Tujina

V Nevadi nad tveganje pred požari s pomočjo 'štirinožnih gasilcev'

Washington, 20. 01. 2019 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mesto Nevada, ki ga ogroža veliko tveganje za gozdne požare, se je odločilo za nenavadno rešitev, ki bi lahko pomagala preprečiti požare večjih razsežnosti. Tako so začeli z množičnim zbiranjem sredstev za nakup koz oziroma financiranje njihovih pastirjev. Koze bi rekrutirali, da bi na obrobju mesta pomulile rastje, ki bi lahko bilo potencialno 'gorivo' za požare v prihodnosti.

V Nevadi si prizadevajo zbrati 26.000 evrov, da bi financirali 'ekipo koz' oziroma njihove pastirje, ki bi pomulile rastlinje po hektarjih gozdov, da bi tako preprečili morebitne gozdne požare, piše Guardian.

Po vsej državi cveti posel za pastirje, saj panični lastniki zemljišč in mesta računajo na grožnjo požarov. Kmetje celo 'izposojajo' svoje koze.
Po vsej državi cveti posel za pastirje, saj panični lastniki zemljišč in mesta računajo na grožnjo požarov. Kmetje celo 'izposojajo' svoje koze. FOTO: Thinkstock

Kalifornijsko mesto, ki mu grozi visoko tveganje za gozdne požare, se je odločilo za nenavaden preventiven ukrep. Zamislili so si, da bo v prihodnosti k preprečevanju požarov pripomogla ekipa koz.   

Pastirjem dela ne manjka

Mesto mora namreč zaradi požarne nevarnosti očistiti okoli 450 hektarjev rastja. Izračunali so, da lahko v enem dnevu 200 koz na dan pomuli približno hektar površine. Mestne oblasti pričakujejo, da bodo koze prvi člen v borbi proti rastju, potem pa bodo za njimi večje veje dreves itd. pospravile še oblasti.  

Koze in ovce so sicer znane kot 'naravne kosilnice.'
Koze in ovce so sicer znane kot 'naravne kosilnice.' FOTO: Thinkstock

Tako so pred mesecem dni začeli z množičnim zbiranjem sredstev za nakup koz, ki bi jih rekrutirali, da bi na obrobju mesta pomulile rastje, ki bi lahko bilo potencialno 'gorivo' za požare. Po vsej državi namreč cveti posel za pastirje, saj panični lastniki in mesta računajo na grožnjo požarov. Kmetje celo 'izposojajo' svoje koze.

'Učinkovite naravne kosilnice'

Koze lahko svoje delo najbolje 'pomulijo'  pozimi, še preden se začne spomladansko deževje. To seveda ne pomeni, da koze kar preprosto izpustijo v gozdove, ampak se na pašo odpravijo v spremstvu pastirjev in psov čuvajev, saj so koze znane po svoji svojeglavosti.  Koze in ovce so sicer znane kot 'naravne kosilnice.' Pred časom so se tudi v Italiji odločili, da bodo te nadomestile kosilnice v mestnih parkih.

Kot je zapisal Reinette Senum, podžupan mesta Nevada, morajo očistiti veliko površino, a bodo najprej očistili dele, kjer je tveganje za morebitne požare največje. Doslej so zbrali že 15.000 evrov sredstev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
20. 01. 2019 19.37
+11
Gozdna paša je prepovedana, bo veterinarski inšpektor globo napisal...
tedoVV2HCmedo
20. 01. 2019 18.31
-10
Nevada je puščava, koze bodo tam pocrkale od lakote. Vse bodo hitro šle v Las Vegas :)
Maxx365
20. 01. 2019 19.44
+12
A eni sploh preberete, kaj piše. Ne gre za državo, ampak za mesto Nevada, ki leži v Kaliforniji, ki pa je dejansko med najbolj požarno ogroženimi predeli v Ameriki.
fairplayy
20. 01. 2019 18.06
+18
Pohvalno namesto hrupnega in smrdecega kosenja pa se koze se najejo mleko bo ziher odlicno je zdravilno za dihalne tezave tega bi se lahko pri nas spomnili po parkih edino vidimo kismatincr in njihove iztrebke
korintos23
20. 01. 2019 18.05
-6
Pastir bo pa trumpos?
flojdi
20. 01. 2019 17.26
+10
.hihi....boge kozice. upam da vzroka za dobro pašo ne vedo, in se bodo lepo napapcale
Ramzess
20. 01. 2019 20.40
+1
Lokalni mesar že izbira nože in druga potrebna sredstva.
Apostol1
20. 01. 2019 16.22
+67
No v naših krajih predvsem je to najbolj vidno ob cesti bi bilo že vse skupaj krepko zaraščeno , če ne bi bilo koz. Tako pa koze pojedo listje na grmovju , lastnik to grmovje potem ali prej še enostavno požaga in spravi vse skupaj na kupe , potem pa pride nekdo ,ki s strojem vse skupaj spremeni v sekance in korist je večkratna , kurjava , očiščeno je , ljudje imajo delo ,koze so site in primerne za prehrano. največje veselje pa meni predstavlja , ko jih enostavno gledam in opazujem , predvsem res prisrčne kozličke , ki so polni energije pri igranju in kar boli me ko vem , da bodo prej ko slej pristali na mizi kot pečenka ampak taki so zakoni narave in najbolj pametno je ,da se jih držimo , ker , da se razumemo , nimam prav nič proti veganom in vegetarijancem , vendar pa ravno oni na nek način ignorirajo te zakone narave. Sicer je to njihova temeljna pravica ,da so vegetarijanci , ravno tako kot smo ostali ljudje vsejedi, vendar pa ko nam začnejo soliti pamet pa gredo včasih krepko čez tisto mejo , ki nam jo predpisuje narava in njeni zakoni.
tedoVV2HCmedo
20. 01. 2019 18.36
+3
Poznam ene vegiče, ki ne jejo mesa, vseeno pa jejo mlečne izdelke in jajca. Oni mi redno govorijo, kako se jim smilijo krave. Ko pa jaz rečem tem ljudem, kako se muči kokoši za dajati jajca in krave za dajati mleko, nič ne rečejo, samo grejo stran ali začnejo hitro govoriti o nečem drugem.