Tujina

V torek Varnostni svet o Kosovu

Beograd/Moskva/New York, 07. 03. 2008 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
R.E./STA/M.K./U.Z.
Komentarji
5

Rusija bo po posvetovanju s Srbijo v torek sklicala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov o Kosovu.

Jeremić je EU spet pozval, naj na Kosovo ne napoti svoje misije.
Jeremić je EU spet pozval, naj na Kosovo ne napoti svoje misije. FOTO: Reuters

Razglasitev neodvisnosti Kosova še vedno buri duhove. Še naprej je najbolj razočarana Srbija. Pri reševanju oziroma odtujitvi njenega ozemlja pa ji najbolj pomaga Rusija.

Kot je povedala tiskovna predstavnica ruske vlade Maria Zaharova, bo Rusija na zahtevo Srbije prihodnji teden v torek, 11. marca, sklicala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov.

Predsedujoči VS ZN in stalni predstavnik pri ZN Vitalij Čurkin se je včeraj sestal s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem. Kot je dejal Čurkin, sta se z Jeremićem še enkrat pogovarjala o reševanju kosovskega vprašanja in dodal: “Srbija in Rusija sta zelo zaskrbljeni zaradi posledic, ki bodo nastale po enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova.” Čurkin je še pojasnil, da so med srečanjem proučili in razrešili vzajemne in vzporedne aktivnosti v mednarodnih strukturah, predvsem v ZN.

Finska predsednica Tarja Halonen je danes v Helsinkih podpisala vladni dokument o priznanju Kosova. Kosovo je doslej priznalo 27 držav, med njimi tudi Slovenija.

Srbski zunanji minister Jeremić pa je dejal, da stališče Rusije po razglasitvi neodvisnosti Kosova temelji na pricipielnosti in mednarodnem pravu, ki med drugim izključuje možnost odvzemanja dela ozemlja neki suvereni državi.

Jeremić je še enkrat pozval EU, naj na Kosovo ne napoti svoje misije, saj Beograd deluje oziroma upošteva vse mednarodne norme. Gled tega Jeremić meni, da je potrebno spoštovati osnove mednarodnega prava in dodal, "da je že bila z resolucijo 1244 VS ZN posledično ustanovljena tudi misija ZN na Kosovu in da je to edina legalna prisotnost tujih misij na Kosovu”.

Koštunica: Srbska vlada je v veliki krizi

Pomočnik ameriške državne sekretarke Daniel Fried je kot prvi visoki ameriški predstavnik obiskal neodvisno Kosovo in poudaril, da ZDA nasprotujejo delitvi Kosova. "Ne verjamemo v delitev. Pred očmi je treba imeti dejstvo, da skoraj polovica kosovskih Srbov živi v drugih delih Kosova in ne samo na severu. Zavedamo se težav na severu Kosova, ki se bodo po določenem času rešile. Kosovo je neodvisno, to je dejstvo in življenje mora iti naprej," je dejal. Znova je obsodil napad na ameriško veleposlaništvo v Beogradu in incidente na severu Kosova.

Medtem srbska vlada tone v vedno globljo krizo. Tako je premier Vojislav Koštunica danes dejal, da je srbska vlada v veliki krizi in da sam nima več zaupanja v koalicijski partnerki, da se iskreno borita za ohranitev Kosova. Dodal je še, da se bodo morale "parlamentarne stranke v prihodnjih dneh dogovoriti o načinu izhoda iz te krize".

Srbska vlada je v četrtek glasovala proti predlogu resolucije skupščine, v skladu s katero naj bi Srbija zamrznila svoje približevanje EU, če ta ne bo priznala njene ozemeljske celovitosti oziroma Kosova kot sestavnega dela Srbije. Omenjena resolucija bo v skupščini predvidoma sprejeta, na vladi pa je bila zavrnjena, saj imajo tam večino proevropske sile, t. j. DS predsednika Borisa Tadića in G-17.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3