Tujina

V nekaj tednih bo skrivnost razkrita

Carigrad, 13. 01. 2010 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mehmet Ali Agca, ki je leta 1981 streljal na papeža, bo razkril, ali so umor naročile vzhodnoevropske obveščevalne službe. Napisal je tudi pismo, v katerem obsoja terorizem in Al Kaido označuje za psihopatsko organizacijo.

Mehmet Ali Agca
Mehmet Ali Agca FOTO: Reuters
Mehmet Ali Agca naj bi iz zapora prišel 18. januarja.

Leta za zapahi so povsem spremenila nazore Mehmeta Alija Agce, ki je poskušal leta 1981 umoriti papeža Janeza Pavla II. Pet dni preden bo po treh desetletjih spet odkorakal na svobodo, je preko svojega odvetnika v svet poslal pismo, v katerem ostro obsoja terorizem.

Mehmet Ali Agca naj bi verjel, da je mesija, napovedal pa naj bi tudi konec sveta. Leta 2006 je papežu Benediktu XVI. odsvetoval obisk Istanbula, saj naj bi mu stregli po življenju. Priporočal mu je celo, naj odstopi in se vrne v Nemčijo, na papeškem prestolu pa naj ga nasledi Italijan.

"Terorizem je hudičevo delo. Vse religije ga prepovedujejo in obsojajo. Al Kaida je psihopatska kriminalna nacistična organizacija," je zapisal. Nadaljeval je, da bi morali prvega moža omenjene teroristične mreže Osamo bin Ladna skupaj z voditeljem nacistične Nemčije Adolfom Hitlerjem, vodjo Delavske stranke Kurdistana (PKK) Abdulahom Ocalanom in vodjo Rdečih kmerov Pol Potom razglasiti za sovražnika vseh verstev in vseh narodov sveta.

Mehmet Ali Agca je 19 let preživel v italijanskem zaporu, dokler ga leta 2000 papež ni pomilostil. Takrat so ga izročili Turčiji, kjer je za zapahi pristal zaradi umora novinarja leta 1979. Prvič so ga na svobodo izpustili pred štirimi leti, a le za nekaj dni. Vrhovno sodišče je namreč po hudih protestih odredilo njegovo vrnitev za zapahe.

Bo končno konec ugibanja?

Papež je leta 2000 Mehmeta Alija Agco pomilostil.
Papež je leta 2000 Mehmeta Alija Agco pomilostil. FOTO: Reuters

O razlogih za napad na svetega očeta kroži kar nekaj teorij. Ena od njih pravi, da je Alija Agco najela ena od vzhodnoevropskih obveščevalnih služb, najverjetneje bolgarska, ki je želela utišati papeževe ostre kritike komunizma. Skrivnosti pa naj bi bile v kratkem razkrite. Ali Agca je namreč že napovedal, da bo v naslednjih tednih odgovarjal na vprašanja o tem, med drugim naj bi razkril, ali je Kremelj preko bolgarske vlade organiziral atentat. Dogovarja se tudi za knjigo in film o svojem življenju.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
13. 01. 2010 19.25
ISLAM maš kej proti nevernikom, tako kot je rekel, taki kot so ti so psihopatski nacistični kriminalci, ki si z vero samo prikrivajo oči realnosti.
alexus89
13. 01. 2010 19.10
prej al slej ga bo eden ubil, da ne bo kj preveč povedu
Boštjan Bukova Drva
13. 01. 2010 16.41
papež janez pavel ll eni in edini
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 01. 2010 16.22
Očitno se je spreobrnil in opustil moralno čistost islama. Kuffir, nevernik.
Tumac
13. 01. 2010 16.12
jst tud tko mislim...
zuper
13. 01. 2010 15.39
ta nebo dolgo živel