V strelskem spopadu med mamilarskimi karteli in policijo 20 mrtvih

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.V./STA
KOMENTARJI
24
Na severu Mehike je v soboto izbruhnil strelski spopad med domnevnimi člani mamilarskega kartela in varnostnimi silami, pri čemer je bilo po podatkih oblasti v mehiški zvezni državi Coahuila ubitih 20 ljudi. V spopadu, ki se je končal v nedeljo, je bilo ranjenih še šest policistov.

Na severu Mehike je v spopadih med člani mamilarskega kartela in varnostnimi silami umrlo 20 ljudi. Skupina oborožencev je v soboto v mestu Villa Union okoli 65 kilometrov od meje z ZDA začela streljati na tamkajšnje zgradbe javne uprave. Vojska in policija sta odgovorili z operacijo, ki je trajala do nedelje.

"Ubitih je bilo 14 kriminalcev (...), med opravljanjem svojega dela so umrli štirje policisti, življenje pa sta izgubila tudi dva civilista, ki so ju zajeli kriminalci in ju ubili," je v nedeljo pojasnil guverner zvezne države Coahuila Miguel Angel.

V strelskem spopadu je umrlo 20 ljudi.
V strelskem spopadu je umrlo 20 ljudi.FOTO: AP

Na fotografijah, ki so jih objavile tamkajšnje oblasti, je videti zgradbe in avtomobile, prerešetane s streli.

V Mehiki je nasilje v zadnjih letih dokaj pogosto, večinoma zaradi mamilarskih tolp, ki služijo s trgovino z drogami, izsiljevanjem in ugrabitvami. V državi je v povprečju vsak dan ubitih sto ljudi. Lani so našteli 36.000 umorov.

ZDA nameravajo mamilarske kartele razglasiti za teroristične skupine.
ZDA nameravajo mamilarske kartele razglasiti za teroristične skupine.FOTO: AP

Z najnovejšim nasiljem se tako še stopnjuje pritisk na mehiškega predsednika, da bi zajezil kartele, ki jih ZDA nameravajo označiti za teroristične skupine.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v nedeljo ponovil, da ne bo dovolil vmešavanja ali posredovanja iz tujine. Nasilje je zasenčilo tudi Obradorjevo prvo obletnico na mestu predsednika države, v prestolnici pa so medtem potekali tudi protesti proti nasilju kartelov.