Tujina

V prvem četrtletju leta 300 odstotkov več primerov ošpic

Ženeva, 16. 04. 2019 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, STA / D.L.
Komentarji
7

Število primerov ošpic se po svetu povečuje že tretje leto zapored. Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih. Precepljenost pa je še vedno premajhna.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se število primerov ošpic po svetu povečuje že tretje leto zapored. Med letošnjim januarjem in marcem je bilo število okužb za 300 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani.

Otrok z ošpicami
Otrok z ošpicami FOTO: Shutterstock
Pred uvedbo cepljenja so se pojavljale epidemije ošpic na 2 do 5 let in so trajale 3 do 4 mesece. V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95. NIJZ

Bolezen bi bilo možno preprečiti, če bi bilo cepljenega 95 odstotkov prebivalstva. Po podatkih WHO je prvi odmerek dvostopenjskega cepljenja na svetovni ravni dobilo 85 odstotkov ljudi, drugi odmerek pa le 67 odstotkov.

Trenutno se z izbruhom ošpic soočajo v Kongu, Etiopiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgizistanu, na Madagaskarju, Filipinih, Tajskem, v Mjanmaru, Sudanu in Ukrajini. Število okužb se povečuje tudi v državah z visoko stopnjo precepljenosti, kot sta ZDA in Izrael.

Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih. Ob tem v WHO predvidevajo, da jim sporočijo zgolj vsak deseti primer bolezni.

Glede na zadnje dostopne podatke je leta 2017 zaradi ošpic umrlo skoraj 110.000 ljudi.

Skoraj četrtina bolnikov z ošpicami je hospitaliziranih zaradi zapletov, ki lahko povzročijo invalidnost, možganske poškodbe, slepoto ali izgubo sluha.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
25. 04. 2019 10.30
Članki o cepljenju in antiantivaksanju se zadnje dni širijo hitreje kot ošpice.
JohannDoe
25. 04. 2019 10.29
Cepljenje ima svoje koristi. Že prežvečeno. In beremo, da so nasprotniki cepljenja "maloštevilčni, ampak glasni in dobro organizirani." Neka speča teroristična grožnja, ki je med nami. Medtem "tihi in neorganizirani" Lek, GSK ipd. privat nakazujejo denar našim ministrom za zdravje (najdi si članek izpred tedna, dveh). So povsod zraven. Zdravnikom prodajajo v predpisovanje "produkte" z marketingom in nagradami kot na TV Top Shop: "predpišite zdaj in dobite še...." Vsake toliko izbruhne kaka afera, ko odkritih zdravju škodljivih proizvodov ne uničijo, ampak prodajo le-teh samo iz zahoda preusmerijo v tretji svet. ipd. (google: bayer hiv-contaminated scandal) in ves nadzor, ki ga imamo, "odpove". To nas nekako ne skrbi. To se nam ne zdi narobe. Iz dna duše pa nas iznervira, ko par prestrašenih žensk nekje podvomi v neko cepljenje in se upre javno predpisanemu mnenju. Dajmo torej še naprej stresat jezo na "neumne hipijevke", ki "ne zaupajo znanosti", ker to je res pomembna tema in mi z njo, ko se o njej "pogovarjamo", vse omenjeno pa preslišimo kot banalnost.
nestabilen
16. 04. 2019 11.57
+11
Bo ze Bog pozdravil,nic ne bomo cepili otrok.Pametna odlocitev po svetu da necepljeni ne smejo v solo,vtrce itd.New York ima hudo epidemijo brez primere.
SenecaLucius
16. 04. 2019 13.40
+4
Zakaj mu dajete minuse? Saj bo po vaši doktrini bolj varno, če bodo necepljeni otroci hodili v vrtce in šole, kjer bodo samo necepljeni otroci?
User1063544
16. 04. 2019 11.27
-18
Če nekoga cepiš z oslabljenim virusom, kolikšna je verjetnost glede na ostale deirvate ki jih dobijo poleg cepiva da cepiva dejansko ne pomagajo imunskemu sistemu premagati virus ampak maskirati virus tako, da postanejo prenašalci bolezni. Za tako hiter izbruh ne bi rekel da so bili krivi necepljeni, ampak bolj kot ne ne-varno cepivo. In kar čaka New York je lahko ravno obratno. Več ko bodo folka precepili, lažje se bo virus širil.
CucurbitaPepo
16. 04. 2019 11.37
+8
Zaradi takih primitivcev kot si ti ljudje umirajo.
SenecaLucius
16. 04. 2019 09.44
+6
Zanimivo pa da ni epidemij v Indiji, torej v eni od držav z najnižjo higieno, pojavljajo pa se v ZDA in Izraelu. V razmislek tistim,ki trdijo, da so bolezni izginile le zaradi boljše higiene!