Tujina

V Pakistanu zasegli sto ton kemikalij za izdelavo bomb

Islamabad, 21. 08. 2013 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Pakistanu so razkrinkali ljudi, ki so posedovali ogromne količine kemikalij za izdelavo eksploziva. Hkrati so ustavili tovornjak, na katerem je bilo 15 ton takšnih kemikalij.

Nevarne kemikalije so bile skrite pod vrečami čipsa.
Nevarne kemikalije so bile skrite pod vrečami čipsa. FOTO: Reuters

Pakistan je včeraj med racijo v mestu Kveta na jugozahodu države zasegel 100 ton materiala za izdelavo bomb. Prijetih je bilo 10 ljudi. Zasegli so kemikalije, ki se uporabljajo pri izdelavi bomb, hkrati pa tudi žice in opremo za detonatorje.

Gre za enako opremo, kot je bila uporabljena v dveh ločenih letošnjih napadih v omenjenem mestu, v katerih je umrlo več kot 120 ljudi, je pojasnil polkovnik Magbul Šah.

Racijo so izvedli po prijetju dveh moških, ki sta se vozila v tovornjaku s 15 tonami kalijevega klorata. Prav ta dva naj bi preiskovalcem izdala lokacijo poslopja, v katerem naj bi se nahajale sestavine za izdelavo bomb.

"Zelo sem hvaležen Bogu, da smo danes Kveto, še posebej Baločistan, obvarovali pred veliko nesrečo," dodaja Šah. Pri tem niso imenovali nobene skupine, ki naj bi stala za smrtonosnimi snovmi. Odgovornost za januarska napada je prevzela sunitska militantna skupina Laškar e Džangvi, usmerjena pa sta bila proti šiitom v četrtni skupnosti Hazara.

Kveta je prestolnica province Balučistan, ki je tarča številnih napadov talibanov, prežeta pa je tudi s sektaškim nasiljem. Predvsem je eno glavnih bojišč med suniti in šiiti, hkrati pa je dejavna tudi separatistična skupina ki se imenuje Osvobodilna vojska Baloča.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
21. 08. 2013 13.50
-2
uuu kemikalije za izdelavo bomb. Bombo lahko izdelaš iz svega in svaštega. Tudi iz povsem običajnih sestavin... odpadkov. Če so neprave stvari skup pomešane v pravem razmerju je lahko pa hudič. Se pravi če imaš npr. doma vrečo umetnega gnojila si po USA kriterijih lahko že terorist... kar neki.
appollyon
21. 08. 2013 14.12
+2
Mal je čudno da bi si človek za domov nabavil par ton kemikalij, se ti ne zdi! povsem drugo je to ko to naroči firma za svoje potrebe! In da zelo sumljiv postaneš tudi pri nas, če bi te videli sredi ljubljane, v stanovanje zlagat žaklje gnojila!
big_foot
21. 08. 2013 14.24
-2
Kaj pa če maš kmetijo... OK se strinjam da je 100 ton malo dosti ampak ozadja teh 100 ton pa tudi ni nihče napisal lahko je čisto normalno. Komot pa te ameri zašijejo tudi če bi imel sam eno karjolo kaj podobnega doma. To je zelo odvisno od tega če ti hočejo kaj obesit ali ne.
mlazmam
21. 08. 2013 13.39
-1
skoda...:/ k bi vsaj na zda pa izrael use spustil