Tujina

Neuradno: napad na sinagogo izvedel 27-letni neonacist

Halle, 09. 10. 2019 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred sinagogo v nemškem mestu Halle v zvezni deželi Saška-Anhaltsta sta v strelskem napadu z avtomatskim orožjem umrli dve osebi. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo nemški mediji, je šlo za enega napadalca, 27-letnika, ki je povezan z skrajno desnimi političnimi organizacijami.

Pred sinagogo v mestu Halle, ki leži v srednjevzhodni Nemčiji, je prišlo do strelskega napada, v katerem sta umrla dva človeka. Po poročanju časnika Bild naj bi se dogodek zgodil blizu sinagoge v okrožju Paulus. Napadalec, ki je nosil vojaška maskirna oblačila in zaščitne jopiče, so imeli tudi več kosov različnega orožja. Eden od napadalcev je odvrgel tudi ročno bombo na bližnje judovsko pokopališče. 

Napadalec, neuradno gre za 27-letnega skrajnega desničarja Stephana Ballieta, je pobegnil s kraja prizorišča, policija pa je nato sprožila veliko iskalno akcijo. Po zadnjih informacijah je osumljenec aretiran. Pojavil se je tudi posnetek, ki naj bi ga med poskusom vdora v sinagogo posnel napadalec.

Obsodba političnega vrha

Na napad se je odzval nemški notranji minister Horst Seehofer. Dejal je, da je šlo za antisemitski napad. "Glede na trenutne informacije, lahko predvidevamo, da je šlo za napad iz sovraštva do Judov. Po zaenkrat zbranih podatkih preiskovalcev, lahko govorimo o motivih, ki izvirajo iz skrajno desnih prepričanj," je dejal Seehofer. 

Odzval se je tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je na slovesnosti ob 30-letnici mirne revolucije v Leipzigu pozval k solidarnosti z judovskimi sodržavljani. Takšen napad na judovsko sinagogo se je danes v Nemčiji zdel nepredstavljiv, je dejal Steinmeier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemške železnice so zaradi policijskega posredovanja zaprle glavno železniško postajo v mestu. Okrepljeni so tudi nadzori na ostalih železniških postajah in letališčih v osrednji Nemčiji. Prav tako nadzorujejo ceste proti Poljski in Češki

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemški Bild poroča, da je do še enega streljanja prišlo v približno 15 kilometrov oddaljenem kraju Landsberg (Saalekreis). To je potrdila tudi tiskovna predstavnica policije, ki pa okoliščin incidenta v kraju vzhodno od mesta Halle ni želela komentirati.  Policija je tudi prebivalce Landsberga pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih, tiste pa, ki so še na prostem, naj si poiščejo zavetišče.

Na spletu je že zaokrožil tudi posnetek napadalca na begu, ki stoji pred avtomobilom znamke Volkswagen in strelja z lovsko puško. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja judovske skupnosti v mestu Max Privorotzki je za nemško revijo Spiegel dejal, da je bilo v času napada v sinagogi med 70 in 80 ljudi ter da so varnostniki enemu ali več napadalcem preprečili vstop v ta verski objekt.

Napad se je zgodil na judovski praznik jom kipur in v času vse glasnejših razprav o varnosti Judov v Nemčiji. Število napadov nanje namreč v zadnjem času narašča. Nemško zvezno tožilstvo v Karlsruheju, ki je prevzelo primer, še ugotavlja, ali je šlo tudi tokrat za napad z antisemitskim ozadjem, poroča STA.

Po napadih so v mestih Leipzig in Dresden okrepili varnostne ukrepe okoli tamkajšnjih sinagog.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni