Tujina

V Tuniziji uvedena policijska ura

Tunis, 11. 01. 2011 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

V Tuniziji se krepi jeza zaradi nasilnega zatrtja nedavnih protestov, ki so izbruhnili zaradi visoke brezposelnosti in revščine v državi, še posebej med mladimi.

Prebivalci prestolnice so se spopadli s policijo in se spravili na stavbe v predmestju Tunisa. Množica je v delavskem predmestju zažigala banke in uničevala trgovine. Policija je v zrak izstrelila opozorilne strele, s katerimi je želela razkropiti množico.

Nemiri v Tuniziji
Nemiri v Tuniziji FOTO: Reuters

Nasilje v Tiniziji se je sicer začelo že konec tedna. Medtem ko tunizijske oblasti vztrajajo, da je bilo v socialnih nemirih ubitih 14 ljudi, predstavniki sindikatov govorijo o precej višjem številu mrtvih. Predstavnik enega od tunizijskih sindikatov je medtem ocenil, da je bilo v treh dneh nemirov ubitih najmanj 50 ljudi. Mednarodna federacija za človekove pravice (FIDH) je doslej zbrala imena 35 ubitih, ocenjujejo pa, da je dejansko število občutno višje in se verjetno giblje okoli 50.

Najhuje je bilo v mestu Kasserine, kjer je še naprej napeto. Ponoči so jezni prebivalci plenili po mestu, prihajalo je do spopadov, vojaki pa naj bi kar s streh streljali na protestnike. Mahmudi je stanje označil kot kaotično.

Šole in univerze po vsej državi so zaradi nemirov zaprte. V mestu Kasserine se je danes za dobro uro ustavilo delo v regionalni bolnišnici, saj se je zdravniško osebje pridružilo protestom zaradi visokega števila žrtev vladnega zatrtja socialnih nemirov.

Tunizijska vlada je uvedla policijsko uro, ki prepoveduje gibanje in zduževanje na ulicah med 8. uro v sredo in 6. uro v četrtek. Ni še znano, ali gre le za ''enonočni'' ukrep ali pa bo policijska ura v veljavi dlje časa.

Nemiri v Tuniziji
Nemiri v Tuniziji FOTO: Reuters

Za Tunizijo neobičajen val protivladnih protestov se je sprožil v sredini decembra, povod zanj pa je bil samomor mladega moškega z univerzitetno diplomo, ki je bil brezposeln in je za preživetje prodajal sadje in zelenjavo. Oblasti so mu blago večkrat zaplenile, saj za prodajo ni imel potrebnega dovoljenja, nakar se je iz obupa zažgal.

Sledili naj bi še štirje podobni samomori, nazadnje v ponedeljek, ko naj bi se z elektriko ubil 23-letni študent.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
12. 01. 2011 21.31
Desktop.Messiah 12.01.2011, 18:49 0 Evropska unija brez dvoma nosi svoj delež krivde za turbuletno dogajanje na ulicah Tunisa. Restriktivna imigracijska politika mladim Magrebčanom onemgoča zaposlovanje in dostojno življenje v EU in ne gre se čuditi izbruhom besa, ki pretresajo Tunizijo. ....... človek kako se ti motiš. Za nasilje na ulicah Tunizije si kriv izključno ti in tebi enaki primitivci, ki vidijo v vsem in povsod zarote EU ali ZDA. Prosim napiši še da je potreh na Haitiju sproducirala ZDA, mogoče Obama z močjo misli. Kva si ti človek???? Zafrustriran kvazi študent, ki sovraži zahodni svet? Reši se bremena zahodne civilizacije in se odseli na bližnji vzhod? ali pa pojdi v Palestino kot prostovoljec? Ali ti ne paše, ker potem ne boš jedel vsak dan pico in pil pivo??? Sovražiš zahodno civilizacijo a ljubiš materializem in vse dobrote ugodja ki ti ga omogoča EU. Kekec pojdi raje delat in nehaj študirat, ker ne ustvarjaš nič koristnega.
pbx
12. 01. 2011 19.03
Spet policija in vojska - moč politike proti ljudstvu.
Desktop.Messiah
12. 01. 2011 18.49
Evropska unija brez dvoma nosi svoj delež krivde za turbuletno dogajanje na ulicah Tunisa. Restriktivna imigracijska politika mladim Magrebčanom onemgoča zaposlovanje in dostojno življenje v EU in ne gre se čuditi izbruhom besa, ki pretresajo Tunizijo.
cepec22
12. 01. 2011 13.03
Kaj pa ce bi se pri nas kaj taksnega zgodilo? Mi smo na poti, ko prezivetje ne bo vec znosno in lahko se zgodi, da bo kaj podobnega ali pa kaj drugega pretreslo naso zeleno dezelo in zamajalo nase konjenike , ki so trdno v sedlu in nas peljejo v .... neznano!!
lila.ayla
12. 01. 2011 01.42
Grozno... ampak če bo šlo tako naprej, to žal čaka tudi nas. no, ko bo tako pri nas, bo stvar že veliko hujša, morda kar globalna.