njih bodo precej v minus padli. Ampak Evropa je demokratična...in Katalonci so na referendumu rekli, da želijo stran...to je treba spoštovat.
Cervantes Saavedra
19. 10. 2019 16.39
+26
Tisti, ki nastopate proti odcepitvi Katalonije in njeni samostojnosti, ste pa v glavnem hkrati za slovensko samostojnost, torej očitno demokrati in borci za človeške pravice samo za lastne namene in za nazaj! Za naprej in drugje pa ne, tovrstni internacionalni politični duh (Salvini, Orban, »zagasiti« del Hrvaške…, a jih kdo vidi tudi pri nas?) vodi v prihodnost vidno stran od demokracije. Tako odnos zbuja sum pri takšnih v iskrenost nekdanjega prizadevanja za demokratično Slovenijo. Se da prebaviti? Brez preusmerjanja pozornosti?
SDS_je_poden
19. 10. 2019 17.48
-2
Cervantes kakšen je bil izzid zadnjega rederenduma za odcepitev? Pol - pol se mi zdi. Menim, da bi moral biti izid v teh primerih vsaj 70% ali več, da bi se temu lahko reklo legitimen rezultat. Dokler se večina Kataloncev ne odloči za samostojnost, bodo vsi ti napori zaman.
Animal_Pump
19. 10. 2019 17.55
+15
Izid je bil tak...a neodvisnost Katalonije je glasovalo 90 odstotkov volivcev. Problem je bil ker se je zaradi groženj udeležilo volitev... 2,26 milijona volivcev oziroma 42,3 odstotka volilnih upravičencev....Pa še predstavnik španske vlade je dejal, da skoraj 750 tisoč glasovnic niso mogli prešteti, ker so zaprli volilna mesta in zasegli volilne skrinjice. Drugače pa je bil folk večinoma za samostojno državo...ampak je Madrid grozil, da bo naredil vse, da bo preprečil razglasitev neodvisnosti.
-9
priti ne izmišljuj si važno je samo več kot polovica..?ne bluzi in ne laži
Krainerland
19. 10. 2019 16.32
-23
Razbijat Španijo, a ste vi normalni?
Volga Malek
19. 10. 2019 18.43
-6
@Krainer Spanijo hocejo razbijat isti ljudje kot so carsko Rusijo leta 1917. Tega se jim ne sme pustit. Viva de Rey ! Viva España ! 👑
Cervantes Saavedra
19. 10. 2019 20.40
+4
Popolnoma mimo. V carski Rusjiji je bila (1917) revolucija zoper izjemne socialne krivice (država z največjim deležem zapornikov v Evropi, prebivalstvo brez osnovnih človeških pravic...), v Kataloniji pa gre za pravico naroda (7,5 mil.) do samostojne države. Slovenija je bila tisočletja pod oblastjo tujih cesarjev in kraljev in je končno prišla do svoje samostojnosti (1991). Velika večina Slovencev je bila pod monarhijami poniževana in izkoriščana, svojo univerzo (in pravico do šol v svojem jeziku na splošno) je dobila šele leta 1919. In je imela največji delež izseljencev med vsemi narodi za časa Avstro-Ogrske. Viva de Rey? Halo, je kdo tam?
Krainerland
19. 10. 2019 16.32
-18
Pokvarjeno do amena.
Auslander
19. 10. 2019 16.15
-19
Haha Antifa je pripeljala protestnike iz cele EU. Policaji imajo ukaze da nesemejo skoraj nic sile uporabljati pa se vedno tako slabo hahaha Komunisti pacc
Volga Malek
19. 10. 2019 18.48
-2
piamlakar
19. 10. 2019 16.12
+37
VSAKA ČAST KATALONCEM. VZTRAJAT DO KONCA, LAHKO SO NAM ZA VZGLED.
olimpija007
19. 10. 2019 16.12
+21
Evropska demokracija ki naj bi bila za zgled drugim... hahahaha