Tujina

V spopadih v Boliviji ubitih pet ljudi

La Paz, 16. 11. 2019 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
5

V Boliviji so se spopadle varnostne sile in privrženci odstopljenega predsednika Eva Moralesa. Pri tem je bilo ubitih najmanj pet ljudi, še 34 pa jih je bilo ranjenih. Policija je prijela 169 ljudi. Skupno je bilo v nasilju po spornih volitvah ubitih že 15 ljudi, več kot 400 pa je bilo ranjenih.

Spopadi so se zgodili v mestu Cochabamba, protestirali pa so predvsem pridelovalci koke, ki podpirajo predsednika Eva Moralesa. Skušali so oditi v prestolnico La Paz na proteste v podporo Moralesu, a sta jim policija in vojska to preprečili z blokado na mostu iz mesta. Obe strani sta v spopadih uporabili strelno orožje, ubitih je bilo pet ljudi.

Privrženci Moralesa sicer skušajo z različnimi blokadami ohromiti življenje v državi, vendar je začasna predsednica Jeanine Anez že opozorila, da tega ne bodo dopustili in da bodo uporabili "vsa z ustavo dovoljena sredstva". Dejala je še, da so med protestniki tudi "elementi iz tujine".

Med njimi naj bi bili predvsem Venezuelci, ki naj bi skušali organizirati proteste proti prehodni vladi. Prijeli so tudi devet Venezuelcev, pri katerih so našli orožje, je sporočila nova zunanja ministrica Karen Longaric. Dodala je še, da so odredili izgon vseh venezuelskih diplomatov, ker naj bi se vmešavali v notranje zadeve Bolivije. Enako so odredili izgon več zdravnikov s Kube.

Levičarski bolivijski predsednik Morales je bil sicer velik zaveznik venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki se doma prav tako sooča z uporom opozicije. Morales je bil prejšnji teden po več tednih protestov zaradi spornih volitev prisiljen v odstop in umik v izgnanstvo v Mehiki, to pa je potem označil za državni udar opozicije. Pri tem ga je odločno podprl predvsem Madurov režim v Caracasu, podprli pa so ga tudi na Kubi.

Po odhodu Moralesa iz države so v državi izbruhnili protesti njegovih privržencev, ki ga pozivajo, naj se vrne. To napoveduje tudi sam, vendar za zdaj ostaja v Mehiki.

Ga pa je medtem Anezova opozorila, da bi moral, če se bo vrnil, "odgovarjati pravici". "Gre za kršenje volilnih pravil. So tudi številni očitki korupcije v njegovi vladi," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wortex2
16. 11. 2019 19.44
+5
Apetiti amerike
dannyer
16. 11. 2019 18.44
+5
Morales ni odstopil če je nekdo organiziral udar to ne pomeni da je kdo ošel še posebej ker je bil legitimno izvoljen. enako kot ukrejina nič novega.
tali?ni tom
16. 11. 2019 18.30
+14
hja,morales ima problem zato ker je tujim korporacijam odločno odpovedal krajo naravnih sredstev,v tem je problem,drugače se za moralesa nebi nihče zanimal če bi ameriška in verjetno evropska podjetja kradla bolivijska naravna bogastva! tako pa,ne glede da je državo potegnil iz blata je moral oditi! znana zgodba zadnja leta,desetletja!
Fulano in Beltrano
16. 11. 2019 19.10
-3
hja waco, je pa tudi res, da levičarji v tem delu sveta manipulirajo z neizobraženo rajo...če pa ima tistih nekaj odstotkov izobraženih, razgledanih in bogatejših svoje mnenje, je pa to že narobe...kje pa je tovariš Putinovič, da bi nam kaj pojasnil? Je še na tem portalu?
Ost1234
17. 11. 2019 13.07
+1
perikle je manipulacija če tujcem skušaš preprečit izkoriščanje naravnih virov in ljudstva?? Ali je manipulacija da v imenu " demokracije" tujim državam kradeš resurse in izkoriščaš njen narod?? A ni v oči bodeče, da kapitalistične " demokracije" " rešujejo" ljudstva po svetu le v primerih, da njihove dežele premorejo bogata naravna nahajališča, za druge pa se ne zmeni Zakaj ZDA ne zanima Nepal ali Butan??