Tujina

Dva poraza za Mayevo v britanskem parlamentu v manj kot 24 urah

London, 09. 01. 2019 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska vlada Therese May bo morala v primeru zavrnitve dogovora o brexitu, v treh dneh predstaviti plan B, so odločili poslanci. Prav tako je parlament podprl zakon, ki omejuje pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora.

Britanski parlament danes nadaljuje razpravo o dogovoru o brexitu, ki so jo začeli že decembra. Po napovedih bo razprava trajala več dni, prihodnji torek pa naj bi poslanci naposled glasovali o dogovoru. To bi morali storiti že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil.

Mayeva je v parlamentu poudarila, da pričakuje še dodatna pojasnila evropskih kolegov o spornem varovalu, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku. Dejala je še, da je v stiku z evropskimi voditelji: "Ti pogovori so pokazali, da so možna dodatna pojasnila o varovalu. Pogovori pa se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh."  Mayeva želi predvsem zagotovila, da bo sporna varovalka res zgolj začasna. 

Mayeva je zagotovila še, da bodo poslanci v primeru, da do decembra 2020, ko se bo izteklo prehodno obdobje, ne bodo končani pogovori z Brusljem o prihodnjih odnosih, glasovali o podaljšanju tega obdobja ali uveljavitvi varovala.

Metanje peska v oči in kozmetični ukrepi

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je ta predlog ostro zavrnil in ga označil za "metanje peska v oči": "Poslanci želimo videti jasne pravne spremembe dokumenta, ki ga imamo na mizi," je poudaril.

Britanska vlada je sicer že dopoldne predstavila predlog, ki bi severnoirskemu regionalnemu parlamentu dal pomembnejšo vlogo pri uveljavitvi tega varovala. S tem si želijo zagotoviti podporo severnoirskih unionistov (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado Mayeve.

Spornemu varovalu na irskem otoku nasprotujejo tudi laburisti.
Spornemu varovalu na irskem otoku nasprotujejo tudi laburisti. FOTO: AP

Vendar pa je poslanec DUP Nigel Dodds te ukrepe označil za "kozmetične in nesmiselne". "Mednarodno zavezujočega dogovora, ki vsebuje varovalo, ne bomo podprli," je povedal.

Tako podpora dogovoru med poslanci kljub vsem prizadevanjem in zagotovilom Mayeve ostaja nizka, saj mu nasprotujejo poslanci laburistov, DUP in tudi nekateri poslanci vladajočih konservativcev.

Vlada bo morala v treh dneh po morebitni zavrnitvi dogovora predstaviti plan B

Je pa vlada danes doživela nov poraz, saj so poslanci s 308 glasovi za in 297 proti podprli amandma, ki vlado zavezuje, da bo morala v primeru zavrnitve dogovora v treh dneh predstaviti načrt B. Trenutna zakonodaja za to določa 21 dni.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora z Brusljem. V tem primeru jo čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami.

Podpora dogovoru o brexitu, ki ga je izpogajala vlada Therese May, ostaja nizka.
Podpora dogovoru o brexitu, ki ga je izpogajala vlada Therese May, ostaja nizka. FOTO: AP

Omejili pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora

Že v torek zvečer pa je parlament podprl zakon, ki omejuje pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora. To pomeni, da bodo pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora omejene, vsako izjemo pa bo moral odobriti parlament.

"To glasovanje je pomemben korak k temu, da se prepreči brexit brez dogovora. Kaže, da v parlamentu, vladi ali državi ni večinske podpore odhodu iz unije brez dogovora," je dejal Jeremy Corbyn.

Britanski finančni minister Robert Jenrick pa je pred glasovanjem dejal, da bi podpora dopolnilu zakona pomenila le, da bo država "nekoliko manj pripravljena" za brexit brez dogovora. "Dopolnilo ne spreminja dejstva, da bo Združeno kraljestvo zapustilo EU 29. marca in vladi ne bo preprečilo pobiranja davkov," pa je dejal tiskovni predstavnik vlade po glasovanju. "Sodelovali bomo s parlamentom, da bomo zagotovili nemoteno delovanje davčnega sistema v vseh možnih scenarijih glede brexita," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
11. 01. 2019 07.36
Komaj čakam, da se poberejo ven !! Nato pa nič več anglešine v EU parlamentu in nič več hinavščine iz otoka.
Principat
09. 01. 2019 22.58
+6
zakaj že pravijo ,, Kaj se delaš angleža ??
puspan
09. 01. 2019 21.30
+16
Dovolj jih imam. Na ime Velika Britanija ali Anglija sem postal alergičen. Naj se čimprej spravijo iz EU, kamorkoli hočejo. Ali bo to na urejen ali neurejen način, mi je prav vseeno. Sem pa mnenja, da se tu nekaj kuha skupaj s Trumpom, vendar mislim, da se to ne bo izšlo, ker ga bodo prej odžagali.
ne rabimo predsednika
09. 01. 2019 21.11
+6
Mimogrede, nova zadolžitev (prestrukturiranje dolga pravijo, ha ha) "največ pa je bilo investitorjev iz Združenega kraljestva in Irske, in sicer kar 41 odstotkov."
Andree
09. 01. 2019 21.01
+0
Johnson se že dere da če ne bo dogovora, da naj EU računa z vizami
M_teorija
09. 01. 2019 20.05
+9
Uf, tud če posfanejo 51 zvezna ddžava ZDA jim ne pomaga, ker imajo ameri sami probleme zarad mehiškega zidu!?
Devilz Pff
09. 01. 2019 20.00
+9
Merklova bo težko preživela do julija letos, Mayeva sploh ne bo, Macron je šel ravno po zalet da se izstreli iz palače,...bravo EU. Cvetja in sveč ob smrti EU ne kupujte in denar raje namenite za brezplačne rumene jopiče da še pri nas kak vetrič te svežine ujamemo v jadra.
puspan
09. 01. 2019 21.32
-5
Vetrič, ki ga ti omenjaš bo prej tebe odpihnil skupaj s tvojimi.
METKA102
09. 01. 2019 19.43
+37
Verjetno sploh ne bodo odšli. Zdaj jim je jasno, da je to zanje slabo.
puspan
09. 01. 2019 21.54
+12
Tudi jaz se bojim, da bodo ostali in še naprej drek in meglo mešali.
korintos23
09. 01. 2019 19.21
+28
Čim prej naj odjadrajo prek kanala! Potem pa bomo videli komu bo žal!
razocarani
09. 01. 2019 18.21
+66
lep drek so si zmesali,sedaj naj ga ti arogantni nadutezi tudi pozro ,,evropa pa naj jih pozabi ,,pa upam da tudi bojkotira vse njihove produkte na evropskem trzišču
+27