Tujina

Upanje ostaja: izpod ruševin rešili dva dečka

Drač / Tirana, 26. 11. 2019 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Albanski reševalci se prebijajo, tudi z golimi rokami, skozi ruševine v iskanju preživelih uničujočega potresa, ki je z magnitudo 6,4 rušil celotne stavbe. Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj 22 ljudi, več kot 600 je ranjenih. Iz Albanije prihajajo tudi zgodbe upanja, med drugim je zaokrožil posnetek reševanje dečka izpod podrte stavbe.

Reševalci so do sedaj po podatkih AP izpod ruševin uspeli rešiti 43 preživelih, reševanje pa se bo nadaljevalo tudi skozi noč. Obrambni minister Olta Xhacka je ob tem dodal, da je reševanje "izjemno težavno", saj morajo reševalne ekipe delovati počasi "zaradi visoke nevarnosti, da se bodo stavbe dodatno porušile, s tem pa ogrozile življenja ne le ujetih pod ruševinami, temveč tudi reševalcev"

Novinarka Dnevnika.hr. iz Drača poroča, da reševalci poskušajo rešiti sedemčlansko družino, ki je ujeta v porušeni zgradbi. 

Medtem moški v srednjih letih preko lokalnih televizij prosi za pomoč pri rešavnju hčerke in nečakinje, ki sta ostali ujeti pod ruševinami stanovanjske stavbe. "Govorim sem s hčerko in nečakinjo po telefonu. Dejali sta, da sta dobro in da čakata na reševalce. Z ženo nisem mogel govoriti. Ujetih je še veliko družin, a z njimi nisem mogel govoriti," je dejal. 

Lokalne televizije prikazujejo posnetke navdušenja, ko so reševalci izpod podrte stavbe uspeli rešiti mladega dečka v mestu Drač. Ta je pri tem jokal od bolečin. Le nekaj ur zatem so reševalci pod ruševinami našli še enega preživelega dečka. 

50-letni Dulejman Kolaveri je za AFP dejal, da sta njegovi 70-letna mati in šestletna nečakinja po vsej verjetnosti še vedno ujeti med ruševinami, saj sta živeli na najvišjem nadstropju petnadstropne stavbe: "Ne vem, ali sta živi ali mrtvi. Bojim se za njuno usodo." 

Fabio Hasani iz Tirane je za Deutsche Welle dejal, da je vse skupaj trajalo dobro minuto: "Zbudil sem se, zmeden, čutil sem posteljo, kako se trese. Nato sem videl, da se vse okoli mene premika in trese, zidovi so pokali."  

Kamere so ujele tudi trenutek, ko so se zatresla tla. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Deset potresov v zadnjih 100 letih 

Albanija sodi med države z veliko potresno nevarnostjo. V zadnjih 100 letih so tam zabeležili deset potresov, ki so povzročili gmotno škodo in zahtevali človeška življenja. Dežurna seizmologinja na uradu za seizmologijo in geologijo pri agenciji za okolje Anita Jerše Sharma je za STA pojasnila, da žarišče tako močnega potresa, kot je bil današnji v Albaniji, ni ena sama točka, ampak ploskev, ki se v globini lahko razteza deset in več kilometrov. 

Albanijo je stresel močan potres z magnitudo 6,4, ki so ga čutili po vsem Balkanu ter tudi v Italiji in Sloveniji.

Žarišče današnjega potresa je bilo v Jadranskem morju 34 kilometrov severozahodno od Tirane v globini 10 kilometrov. Glavnemu potresu, ki je območje stresel ob 3.54, je sledilo večje število popotresnih sunkov, najmočnejši med njimi je imel magnitudo 5,4. Seizmologinja je pojasnila, da so popotresni sunki pričakovan pojav, ki lahko po tako močnem potresu traja več mesecev. Tako močnemu potresu bo sledilo več močnih popotresov, ki bodo povečali nastalo škodo.

Isto območje je že 21. septembra stresel potres z magnitudo 5,6. Nastal je na istem območju, najverjetneje na istem prelomu, je dejala Jerše Sharma. Razlog nastanka je po njenih besedah pri obeh enak - aktivno približevanje afriške in evropske tektonske plošče. Neposredne povezave med tema potresoma sicer ni, je dodala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.