Tujina

V Sarajevu sem mrtev človek

Ljubljana, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

<strong>Melika Salihbeg Bosnawi</strong> je avtorica številnih zbirk poezije, esejev in filmskih scenarijev. V Slovenijo je prišla na povabilo Mirovnega inštituta, da bi na novinarskem večeru spregovorila o tem, kako sedanje dogodke doživljajo muslimani v BiH. Bosnawijeva v Bih nima pravice do javnega delovanja, saj se njeno politično prepričanje ne ujema s prepričanjem sedanjih oblasti, ki želijo ugajati predvsem Zahodu. Z njo se je pogovarjala Nataša Spreitzer.

Melika Salihbeg Bosnawi
Melika Salihbeg Bosnawi FOTO: Dare Čekeliš

Kakšno je življenje ženske v Bosni in Hercegovini?

Enako kot drugje po Evropi, razen za muslimanke, kot sem jaz. Po Sarajevu hodim drugače oblečena, pokrita, zato me ljudje zmerjajo, ignorirajo in gledajo kot nekoga, ki je prišel iz vasi in je primitiven, neizobražen. Na tržnici me tikajo, ne kažejo nobenega spoštovanja. Ko jim povem, da sem umetnica in pisateljica, sploh ne morejo verjeti.

V Sarajevu je muslimansko prebivalstvo. Zakaj vas torej gledajo postrani?

Narod v Bosni in Hercegovini je na nekakšnem političnem trgu. Tisti, ki hoče uspeti, mora biti podoben ljudem iz mednarodne skupnosti. Lahko rečem, da ti vladajo Bosni. Čeprav Zahod proti muslimanom vodi anti-islamsko kampanjo, se Bosanci zgledujejo po njihovem načinu življenja.

Se torej ženske ne pokrivajo in ste vi izjema?

Ne, pokrivajo se tudi mlade ženske, vendar pa ne živimo svobodno. Imajo nas za zaostale, primitivne. Ženske mislijo, da so moderne, če se sprehajajo na pol gole in so namazane, jaz pa naj bi bila primitivna. Jaz pa pravim, da sem moderna jaz, ker vem, kaj se dogaja po svetu in ker imam moderne ideje. Če nekdo ni oblečen enako kot ostali Evropejci še ne pomeni, da je primitiven.

Kako mediji v Bosni reagirajo na zadnje dogodke v svetu?

Sem individualistka, zato na poročanje medijev ne dam veliko. Mediji v Bosni se vsi po vrsti oklicujejo za demokratične, in se gredo nekakšen lov na čarovnice. Človeka pri nas aretirajo že zato, ker je recimo temnopolt. Mediji sicer delujejo složno, saj je obstajala komisija, ki je nastanek novega medija preučila in mu potem dala dovoljenje za ustanovitev, seveda le, če je ustrezal in podpiral njihove ideje.

Bili ste v zaporu. Zakaj?

Leta 1983 so mi sodili kot muslimanski intelektualki, zato ker se nisem strinjala s politiko in ker nisem pripadala nobeni politični smeri. Povsod po svetu so to sojenje kritizirali, rekli so mu show trial, zato ker je bil politično motiviran in zrežiran.

Lahko v Bosni javno delujete?

Ne, nikakor. Moje javno delovanje ne more uspeti, ker mi ne dovolijo. V Sloveniji sem dva dni, pa sem imela že pet intervjujev, v Bosni pa sem imela v celem življenju samo dva. Politični sistem me je prezrl, ker mu nisem dovolj podobna. Ženska, kot sem jaz, ne more uspeti. Nastopala sem na TV in ker so bili odzivi dobri, so se ustrašili. Moja književnost je z mano vred postala žrtev - zadnjih štirih objavljenih knjig v medijih niso omenili niti z besedico. V Sarajevu sem mrtev človek, ker ne ustrezam nobeni politični ideologiji.

Ste kdaj pomislili, da bi se preselili v drugo državo?

Dvakrat sem bila v izgnanstvu. Bila sem tik pred tem, da bi dobila angleško, kanadsko in tudi ameriško državljanstvo, pa mi to nekako ne ustreza. Potovala sem zato, da sem lahko spoznala različne religije in različna mišljenja ljudi. Prestara sem, da bi lahko živela kje drugje, čeprav se v Sarajevu počutim kot tujka. Lahko rečem, da pripadam celemu svetu in da sem presrečna, ker lahko potujem.

Kakšni so vaši občutki v Ljubljani? Se vam zdi, da vas tudi tukaj gledajo samo zato, ker ste drugače oblečeni?

Ljubljana mi je všeč. Ljudje so drugačni kot v Sarajevu. Nimam občutka, da bi me prezirali ali se sovražno obnašali do mene. Počutila sem se sprejeto, vsi so bili prijazni. Me pa čudi, da na moje predavanje ni bilo mojih prijateljev, pisateljev, kot sta na primer Rudi Šeligo in Niko Grafenauer. Rada bi omenila še incident izpred dveh let, ko je v Sarajevo prišel takratni menedžer Cankarjevega doma. Obljubil mi je predstavitev knjižne zbirke, potem pa mi je po nekem kurirju poslal sporočilo, da islam ni zaželjen, da Slovenci tega ne marajo. Še danes ne vem, zakaj je to napisal, saj sama tega občutka nisem dobila.

Za konec še vprašanje o ameriških medijih. Se vam zdi, da je bin Laden samo izgovor za napad na islam?

Da, vsekakor. Amerika je samo čakala na pravo priložnost. Vodijo anti-islamsko kampanjo, pa naj govorijo, kar hočejo. Lep primer je oddaja na CNN, ko so v studio povabili strokovnjaka za primate, ki je najprej govoril o agresivnosti goril, potem pa to agresivnost primerjal z bin Ladnovimi ljudmi. To je največje fašistično dejanje, kar sem jih kdaj videla. Na ta način želi Amerika izolirati muslimane in opravičiti bombardiranje Afganistana. Vsak dan gledamo pobijanje v Čečeniji, v Palestini, pa nihče ne reagira-nihče ne bombardira države, ki je za to odgovorna.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA