Tujina

V Turčiji pred nedeljskimi volitvami aretirali 14 domnevnih teroristov

Ankara, 22. 06. 2018 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Privrženci Islamske države naj bi načrtovali napade v dneh pred volitvami. Te bodo sicer prinesle največji izziv za turškega predsednika Erdogana, odkar se je povzpel na oblast. Zaradi vse večje gospodarske krize v državi mu grozi izguba absolutne večine v parlamentu.

Pred predčasnimi parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami so v Turčiji aretirali 14 domnevnih teroristov, ki naj bi v dneh pred volitvami načrtovali napade. Vsi naj bi bili pripadniki skrajne skupine Islamska država. 

Turške oblasti so ob tem sporočile, da so vsi aretirani tuji državljani, a niso želeli povedati, iz katerih držav prihajajo. Prav tako še niso znane podrobnosti o domnevnih napadih, ki so jih aretirani načrtovali. Trenutno jih zaslišujejo pripadniki protiterorističnih enot turške policije.

Pred zgodovinskimi volitvami se krepi opozicija 

Nedeljske volitve sicer za dosedanjega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki v mednarodni skupnosti velja za avtoritarnega voditelja, predstavljajo največji izziv njegove 15-letne vladavine.

V državi se je namreč okrepila opozicija, zaradi vse večje gospodarske krize v državi mu grozi izguba absolutne večine v parlamentu. In če je še pred nekaj tedni veljal za absolutnega zmagovalca že v prvem krogu, sedaj to ni več popolnoma gotovo.

Opozicijski kandidat Republikanske ljudske stranke Muharrem Ince se je namreč izkazal za močnega tekmeca. Javnomnenjske raziskave tako napovedujejo, da v nedeljo Erdogan ne bo dobil potrebnih 50 odstotkov glasov. Poleg slabšanja gospodarskega položaja v državi in naraščanja inflacije, opozicija opozarja tudi na drastičen padec svobode izražanja pod njegovo vladavino, še posebej po poskusu državnega udara leta 2016.

Muharrem Ince se je izkazal za najmočnejšega opozicijskega kandidata.
Muharrem Ince se je izkazal za najmočnejšega opozicijskega kandidata. FOTO: AP

Bo Erdogan vladal vse do leta 2033?

A nedeljske volitve bodo zagotovo prinesle zgodovinske spremembe. Z njimi bo namreč dokončno uveden prehod iz parlamentarnega v predsedniški sistem, ki so ga na ustavnem referendumu 16. aprila lani podprli volivci. Predsednik države bo odslej tudi predsednik vlade. Imenoval in odstavljal bo podpredsednike, ministre in visoke državne uradnike. Pri tem parlament ne bo imel vloge. Predsednik države bo lahko izdajal dekrete na področju izvršnih oblasti, ki bodo stopili v veljavo z objavo v uradnem listu. Za njihovo uveljavitev ne bo potrebna potrditev v parlamentu. Prav tako predsednika ne bo mogoče obtožiti izdaje niti za noben drug zločin.

Z uveljavitvijo predsedniškega sistema se bo začelo tudi štetje predsedniških mandatov. Torej, če bo Erdogan v nedeljo zmagal, bo to njegov prvi mandat, tako da lahko teoretično vlada do leta 2033. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
23. 06. 2018 10.33
+3
V Turčiji je vsak , ki ni za Erdogana terorist in ga odstranijo , ni čudno , da se nihče več ne upa na glas govoriti , kaj šele pred kamerami !