Tujina

V nesreči avtobusa na Slovaškem 12 mrtvih

Bratislava, 13. 11. 2019 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
3

V trčenju avtobusa in tovornjaka na zahodu Slovaške je po zadnjih podatkih umrlo 12 ljudi, 17 ljudi je bilo poškodovanih, so sporočili gasilci in reševalci. Reševalci so sprva poročali o 13 smrtnih žrtvah in 20 ranjenih. Vzrok nesreče še ni znan. Potniki so bili večinoma najstniki, med žrtvami pa so vsaj štirje mladoletniki.

Po poročanju slovaških medijev so trije od 17 poškodovanih v kritičnem stanju. Med poškodovanimi je tudi voznik tovornjaka. Nesreča se je zgodila na obrobju mesta Nitra, regionalne prestolnice, ki leži kakih 80 kilometrov vzhodno od slovaške prestolnice Bratislava.

Nesreča avtobusa na Slovaškem
Nesreča avtobusa na Slovaškem FOTO: AP

Na avtobusu, ki je bil na redni vožnji med mestoma Nitra in Jelenec na vzhodu države, so bili večinoma najstniki, je dejal tiskovni predstavnik gasilcev Michal Varga. Dodal je, da je bil tovornjak "nabito naložen s kamnitimi bloki".

Slovaška ministrica za zdravje Andrea Kalavska je novinarjem na kraju nesreče dejala, da so med smrtnimi žrtvami "najmanj štirje mladoletniki". Notranja ministrica Denisa Sakova pa je medijem na kraju nesreče dejala, da je bil tovornjak "najverjetneje prekomerno natovorjen".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poškodovanim na kraju nesreče pomaga okoli 30 reševalcev. Tja so napotili tudi helikopter in psihologe. Reševanje ovira slabo vreme, saj je Slovaško danes zajelo močno deževje. V času nesreče sicer ni deževalo.

Šlo naj bi za najhujšo prometno nesrečo na Slovaškem. Podobna nesreča se je zgodila avgusta 2003 v bližini Košic, ko je avtobus zapeljal v jarek, umrlo pa je 13 romarjev, poroča portal spectator.sme.sk.

Na nesrečo so se že odzvali slovaški voditelji. Predsednica Zuzana Čaputova je na Facebooku zapisala, da je novica o tragični nesreči pretresla vse. "Naše misli so s starši, ki so izgubili svoje otroke in svoje bližnje. Mislimo tudi na poškodovane in upamo, da bodo deležni najboljše možne oskrbe in pomoči. Upamo, da število mrtvih ne bo naraslo. Po takšni tragediji rotim vse, da vozite pozorno in previdno, da se lahko vsi varno vrnemo k svojim družinam," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Peter Pellegrini je predčasno zaključil svoj obisk na Cipru in se vrača v domovino. Izrazil je sožalje družinam žrtev. Tudi nekateri ministri so napovedali, da bodo obiskali prizorišče nesreče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
13. 11. 2019 16.37
-1
Če je slučajno vpleten autobus od Blagussa ali pa umbrelle Potem sigurno ne ne bodo povedali kdo je kriv. Čeprav so Blagussi Gradiščanski Hrvati so na Slovaškem politično zelo močni
marzo
13. 11. 2019 16.14
-22
Naši policisti so znali o krivdi odločiti v trenutku, Slovaški pa očitno nimajo pojma. Ali pa je kriv tovornjakar, v tem primeru se o krivdi pač ne piše.
Uporabnik443897
13. 11. 2019 20.05
+7
Pojdi in preberi njihove internetne časopise s prevjalnikom, če te bolj podrobno ZANIMA.