Tujina

Jug Francije pod vodo: besni hudourniki zahtevali najmanj deset življenj

Toulouse, 15. 10. 2018 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
6

V dolini reke Aude na jugu Francije je zaradi obilnega deževja in poplav, ki so prizadele območje, umrlo najmanj deset ljudi. Le v nekaj urah je namreč padlo toliko dežja, kot je sicer tam večmesečno povprečje. V nekaterih občinah je bila voda visoka od šest do sedem metrov.

Najobilnejše poplave od leta 1891 so na območju mesta Carcassone zahtevale najmanj deset ljudi. Prvotno so poročali o 13 mrtvih, a so pristojne oblasti nato številko znižale, hkrati pa niso objavile informacije o morebitnih poškodovanih in pogrešanih. 

Ena od žrtev je bila po poročanju francoskih medijev nuna, ki jo je odnesla deroča voda. Še ena oseba je umrla, ko se je podrla hiša. Zaradi poplav so bile zaprte šole in ceste, oblasti pa so pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov.

Zjutraj so lokalne oblasti prebivalce obrečnih območij v mestu Carcassone, naj se zatečejo v višje prostore svojih hiš.

Videoposnetki kažejo ulice, ki so se ponoči spremenile v besne hudournike, ki so odplavile avtomobile.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ujete ljudi rešujejo s helikopterji

Številni potoki in reke so prestopili bregove, potem ko je v nedeljo zvečer v le nekaj urah padlo toliko dežja, kot povprečno v treh mesecih. V nekaterih občinah je bila voda visoka od šest do sedem metrov.

V kraju Villegailhenc je voda odnesla najmanj en manjši most. Lokalna prebivalka Helene Segura je dejala, da je povsod po hiši voda. "Ko sem pogledala skozi okno, sem lahko videla le vodo in blato vse naokrog," je dejala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na najbolj prizadetih območjih so bili ljudje ujeti na strehah in višjih nadstropjih hiš. "Morali jih bomo reševati s helikopterjem, saj jih ne moremo doseči s čolni zaradi močne sile vode. To bi bilo preveč nevarno," je dejal prefekt kraja Aude Alain Thirion.

Francoski premier Edouard Philippe je dejal, da je na pomoč lokalnemu prebivalstvu prišlo 350 gasilcev, prav toliko jih je na poti. Mobilizirali so sedem civilnih reševalnih in vojaških helikopterjev, ki pa zaradi izrednih vremenskih razmer do jutra niso mogli vzleteti.

Približno tisoč prebivalcev mesta Pezens v dolini Aude so dopoldne preventivno evakuirali zaradi možnosti, da bi popustil jez na reki. Navodila za evakuacijo približno 1500 prebivalcev tega mesta, ki leži severozahodno od Carcassona, pa so preklicali, je dejal predstavnik civilne zaščite. 

Nenadne močne padavine so ponavljajoči se pojav ob francoski sredozemski obali, še posebej jeseni, ko se topli zrak meša z gorskim celinskim zrakom. Prejšnji teden so na francoski Azurni obali v bližini Saint-Tropeza nalivi in hudourniške poplave odnesli več avtomobilov in zahtevali dve življenji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
16. 10. 2018 07.12
+3
apokaliptično bogi ljudje krivi pa smo vsi z svojim načinom življenja troši, vozi, potuj...
MKII
15. 10. 2018 12.41
-8
Kdor drugega mrzi, tudi če je migrant ali druge kulture, ga............. voda odnese!
fairplayy
15. 10. 2018 11.02
-2
kaj bi rekel Trump mogoče se nekaj dogaja ampak ni človek kriv, če ne bomo ukrepali zdaj se nam slabo piše pa ne samo z poplavami rek ampak poplavo beguncev cene žita so se že dvignile smo tik pred krizo...
Christi Miles
15. 10. 2018 10.48
+9
Samo, da nas kaj takšnega ne doleti
kameltrajbar
15. 10. 2018 10.56
+5
kure bedne
15. 10. 2018 21.15
+1
grizzly kje pa misliš, da živiš? A si na luni.?