Tujina

V Veliki Britaniji v tovornjaku našli 39 trupel

Grays, 23. 10. 2019 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S. / Ti.Š.
Komentarji
0

V industrijski coni v britanskem mestu Grays so v prikolici tovornjaka našli 39 trupel. Voznika, 25-letnika iz Severne Irske, je policija aretirala. Tovornjak je bil sicer registriran v Bolgariji pod imenom podjetja, ki je v lasti irskega državljana.

V prikolici tovornjaka v industrijski coni Waterglade Industrial Park ob brežini reke Temze (v britanski grofiji Essex, okoli 35 kilometrov vzhodno od Londona) so našli 39, doslej še neidentificiranih trupel. Policija in reševalci so na kraj dogodka prispeli ponoči, okoli 1.40, poroča Sky News.

38 odraslih in enega najstnika so reševalci na mestu razglasili za mrtve. Policija je voznika tovornjaka, znanega kot Mo Robinson, aretirala. 25-letnik naj bi prihal iz Portadowna iz Severne Irske. Sumijo ga umora, trenutno je v priporu, ker bo ostal vsaj do konca preiskave.

Policija je tovornjak, skupaj s trupli popoldne prepeljala na drugo lokacijo, kjer bo dalje potekala preiskava.

Po besedah očividcev je bilo na kraju dogodka popoldne sicer še vedno 15 policistov z najmanj devetimi policijskimi avtomobili, ki so zaprli vse poti do industrijske cone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Gre za tragičen dogodek, v katerem je umrlo veliko ljudi. Preiskava poteka, trenutno skušamo identificirati vse žrtve, kar bi lahko bil dolgotrajen postopek," je za britanske medije dejal predstavnik policije Andrew Mariner. Ni še znano, ali gre za migrante, ki so jih želeli pretihotapiti na Otok. Za BBC je spregovoril tudi policijska namestnica Pippa Mills, ki je poudarila, da prepoznava umrlih ostaja prioriteta številka ena, a da bodo za to potrebovali kar nekaj časa.

Po navedbah britanske nacionalne agencije za kriminal naj bi policistom tudi njihovi zaposleni priskočili na pomoč, predvsem v smeri ugotavljanja, ali je šlo pri tem za organiziran kriminal.

Izvršni direktor britanskega združenja cestnih prevoznikov Richard Burnett je po poročanju BBC dejal, da so žrtve našli v hladilni prikolici tovornjaka, v kateri so bile temperature lahko nižje od -25 stopinj Celzija. Pogoje v notranjosti je opisal kot "popolnoma grozne".

Neobičajna pot: iz Bolgarije v Dublin, nato pa v Veliko Britanijo, ali neposredno iz Belgije?

Tovornjak bolgarskih registrskih tablic naj bi v Veliko Britanijo prispel ob 00.30 - s trajektom iz belgijskega mesta Zeebrugge, prek pristanišča Purfleet (v neposredni bližini mesta Grays) na Temzi, je sporočila britanska policija. S trajekta naj bi se izkrcal približno 35 minut kasneje.

Pred tem je policija sicer ugibala, da naj bi tovornjak na britanska tla prispel v soboto, 19. oktobra - in sicer s trajektom iz Irske v eno glavnih pristanišč Holyhead na severozahodu Walesa, ki je eno od glavnih pristanišč za irske trajekte. Po besedah lokalnih oblasti pa bi šlo v tem primeru za precej neobičajno pot.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pretresljivo odkritje se je odzval tudi britanski premier Boris Johnson, ki je dejal, da je šokiran nad novico, ki je to jutro pretresla Britance. "Tesno bomo sodelovali z lokalno policijo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo. Moje misli so z vsemi, ki so umrli, in z njihovimi najbližjimi," je še zapisal premier.

Britanska notranja ministrica Priti Patel pa je dejala, da jo je novica "šokirala in razžalostila". "Esekška policija je aretirala osumljenca in moramo jim dati priložnost, da celotno zadevo raziščejo," je zapisala na družbenem omrežju Twitter. 

Bolgarski zunanji minister je medtem za lokalne medije povedal, da pred poročanjem britanskih medijev o primeru ni bil obveščen. "Naše veleposlaništvo v Londonu je v kontaktu z lokalnimi oblastmi," je dejal za bolgarski časopis Dnevnik. Kasneje je še sporočil, da predstavnik bolgarskega veleposlaništva sodeluje z britansko policijo in predstavniki ministrstva za zunanje zadeve v Londonu. "Naš veleposlanik Marin Raykov je po telefonu govoril z britansko veleposlanico v Sofiji Emmo Hopkins. Strinjala sta se, da bosta skupaj spremljala ta primer. Ni pa še nobene informacije glede identitete oziroma nacionalnosti umrlih," je dodal minister.

Predstavnik za odnose z javnostmi bolgarskega zunanjega ministrstva je medtem potrdil, da je bil tovornjak registriran v Bolgariji. "Tovornjak Scania je bil registriran v Varni pod imenom podjetja, ki je v lasti irskega državljana," je dejal. Dodal je, da po navedbah policije ni zelo verjetno, da bi umrli bili Bolgari.

Podoben primer so sicer v Veliki Britaniji obravnavali leta 2000, ko so v tovornjaku v mestu Dover odkrili 58 trupel kitajskih migrantov, ki so umrli zaradi zadušitve. Sodišče je voznika, državljana Nizozemske, spoznalo za krivega uboja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja