Tujina

V predstavniškem domu dovolj glasov za impeachment Trumpa

Washington, 26. 09. 2019 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V predstavniškem domu ameriškega kongresa zdaj 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash, podpira začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Velik del demokratov je doslej okleval.

Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa, ker je zavračal predajo prijave žvižgača o njegovem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pristojnim kongresnim odborom, kot to nalaga zakon o žvižgačih.

Prijava še vedno ni predana, žvižgač pa predvidoma danes prihaja na zaslišanje v predstavniškim dom.

V prijavi naj bi bilo še kaj več kot le telefonski pogovor, katerega prepis je Bela hiša objavila v sredo. Prepis kaže, da je Trump Zelenskega res prosil, naj uvede preiskavo proti sinu svojega političnega nasprotnika Josepha Bidna.

Trump je ukrajinskega predsednika prosil, naj uvede preiskavo proti Bidnovemu sinu.
Trump je ukrajinskega predsednika prosil, naj uvede preiskavo proti Bidnovemu sinu. FOTO: AP

Resolucija predstavniškega doma formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom. Lahko postane točka obtožnice v primeru, da demokrati sprožijo impeachment.

Do ukrajinskega škandala se večina demokratskih članov predstavniškega doma kongresa ni opredelila za podporo impeachmentu, saj je kazalo, da bi to politično celo pomagalo Trumpu. Senat bi ga namreč zaradi republikanske večine zanesljivo oprostil vseh obtožb demokratske večine predstavniškega doma, ki ima skupaj 435 članov.

218 glasov za impeachment pa pomeni, da lahko demokrati kadarkoli sprožijo postopek, ki se je sicer obetal, vse odkar je bil Trump izvoljen za predsednika. Uvodoma zaradi preiskav okrog ruskega vpletanja v volitve na Trumpovi strani in drugih ravnanj predsednika ZDA.

Bi lahko Trumpa telefonski pogovor z Zelenskim stal položaja?
Bi lahko Trumpa telefonski pogovor z Zelenskim stal položaja? FOTO: AP

Trump je telefonski pogovor z Zelenskim, ki ga lahko stane položaja, opravil julija, le dan po zaslišanju nekdanjega posebnega tožilca Roberta Muellerja v predstavniškem domu. Mueller je bil neodločen v zagovoru svoje preiskave, republikanski kongresniki so napadali njegovo kredibilnost in Trump je bil vesel politične zmage.

Dan potem ko se je znebil obtožbe o tujem, ruskem vpletanju v ameriške demokratske procese, je sam skušal doseči drugo, ukrajinsko vpletanje. Teorija zarote, ki jo širi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, pravi, da so s tem "navideznim" škandalom demokrate ujeli v past impeachmenta, iz katere bo Trump izšel kot zmagovalec in osvojil še drugi predsedniški mandat.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
27. 09. 2019 14.23
+3
Noben se ne ukvarja s kriminalnimi posli sina od bidna. Ta štorija s Trumpovo odstavitvijo je samo odvračanje pozornosti od bidnovega sina.
Transformerji
27. 09. 2019 14.01
+3
Priznam, ne znam angleško, takrat so bili drugi tuji jeziki. Tako nimam pojma, kaj pomeni beseda impeachemnt - je to mogoče interpelacija? Če je to, potem ni nič hudega, pri nas jo prestane vsak, je mogoče tam kaj drugače?
dannyer
27. 09. 2019 12.00
+4
ali bo pop in rtv popravil zgodbe saj so začeli popravljati zgodbe neodvisni novinarji pišejo da nekdo more za to odgovarjati za take fn, civilne skupine že grozijo z morebitnimi tožbamim nad medije saj načrtno zavajajo in razdvajajo. zato pa je prav da ti mediji izgublajo finančne vire.
dannyer
27. 09. 2019 11.53
+1
ste meoke nebo kruha mediji že popravlajo svoje super zgodbe saj so pisali fn kot vedno. pogovor jesno kaže da je ukrajinski predsednik prvi navedel Gilianija in ne trump sedaj mediji kot so axsios ,nsnbc,abc,cnn že popravlajo oz so zgodi zjutraj. trump ni omenil nič denarja še več preprečil je prej ukrajinci za to sploh niso vedeli. afera ki bi morala biti za baidna in ne trumpa. ukrajinci so sodelovali v ruenju trumpa pred leti 2016. in so pomagali demokratom. demokrate bi morali preiskati zaradi teh zadev in ne njega. koliko popravkov fn bomo priča v 1 mesecu. mediji razdvajajo narod in ne trump. drugi pa prosim malo klikajte po netu in preberite transkript preden partizansko branite demokrate . toliko fn v zadnjih 3 mesecih je res preveč.
CestniKolesar370Wattov
26. 09. 2019 20.18
+7
Naj nekdo pogleda od Schiffa izjavo. LOL. Tip pred kongresom citira Trumpa s popolnoma izmišljenimi citati. Noro, to je druga dimenzija. Ta isti Schiff, ki sta ga klicala 2 pransksterja, se predstavila kot Ruska vladna uslužbenca. Ponudila sta mu slike golega Trumpa, tip pa je zagrabil za past po dolgem in počez. Se pravi je zavestno hotel sodelovati s tujo vlado za pridobivanje blata o političnem nasprotniku. Ta isti Schiff je 2 leti trdil, da ima dokaze, ki Trumpa povežejo z Rusi. Kje so ti dokazi Schiff? Mueller jih ni predstavil. Kje so sedaj? Sedaj imaš šanso predstaviti jih pred svetom in postati heroj. Razen, če si mali lažnjivi kljukec Schiff.
puspan
26. 09. 2019 19.07
+3
Me prav zanima, koliko časa se bo še takole nasmihal.
nightifly
26. 09. 2019 18.54
+1
Ferdo Crni 26.09.2019, 15:12:56 -2 nightfly praviš da si šel v svet. Kam si pa šel? Praviš da so se levičarji prodali za dobre službe in s tem postali ovce? Kam si pa ti odšel iz slovenije?/////////////////// Ferdo , mislim,da je irelevantno kam sem sel , vsekakor nisem v UE . Ali mogoce namigujete ,da clovek ne sme okusiti sveta izven svoje majhne toda lepe domovine ? Ker sem napisal ,da se je levica (seveda ne vsi) prodala za dobre sluzbe ,polozaje in ostale ugodnosti , je mogoce pri nekaterih povzrocilo srbecico? Spomnite se koliko oportunistov je do 91 -leta cepelo in vedrilo v komun .partiji , v sebi so pa bili vse prej drugo kot pravi socialisti po srcu . Kje so sedaj ti ljudje ? Ferdo, oportunist , hinavec , podkupljivec in se vse druge vrste oznak ljudje niso kaj prida vredni , jaz pa se posebno mrzim spreobrnjence . Kot vidim ,jih kar mrgoli v vseh mogocih strankah , se posebno v desnih nacioal. ´odredih ´ . Veste , v svetu se clovek nagleda palete razlicnih ljudi , verovanj ,pogledov , obnasanja in podobnega . Jaz vem samo eno . Mocna levica ,ali se bolje ,socialdemokracija je nujno potrebna v neki druzbi kot permanentna protiutez vsakemu poskusu bilokaterega ekstremizma ,ki se poraja v neki druzbi . Ni levice , raste homofobija in vse tiste stvari ,ki ljudem ,narodom ,civilizacijam povzrocajo smrt ,stradanje , pogubo . Amen ,pika .
BUONcaffee
26. 09. 2019 16.21
-6
Če Trump odide bo svet manj varen.
BUONcaffee
26. 09. 2019 16.20
-7
Trump je gotof.
BUONcaffee
26. 09. 2019 16.20
+8
Za Pahorja bi morali tudi enako naredit.
nikhrast
26. 09. 2019 17.41
+1
Borut Pahor je samo predsednik, nima nobene pristojnosti, smo parlamentarna demokracija, vso oblast ima premier.
oježeš
26. 09. 2019 16.16
+9
'impeachment', a je to tako skrivnostna beseda ali se ne da prevesti. Pa novinarji bi morali prvi paziti na slovenski jezik in slovensko pisavo.
nikhrast
26. 09. 2019 17.44
-11
Pa zakaj smo tako primitivni, vse more biti fonetično pisano, to je znak primitivnega jezika. Pa preveč slovnice ima slovenski jezik, treba bo poenostaviti.
kolbek460
26. 09. 2019 16.15
+9
Prvo trmpa vržejo z prestola po tem se melaija loči in pol amerike je Slovenske
M teorija
26. 09. 2019 15.44
+5
Z Borisom sta najboljši par!?
M teorija
26. 09. 2019 15.43
+12
A pol ne bo nč z Nobelovo za podnebje!?
giiinem
26. 09. 2019 15.23
+0
Trump je najjaci.
vertex
26. 09. 2019 14.35
+7
predsednik šarec je ravno sedaj v beli hiši s trumpom...sds tovariš pa se je s trumpom sestal pri kamniku...s tistim lesenim
RupniK
26. 09. 2019 15.46
-9
Z lesenimi ste se tovariši sestajali med 1945 in 1991. Pa vam tega nihče ni povedal. 😂
vertex
26. 09. 2019 16.46
+2
nikhrast
26. 09. 2019 17.46
-1
Šarec je premier, Trump pa predsednik, precej razlike.
Ate_ist
26. 09. 2019 20.05
+2
rupnik enkrat kvisling, kvizling za vedo, po domače juda iškarjot
nightifly
26. 09. 2019 14.13
+27
Ljudje ,a bi nehali enkrat pisati o levih in desnih , ker to nima vec nobene zveze . Vcasih levi Obama je bombardiral na veliko po svetu ---in dobil Nobelovo . To je dejstvo . Trump noce in noce metati bomb in je to tudi rekel . Pa spet ni prav . Edini levicarji v Ameriki so volivci Bernija ,ki ga zacuda spostuje tudi Trump , ko pravi zanj -ja ,res je socialist ,toda vsaj fer in posten . Vse drugo je fake . Kje je kaksna levica ,po Evropi ,razen kaksnih razbijaskih skupin ,ki izkoriscajo nominativ za svoja pocetja . Bral sem clanek Pribca vceraj ,ki ugotavla ,da socialdemokracije ,kaj sele levice ni ze dolgo v Evropi in sirse. Malo pozen je s to ugotovitvijo . To vem ze od osamosvojitve ,ko sem spakiral kufre in odsel v svet . Kaksna levica neki . Levicarji so se ze nekaj desetletij nazaj prodali kapitalistom in se podali v lov za zakladom -torej dobre sluzbe in s tem postali hlapci ,zame ovce . Bolje biti popoln ateist ,svobodnjak kot pokvarjen levicar ,ki izda sebe ,nacela in prijatelje . Pomislim na Trumpa ,ki pravi -Amerika First ,potem se pa spomnim na Pahorja --kaksen fant. dan in podpise akt o ...........dovoljenje in zeleno luc kroatarjem . Fej . Upam,da zdajsnja garnitura spet ne naredi kaksne podobne usodne poteze .
Ferdo Crni
26. 09. 2019 15.10
+1
Večan mantra socialistov je, da euforično navijajo za uvedbo socializma kjerkoli se to pojavi. Leta ina leta ga hvalijo, se bratijo z diktatorji v teh socialističnih zmazkih, ignorirajo kršenja človekovih pravic tam.... itd. Potem država "gostiteljica" socializma propade in v en glas se vsi podporniki socializma naenkrat distancirajo od določenega eksperimenta in začnejo v en glas zatrjevati da pa to ni bil pravi socializem. Ena in ista zgodba prav pri vseh propadlih socializmih. Naj nekdo že enkrat definira ekonomsko, sistemsko in pravno kaj to je PRAVI SOCIALIZEM???????? Berni Sanders je tipičen primer hipokrita. Bentil je čez miljonarje pa je potem sam postal miljonar. Sedaj benti čez biljonarje. Pač klasika.
Ferdo Crni
26. 09. 2019 15.12
-2
nightfly praviš da si šel v svet. Kam si pa šel? Praviš da so se levičarji prodali za dobre službe in s tem postali ovce? Kam si pa ti odšel iz slovenije? Kaj ni cilj socialistov da imajo delavci DOBRE SLUŽBE in dobre zaslužke? Ko pa to imajo so pa naenkrat ovce prodane duše kapitala. Mislim pa saj ni čudno da socializem izgonja. Srednji sloj si lahko privošči vse in še kaj. ŠE begunci imajo tisoče dolarjev, pametne telefone, prenosnike, guci obleke.....
Ferdo Crni
26. 09. 2019 15.15
+5
Churchil je nekoč rekel: Kapitalizem je neenakomerna razporeditev bogatstva, socializem pa je enakomerna razporeditev bede.
nikhrast
26. 09. 2019 17.56
-2
V Ameriki si socialist če podpiraš univerzalni zdravstveni sistem, potem bi se Mitt Romey smatral za socialista. Kaj pa Gates, Buffett…, kot milijarderji bodo donirali skoraj vse svoje bogastvo v dobrodelne namena. Kot da bi bile stvari res tako enostavne.
CestniKolesar370Wattov
26. 09. 2019 13.52
+22
Vse kar moraš vedeti o medijih je tole. Obama je na večerji z Britansko kraljico med igranjem himne vstal in nazgravil. Tradicija je, da si med himno tiho, vse ostalo je nespoštovanje protokola. Obama pač tega ni vedel, hotel je razbiti monotonost, kraljica ga je pogledala z začudenim nasmeškom in to je to. Mainstream mediji (vsi levi): "Prikupen spodrsljaj Obame" in "Tudi Obama je samo človek". Fox news je malo prcal, pa tudi oni so pisali zgolj v stilu, da je ta pripetljaj smešen. Če bi Trump to naredil, bi bil to narodni škandal in novica bi obšla svet. CNNov Fredo bi začel oddajo z "Predsednik ne spoštuje tradicij", CNNov Stelter bi 20 minut nabijal kako je to sramota in kako bo sedaj cel svet na ZDA gledal kot na pijance, ki nazdravljajo non stop, Rachel Maddow bi rekla, da je to dovolj velik razlog za impeachment, novica bi se pogrevala 2 tedna skupaj. Obama je priznal, da v srednji šoli in na faksu eksperimentiral z drogami - trdimi. Mediji o tem niso pisali ničesar. Bolj radikalni "mediji" v stilu Vice so pisali, da je zaradi drogiranja Obama boljši človek in bolj razume ljudstvo... Mentalna gimnastika na najvišji ravni. Ti isti mediji, ki so bili o Obamovem drogiranju tiho in ga celo zagovarjali, so ustvarjali škandal iz tega, ker je Kavanaugh v srednji šoli pil pivo. Iz zadeve, ki niti ni novica niti ni vredna objavljanja, so raztegnili svojo agendo in ga predstavili kot totalnega alkoholika. Zanimivo, a ne.
nikhrast
26. 09. 2019 18.00
-3
Res zanimivo, za Trumpa je laganje normalno, pa bahanje..., kot kakšen otrok v peskovniku, samo mediji premalo govorijo o tem. "Alternative facts" je zdaj normalno za Trumpovo administracijo.
flamengo
26. 09. 2019 13.47
+15
levičarji bi samo odstavljali. Nič ne bo, Trump dokonča ta mandat in bo izvoljen na naslednjih volitvah. Preveč poslušate samo žitnika.
Infraping
26. 09. 2019 13.15
-3
gremo se grulit