Tujina

V Prištini pogorel hotel

Priština, 23. 08. 2009 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V požaru v Prištini je pogorel hotel Union, ki je bil eden najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v tem mestu in na celotnem Kosovu.

Hotel Union je bil zgrajen pred 82 leti in je veljal za zgodovinsko znamenitost. Bil je tudi največja zgradba v Prištini.

V soboto je v središču Prištine pogorel hotel Union, ki je veljal za enega najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v mestu in na celotnem Kosovu. Policija je po požaru uvedla obširno preiskavo, doslej pa so zaradi suma, da je bil ogenj podtaknjen, prijeli enega človeka. Kosovsko ministrstvo za kulturo je že izrazilo veliko obžalovanje zaradi uničenja stavbe.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
24. 08. 2009 02.42
-Asgard- /Tibet ni imel nikoli svoje države, ampak neki verski totalitarni režim, ki je zsužnjeval Tebitance.... res, da se jim pod Kitajsko nadvlado ne piše enako nič dobrega- a jim je sigurno bloje če bi se znali uklopit v nove razmere in novo družbo. Tako pa Gandi in ostali izgnanci spodbujajo sovraštvo in nasilje v Tibetski regiji.... ne vsega vrjet medijem. Kosovo je lažna država in NATO postojanka ni drugega. Tajvan je enako postojanka oz. strateško vojaško pristanišče ameriških ladij. Katere so uperjene proti Kitajski in S Koreji. Tudi Amerika je pred kakšnim letom sklenila več stomiljonski orožarski posel z Tajvanom.../ Joj pa ti nimaš niti trohice pameti ,vsaj glede na tvoj komentar sodeč! Tibet je bil kraljeva monarhija do leta 1951 in nič ne daje pravice Kitajski da ga okupira za vedno! Tudi Tibetanci ne živijo v svobodi ampak so konstantno zatirani. Kakšen Gandi (to je bil hinduistični vodja v Indiji ,za osvoboditev izpod Britanskega imperija) ,ti si zamešal tega z Dalaj Lamo ,ki pa živi v izgnanstvu v Indiji in je budistični in duhovni vodja Tibeta! Najprej se izobrazi nato pa pametuj! Tajvan je neke vrste država ,čeprav nepriznana ,saj so ga osnovali Čangkajškovi podporniki! Čangkajšek je pa vodil republiko Kitajsko do prihoda Mao Ze tunga ,in ker uradnih ,pravnoformalnih volitev ni nikoli bilo ,ko je Mao zavladal Kitajski ,je Čangkajšek zavladal Tajvanu ,sicer pa se lahko edino sami Tajvanci odločijo za združitev s Kitajsko ,tudi dva referenduma sta bila a neuspešna! In ne ameriške pomorske baze ni na Tajvanu ,lahko pa ga obiščejo tuje vojne ladje,vendar niso konstantno prisotne.
Foen
24. 08. 2009 00.13
A DASTE LOH SLIKO GOR IN TO NE SIMBOLIČNO, KER ME ZANIMA KAKŠNA JE BLA TA UGODOVINSKA ZNAMENITOST
York
23. 08. 2009 21.33
Kosovo, umetna islamska država.....ali bolje rečeno nova Palestina pred našimi vrati.
Abacus
23. 08. 2009 20.14
-Asgard- 23.08.2009, 18:06 JA bo tako ampak čez 5000 let ne prej..hehe saj je še preveč nasprotij in sporov dab se kr vsi skp uzel...
Draža
23. 08. 2009 18.07
Kosovo-Srbija
Nad.oblaki
23. 08. 2009 18.06
kontra-skids: Tibet ni imel nikoli svoje države, ampak neki verski totalitarni režim, ki je zsužnjeval Tebitance.... res, da se jim pod Kitajsko nadvlado ne piše enako nič dobrega- a jim je sigurno bloje če bi se znali uklopit v nove razmere in novo družbo. Tako pa Gandi in ostali izgnanci spodbujajo sovraštvo in nasilje v Tibetski regiji.... ne vsega vrjet medijem. Kosovo je lažna država in NATO postojanka ni drugega. Tajvan je enako postojanka oz. strateško vojaško pristanišče ameriških ladij. Katere so uperjene proti Kitajski in S Koreji. Tudi Amerika je pred kakšnim letom sklenila več stomiljonski orožarski posel z Tajvanom... _________________ Globalizacija bo oz. že spreminja svet, kateri bo združen v eno veliko svetovno tvorbo, z skupnim parlamentom, enim (ali večim predstavnikom oz. predsednikom, eno svetovno banko vseh bank, eno valuto, na novo izmišljenim skupnim jezikom vseh ljudi sveta, brez mej... in mogoče z eno novo raso. Mogoče se vam vse skupaj zdi smešno, ampak to bo. ;) Tako bomo končno vsi enaki.
Bolivar
23. 08. 2009 17.33
Vsi vemo ,da Kosovo ni mednarodnopravno priznana država in povsem verjetno nikoli ne bo! Kot tudi ne Tajvan ,Južna Osetija, Abhazija ,Transistrija ,Severna Irska ,Kurdistan ,Tamilland ,Čečenija , Nagorno-Karabah ,Nakičevan itd. To so tako rekoč samooklicane države ,ki uradno ne obstajajo! Po drugi strani pa imamo že uradno priznane drave ,ki nikoli prej niso imele državotvornosti ali vsaj statusa republike v neki konfederaciji ali drugače. Take so Vzhodni Timor ,Eritreja , Izrael , Bangladeš , Moldavija ,Belorusija,... Tudi številne Afriške države so nastale po koncu kolonialnega obdobja ,z mejami ,ki so jih določili nekdanji kolonizatorji ,ki ne sovpadajo z etnografsko in demografsko sliko posamezne države. Imamo pa tudi primere bivših držav ,ki so imele državotvornost pa so jo izgubile. Tak primer je Tibet (ki je obstajal kot monarhija do leta 1951)
mjolnir
23. 08. 2009 16.45
vzhod sam ti tud preveč pričakuješ od 14kur!
mjolnir
23. 08. 2009 16.44
"Mednarodno priznana" pomeni, da je sprejeta v OZN in v vse druge mednarodne ustanove, Kosovo pa ni v NOBENO! Poleg tge, vzhod ima prav....kako bo OZN priznal, državo čigar obstoj je v direktnem naprotju z njihovo lastno resolucijo, ki je še veljavna??
vzhod
23. 08. 2009 16.37
turbo dobra hahahaha
Turbo_i.e.
23. 08. 2009 16.34
"Policija je po požaru uvedla obširno preiskavo, doslej pa so zaradi suma, da je bil ogenj podtaknjen, prijeli enega človeka" in mu rekli: Ti si ziher požigaLec!
vzhod
23. 08. 2009 16.28
vatikam ma dosti veze z tem.Ce sveti sedez prizna neko drzavo je to nekaj velikega za tisto drzavo !delno priznana drzava ne obstaja.lahko je mednarodno priznana in mednarodno nepriznana tak da ne si kr nekaj zmisljevat o tem mali
domremy
23. 08. 2009 16.25
Kosovo je po mednarodnem pravu definitivno še vedno del srbske ozemeljske celovitosti. V ZN še vedno velja resolucija 1244, čeprav so nelegalno samostojnost izsilili Američani mimo vsega pravnega reda. Saj njim itak nič nihče ne more. Kosovske Albance je sicer ta neodvisnost stala njihovih premogovnikov, ki so med šestimi najbogatejšimi na svetu, pa so jih prodali Amerom zameno za izsiljeno neodvisnost. Potemtakem se lahko isto foro gredo v Baskiji, Ulstru, na Korziki in še kje. Politika, ni kaj.
Feels_good_man
23. 08. 2009 16.15
haha vzhod kako vezo ma vatikan tle?
MDSeedorf
23. 08. 2009 16.15
Kosovo je delno priznana celinska republika v JV Evropi in je bila 17.feb.2008 deležna delnega mednarodnega priznanja. Tolk o tvojem splosnem znanju. Delno priznana NI ENAKO mednarodno nepriznana republika, tako kot ti nakladaš. BTW če te Vatikan ne prizna se je pa res treba sekirati, sploh zaradi močne gospodarske menjave ali kako že! POLEG TEGA NIKJER V ČLANKU NI OMENJENA DRŽAVA KOSOVO AMPAK SAMO KOSOVO. Toliko o tvoji dolžnosti Republike Srbije in pokrajini itd... kot si napisal v prvem svojem postu. Nikjer nič omenjena država Kosovo, ti pa kot brihten slovenček spet netiš ogenj tam kjer ni treba iz domačega kavča, pa sploh pojma nimaš o čem govoriš. Samo da ste lahko eni pametni, potem p arep med noge pa gremo. Tipično!
MODRI TULIPAN
23. 08. 2009 16.14
kosovo je blo srbsko in bo ostalo srbsko"šiptari so šiptari
MDSeedorf
23. 08. 2009 16.10
Kosovo je delno priznana celinska republika v JV Evropi in je bila 17.feb.2008 deležna delnega mednarodnega priznanja. Tolk o tvojem splosnem znanju. Delno priznana NI ENAKO mednarodno nepriznana republika, tako kot ti nakladaš. BTW če te Vatikan ne prizna se je pa res treba sekirati, sploh zaradi močne gospodarske menjave ali kako že!
nogood
23. 08. 2009 16.07
Kaj je to splosno znanje? Splosna razgledanost?
vzhod
23. 08. 2009 16.03
kosova torej niso priznale mednarone institudije.OZN vatikan in tako naprej torej to je mednarodno nepriznana drzava,tudi ce samo srbija in rusija nebi priznali kosovo je to se vedno mednarodno nepriznana ker je ni priznala celotna mednarodna skupnost;)
vzhod
23. 08. 2009 16.01
moj komentar seveda ni bedn.Kosovo je mednarodno nepriznana drzava ker Kosovoa ni priznala mednarodna skupnost,torej mednarodne institucije in OZN in ne Vatikan torej ni priznana tako kot je bila slovenija,hrvaska in vse ostale normalne samostoje drzave.malo splosnega znanja ti nebi skodilo;) no vsaj trudis se :D