Tujina

Policija v Venezueli zaustavila protivladne proteste

Caracas, 09. 03. 2019 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
41

Venezuelska policija je v Caracasu zaustavila proteste proti predsedniku Nicolasu Maduru. Policija je namreč zaprla več cest in protestnikom preprečila nadaljevanje shoda. Maduro pa je pozval k protestom 'proti imperializmu'. Venezuelo je sicer v četrtek prizadel obsežen električni mrk, ki je trajal več kot 20 ur in je le še podžgal napetosti med Madurom in Guaidojem.

Že ponoči so varnostne sile onemogočile podpornikom opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije proti Nicolasu Maduru. Tri osebe so aretirali. Vseeno se je na ulicah Caracasa danes zbralo več tisoč ljudi. Po poročanju lokalnih medijev je policija proti protestnikom uporabila tudi solzivec.

"Mislijo, da nas lahko prestrašijo, ampak ljudje in ulice jih bodo presenetile," je na Twitterju zapisal Guaido.

K protestom "proti imperializmu" pa je danes pozval Maduro. "Nadaljujemo boj in zmago nad stalno in brutalno agresijo proti našim ljudem," je tvitnil Maduro.

Protivladni protesti v Venezueli
Protivladni protesti v Venezueli FOTO: AP

V Venezuelo se počasi vrača elektrika

Po obsežnem električnem mrku, ki je trajal več kot 20 ur, se v Venezuelo počasi vrača elektrika. Po poročanju tamkajšnjih medijev so v petek elektriko dobili v prestolnici Caracas, sosednji zvezni državi Miranda in v zveznih državah na vzhodu Venezuele.
 

Izpad, ki je bil po poročanju medijev največji v zgodovini Venezuele, je v četrtek prizadel večji del te južnoameriške države. Predsednik Nicolas Maduro je dal šolarjem in delavcem prost dan, da bi čim prej odpravili napake na omrežju.

Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem".
Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem". FOTO: AP

Zaradi izpada so morali v nekaterih bolnišnicah odpovedati operacije in dializo za okoli 10.000 bolnikov. Pred bencinskimi črpalkami so se vile dolge vrste, saj črpalke niso delovale, kot bi morale, je poročal časnik El Nacional.

Odpovedani leti, iznajdljivi prebivalci

Na letališču v Caracasu so objavili vozni red odhodov in prihodov, vendar so številni potniki čakali na preložitev letov. Zaradi izpada so se morala nekatera letala vrniti na letališče, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih.

Nekateri prebivalci Caracasa so se znašli in si elektriko zagotovili iz avtomobilskih akumulatorjev. Lastniki trgovin v Maracaibu na severozahodu so razdeljevali hrano iz hladilnikov, preden bi se pokvarila.

Električni mrk je prizadel tudi obmejno zvezno državo Roraima, ki elektriko dobiva iz sosednje Brazilije.

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil četrtkov verjetno najobsežnejši do zdaj.
Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil četrtkov verjetno najobsežnejši do zdaj. FOTO: AP

Najobsežnejši izpad doslej

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil četrtkov verjetno najobsežnejši do zdaj. Po navedbah opozicijskega voditelja Juana Guaidoja so brez elektrike ostali v vseh 23 zveznih državah razen eni.

Minister za informiranje Jorge Rodriguez je po drugi strani sporočil, da je bilo prizadetih deset zveznih držav.

Oblasti so za izpad okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Po poročanju medijev naj bi ga povzročila dva kibernetska napada.

Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem".

ZDA so odgovornost zanikale. "Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela običajne Venezuelce, ni krivda ZDA," je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima."

V Venezueli so sicer danes napovedane nove velike demonstracije venezuelske opozicije in privržencev predsednika Nicolasa Madura.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
10. 03. 2019 07.42
+2
ni razlike med venezuelo in francijo...kar se policijskih ravnanj tiče!
BenQurer24
09. 03. 2019 22.53
+2
Ko zmanjka elektrike si z kartico še riti ne moreš obrist
Manandi
09. 03. 2019 22.34
+9
Če smo natančni je Winston Churchill povedal, da socializen lohka delije samo na dveh mestih v nebesih kje ga ne potrebujejo in v Peklu kjer ga že imajo, Margareta, Margaret Thatcher pa je povedala, da LEVAKOM vedno zmanjka tujega denarja, oziroma njihova muzika socializem exsistira če ga kapitalizem podpira in financira. Moša Pijade velik revolucionar z zvezdo pa je dejal, da kdorkoli kaj ima, ustvarja, dela ni za Komunizem socializem za nas Partijo so samo Lenuhi, reveži (( beskučniki ?? in tisti ki nič nimajo po njegovem citatu je potrebno tako skupino ustvarit če ne REVOLUCIJA NE BO USPELA..Kordiš pa je povedal.Kapitalistično kontrarevolucijo obrat do zadnjega beliča, nato pa z bajoneti sterat v morje. Pa naj plavajo do velikega brata v Miamiju. Brez rokavčkov. Tak predlog rešitve venezuelske krize je na svojem Facebooku profilu predstavil poslanec Združene levice Miha Kordiš..
BenQurer24
09. 03. 2019 22.45
-6
cela nemčija se je gradila na ukraden zlatu po drugi svetovni vojni.
tali?ni tom
09. 03. 2019 21.56
+3
če pa tle niso mel parkljev američani pol pa nič! ne ga šraufat da je krivo slabo vzdrževanje če ni blo toka tudi iz druge države! za naivne velja,za trezne ne! nikakor mi ni jasno zakaj so vedno američani vsepovsod zraven ko je problem! pa me boli za madurota,ni glih neki as,niti brihten preveč vendar,kar se tam dogaja je naraost katastrofalno ko človek prebere vs vir ne amo 24! vse zaradi nafte! in ameriškega načina življenja ,ki je pa zlo slab! le poglejmo sadove demokracije v sloveniji,ameriške demokracije da ne bo pomote,umori,kraje da ti sapo jemlje,mamila na vsakem vogalu,podivjana mladina,neučinkovito sodstvo,policija ki je izgubila kompas in poslanstvo,vlada ki je samo senca neke vlade,zdravstvo,zaposlovanje,pokojnine,šolstvo ,skratka,vse je in še gre v maloro! in noben me ne bo filal da pa je bilo kar se naštetih stvari tiče v prejšni državi slabše! ne morem verjet da trobijo da nam je bolje,je,ker je večina folka na pufu in v službah za določen čas in se niti ne zaveda da je samo pomežik od kolapsa!
Manandi
09. 03. 2019 21.53
+10
Tako kot v Sloveniji levi Fašizem ne popušča in Murgelski Frankeštajn bo še iz groba Tulil..
Krajnc22
09. 03. 2019 21.43
+2
Komunisti do zatiralci in fsnatiki...tko kot pr nam..to je bolezen ptot kateri se treba boriti in ne tolerirati da se razrasca na nasih zuljih..gremo venezuela h svobodi
jured100
09. 03. 2019 21.38
+8
Tale Maduro je pa postal čisti Kim Jong Un. Vsega so krivi zahodni imperialisti... kljub temu, da zahodnih imperijev ni več, imperializem pa je umrl že pred njimi.
srebrnibreg
09. 03. 2019 21.37
-4
Ameriške demonstracije proti vladi ste verjetno hoteli napisati. Spet jih nafta muči kot v vseh državah kamor rinejo svoje pokvarjene rilce.
Krajnc22
09. 03. 2019 21.42
+0
Dsj pojdi nazsj dom9v prek bregane in nehaj smrdeti v zahodni evropi..uvelek rdeci
puspan
09. 03. 2019 19.40
+1
Saj sem vedel da pri tako bogatih z nafto to ni problem. Putin jim je dal kredit za nakup generatorjev, gorivo pa imajo, kolikor ga hočeš.
mes
09. 03. 2019 15.40
+8
Vojna Socializma in kapitalizma še vedno traja.
nikhrast
09. 03. 2019 18.03
-2
Kje? Socializem še živi v pol ducat držav, drugje je pocrkal, kapitalizem je preveč uspešen, poglej koliko sociale imamo.
MASTERSS
09. 03. 2019 14.19
+17
Tukaj eni kekci belogardistični zavajajo premlado javnost o diktaturi SFRJ. Bila je policijska država, ampak policije (ljudske milice) na ulicah skoraj nisi videl. Povsem drugače kot v demokracijah, kjer že pol leta patruljira vojska in težko oborožena policija, pa še policijske ure se gredo. V SFRJ so bile od šestdesetih let stalne teroristične grožnje in diverzije, pretežno ustaških skupin, ampak so zaščitne in protidiverzantske enote milice z vojsko vse to na brzino zatrle, brez da bi civilno prebivalstvo kaj preveč vznemirjale. Kar se pomanjkanja praška tiče: v jugi se je po licenci izdeloval faks, ava in še nekaj potrošnih artiklov. Od avtomobilov se je v jugi izdelovalo poleg Zastav še Renaulte, Citroene, Volkswagne, NSU -je Austine, Ople, Fiate, zahodni proizvajalci so se grebli, da bi v jugo licenco prodali. Elektronska industrija Jugoslavije je prodajala cele komponente Philipsu in ostalim. Pri turbinah, generatorjih in izdelkih težke industrije, so se Siemens in ostali grebli, če bi lahko bili dobavitelji Litostroja, Rade Končarja in drugih, da bi prišli na trge neuvrščenih držav Narod je toliko zaslužil, da je lahko z delavskimi plačami še v tujino v šopinge hodil, kjer so bile kapitalistične cene, ne subvencionirano socialne. Presežki plač so šli v marke in šilinge. Sproti se ni toliko porabilo, kolikor se je v devizah šparalo.Od šestdesetih let dalje je Jugoslavija skrbela na jadranski obali za dopust nemškega, italijanskega in drugega proletariata, ki si ni mogel privoščiti domačih cen. Zahodni delavec je šel na dopust v komunistično Jugoslavijo ali pa nikamor.Serjejo o tem, da ni bilo bencina. Da je bil par - nepar sistem. To je bilo samo eno leto ob drugi svetovni naftni krizi 1979 -80.par nepar je biu po celi evropi. Takrat tudi zahod ni imel dovolj goriva. Redukcije elektrike so bile med letoma 1981 -82, to je bilo pa tudi vse.n ja, sekret papirja je bilo v izobilju. Paloma je edino takrat zares cvetela. Ni pa bilo prave kave. Ampak, pili smo jo pa vsi, vsaj dvakrat dnevno in jo imeli vedno vsi po nekaj kil na lagerju. Sicer ne pogrešam tistih cajtov. Mi gre pa na organ, ko po teh cajtih pljuvate ravno tisti, ki ste bili še megla v jajcih svojih atov.
nikhrast
09. 03. 2019 18.10
-1
Kako slab spomin imajo nekateri, se strinjaš. Slabo pozabimo, spominjamo se samo kaj dobrega. Zdaj se lahko smejiš na to revščino v Jugi, živimo v izobilju, vsega imamo na pretek, odprli smo se, povezani smo s svetom, potujemo lahko...
MASTERSS
09. 03. 2019 18.34
+2
problem je da lažeš nič drugega, povej tako kot je bilo. in moreš vedet to je bilo pred 40 leti da nebo pomote jst nisem proti demokraciji ravno nasprotno.tudi juga je bila na poti v demokacijo če nebi nacionalisti zakuhal vojno in se zagrebli za oblast sesul celo ekonomijo.pa se zavedaš koliko smo mel posla po celem svetu.zdej te posle opravljajo američani in druge nacije ki so pomagal pri raspadu juge.vodil smo ligo narodov to je je biu največji trn v peti američnom.pomagal smo vsem afriškim ,arabskim in južno ameriškim državam da so postale suveren države, ki so bile v preteklosti kolonizirane s strani zahodnih držav in jih organizirale v ligo narodov.od kar je padl juga so zahodnjaki spet začeli kolonizirt te držve.doklerje biu tito živ so mele mir in razvoj.poglej si kake stare govore,dejansko je govoril resnico ki je prišla 40 let kasnje na dan.govril je židih .malo se poduči o lastni zgodovini .nevem kdo ti je govori da nisi smel iz države ,jugo pasport je nekaj veljal.nobeden te ni smel dotaknit in si bil spoštovan.zdej moreš razlagat da si iz slovenije in potem ko mu neznaš razložit kje to je mu poveš bivaš juga in takoj vedo iz kod si toliko o tem.recimo k so hrvata ugrabil isis so lahko hrvati samo jokal preko tv,lv jugi bi posl vojsko tja dol in sesul vse povrsti dokler nebi spustili nšega človeka.ja tko je bilo,tudi naša vojsk je bila vrhunsk za tisti čas.v izobilju imaš vesega zato ker je to 40 let kasneje in imamo vsi odprti trg.tudi to bi mel če bi juga obstjala,poglej kitajsko.ti nemoreš met več kot 20 let ali manj .res malo se poduči o moči ki jo je imela juga .
nikhrast
09. 03. 2019 19.25
-1
Samo poveličuješ to revščino v Jugi, ta stari so že pozabili, ta mladi pa še ne vedo. Pa potni list, še teniški lopar so mi napisali notri ko sem šel čez mejo, pa ko sem kupil mikropeč v duty-free shopu so mi jo ravno tako napisali v potni list, samo dobro da sem imel še en potni list, s tem sem šel potem ven iz države.
puspan
09. 03. 2019 21.34
+4
Masterss, se hudo motiš. Če bi SFRJ danes sploh še obstajala ,bi bilo še veliko slabše, kot v Venezueli. Edino hrane bi bilo nekaj časa še dovolj, dokler se pojedli ne bi med seboj. Izvažali smo ideologijo in ausšus v Afriko, denarja smo imeli kolikor si ga hotel, samo vreden je bil vsako uro manj.
Krajnc22
09. 03. 2019 21.44
+0
Daj odsel se na jug in ne sramozi slovenije..boljsevik
BenQurer24
09. 03. 2019 22.50
+3
včasih so šejki v jugoslavijo pošiljali svoje sinove na šolanje.
nikhrast
09. 03. 2019 22.56
+3
Hamy, šejki, seveda, to so potem bili diktatorji, avtokrati.
kaslc 1
09. 03. 2019 11.18
+13
zakaj pa nič ne napišete,reciomo o ruandi itd,samo reklama za kapitaliste se dela,ki hodijo krast z naravnimi bogastvi,bogate države
RamzesII
09. 03. 2019 11.11
+6
Vidite kako preveč odvisen je človek od elektrike, električnega omrežja. Če se to zgodi globalno, je drugi dan začetek kamene dobe.
RamzesII
09. 03. 2019 11.10
-5
"Zaradi izpada so se morala nekatera letala vrniti na letališče, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih." A je tudi letalom zmanjkalo elektrike.
Equilibre
09. 03. 2019 10.41
+3
maduro je totalno zblojen
Mauzahecmauzares
09. 03. 2019 11.43
-3
brezimenomir
09. 03. 2019 10.33
+20
To pa poznamo. Ko je bila v Jugoslaviji racionalizacija, je bilo nekaj sto metrov proč - v Avstriji vse osvetljeno
kolbek460
09. 03. 2019 10.42
+7
Ista zgodba ,Jugoslavija imela na računih milijarde dolarjev ni pa mogla do jih in kupiti na svetovnem trgu ,,sami smo se požrli in se šli nacionalizma ,Ko v kletko zapreš pet miši in jim ne daš hrane se bodo med sabo požrle ,,
brezimenomir
09. 03. 2019 12.18
+7
Jugoslavija je imela leta 1987 21,961 milijard dolarjev dolga in 167% inflacijo. Milijarde, ki nam jih je dal zahod, so pa šle v gradnjo zračne baze željava, splitsko loro in financiranje partije
MASTERSS
09. 03. 2019 14.15
-5
hahah kuk pa si star 10 let,kdaj pa je v jugi elekrtike zmankal????
MASTERSS
09. 03. 2019 14.26
-1
kuk pa smo danes zadolženi in kam gre denar ki ti ga žid posoja??? sm prašam???
puspan
09. 03. 2019 21.37
+10
Si še premlad za kaj takega. Še to ne veš, kaj je bil par in nepar, ker si bil takrat še v fotrovih pirhih.
RamzesII
09. 03. 2019 10.27
+3
Kakšne napake pa so na omrežju, če so samo izklopili elektriko v omrežju. Očitno ni tako kot trdijo.
kolbek460
09. 03. 2019 10.26
+2
Nihče ni opazil državnega terorizma ,ki ga izvaja Amerika nad Venezuelo ,sabotirali trg ,sabotirali električno omrežje ,blokirali 60 milijard ,blokirali trgovino ,to je vse dovoljeno anarhistom in kolonizatorjem ,,mnogi brez dušno opazujejo celo privoščijo ,,sramota,,
upornik30
09. 03. 2019 10.17
+4
mi prihajamo počasi po poti Venezueli ne manjka dost!
pravicnez.
09. 03. 2019 10.09
+4
Elektrika pride zelo hitro, cca 300.000 km/h ...
JEZNI_JAGER
09. 03. 2019 10.42
+3
Točno! Ne vem kako se lahko počasi vrača... še Tesla bi se v grobu obračal...
RamzesII
09. 03. 2019 11.14
+1
On je imel povsem drugačne rešitve, le da vladajoči eliti, željne moči in kontrole vsega, niso dišale. Ni pa edini, katerega rešitve so zaplenili in skrili po skritih arhivih.
Neopredeljeni
09. 03. 2019 11.44
+6
trdovrat
09. 03. 2019 19.25
+1
V zahvalo so ga pa še povozili v New Yorku, leta 43!