Tujina

V Vukovarju več tisoč ljudi zahtevalo hitrejšo obravnavo vojnih zločinov

Vukovar, 13. 10. 2018 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na osrednjem trgu v Vukovarju se je zbralo več tisoč ljudi, ki so mirno izrazili nezadovoljstvo zaradi nereševanja primerov vojnih zločinov med srbsko zasedbo mesta. Na shodu so predvajali pretresljiva pričevanja Hrvatov, ki so preživeli trpinčenje. Od države so zahtevali nujno obravnavo vojnih zločinov.

Shod so organizirali na pobudo vukovarskega župana Ivana Penava (HDZ), ki je danes zbranim povedal, da državljani nimajo zaupanja v hrvaške institucije in pravosodje. Povedal je, da je minilo 27 let od vojnih zločinov v Vukovarju, za umore in trpinčenje prebivalcev pa nihče ni odgovarjal. Ocenil je, da so za pomanjkanje sodnih postopkov najbolj odgovorni hrvaški uradniki, ki so doslej vodili državo.

Pozval je odgovorne državne institucije k ustanovitvi posebnih sodišč, ki bi obravnavali vojne zločine, in komisije za resnico. Zahteval je, da odgovornim za vojne zločine na Hrvaškem ne bi sodili v drugih državah kot tudi pogojevanje vstopa Srbije v EU z reševanjem problematike vojnih zločinov iz leta 1991.

Množica v Vukovarju je od države zahtevala nujno obravnavo vojnih zločinov.
Množica v Vukovarju je od države zahtevala nujno obravnavo vojnih zločinov. FOTO: AP Video

Med dvournim mirnim shodom na Trgu Republike v Vukovarju, ki se je začel ob 14. uri, so na velikem zaslonu predvajali pričevanja več Hrvatic in Hrvatov, ki so bili trpinčeni v Vukovarju in okolici kot tudi v srbskih koncentracijskih taboriščih.

Opisovali so pretresljive zgodbe o klanju in obglavljanju ujetnikov, posilstvih, kastracijah in podobnih grozljivih zločinih nad ujetimi Hrvati, potem ko so srbske sile zasedle območje Vukovarja in vzhodne Slavonije. Navedli so tudi imena in priimke oseb, ki so jih trpinčile ali poskusile umoriti.

O vsem so večkrat pričali tudi hrvaškim preiskovalcem in pred leti vložili kazenske ovadbe, a kot trdijo, nihče ni bil obsojen za grozodejstva, ki so jih opisali. Povedali so, da je ljudi, ki so jih trpinčili, mogoče danes srečati v mestu ter da je to tudi razlog, da se mnogi Vukovarčani po vojni niso vrnili v svoje mesto.

Trdijo, da imajo mnogi izmed odgovornih javne in državne službe. Na shodu je bilo slišati tudi izjave govorcev, da zaradi takšnega stanja v Vukovarju nasprotujejo spravi. Menijo, da bo boj za Vukovar potekal, dokler ne bodo obsojeni vsi odgovorni za vojne zločine.

Udeleženci shoda so nosili tudi napise proti aboliciji, ki jo je hrvaška država razglasila po vojni za vse hrvaške državljane, ki so se udeležili oboroženega upora proti hrvaški neodvisnosti, a niso storili vojnih zločinov. Nosili so tudi napise, kot je "nekaznovanje zločinov je zločin" in podobne. Med drugim so kritizirali tudi hrvaškega premierja in predsednika HDZ Andreja Plenkovića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Hrvaškem so pred današnjim shodom prevladovale ocene, da so manifestacijo organizirale različne skrajne desničarske skupine, ki se ne morejo sprijazniti s politiko premierja Plenkovića, ki poskuša vlado usmeriti bolj proti politični sredini namesto proti desnici. Posebej so nezadovoljni zaradi sestave vladne koalicije, v kateri HDZ podpirata Samostojna demokratska srbska stranka (SDSS) in Hrvaška narodna stranka (HNS).

Med organizatorji in udeleženci je bilo videti znane obraze, ki so organizirali proteste v Vukovarju in Zagrebu tudi proti nekdanji levosredinski vladi pod vodstvom Zorana Milanovića. Shoda so se prav tako udeležili nekateri saborski poslanci skrajnih desničarskih opozicijskih strank, a tudi iz HDZ.

Ob današnje shodu so nezadovoljstvo izrazili predstavniki srbske manjšine v Vukovarju, ki so očitali Penavu, da ni omenil pripadnikov srbske manjšine, ki so bili prav tako med vukovarskimi žrtvami.

Organizatorji so napovedali, da bodo podoben shod organizirali 12. oktobra prihodnje leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Camil
18. 11. 2018 16.52
-2
Srbi so vojno zakuhali in gotovo
VojvodaTriglavski
14. 10. 2018 09.16
+6
Vukovar se je dalo resit, samo vodstvo v Zagrebu ni bilo zainteresirano, ker so hoteli veliko zrtev da bi zahod hitreje priznal neodvisnost Hrvaske. A se vedno mislite da so Srbi edini, ki so vojno zakuhali? Pa kot zanimivost bi se dodal, da se je Tudjman 42 sestal z Milosevicem, pa dejte malo razmislit.
VojvodaTriglavski
14. 10. 2018 09.11
-2
Ko so pa hrvati streljali na plave celade (kanadcane) v Medaku pa ni vojni zlocin?
U4
14. 10. 2018 09.01
+6
Oni zahtevajo obsodbe srbskih zločincev, njihovi pa namesto, da bi bili v zaporih ( obsojeni zločinec Merćep ), se kopajo v zdraviliščih po dva meseca skupaj. In to na račun pravične Hrvaške. FUJ !!!
Ate_ist
14. 10. 2018 08.48
+1
vsi zagovorniki hrvatov ne pozabite jasenovca; taborišča za načrtno pobijanje srbov, kjer so se celo nemci držali za glave zaradi groze.
VojvodaTriglavski
14. 10. 2018 09.12
+1
The_Duke
14. 10. 2018 08.26
+2
Kaj pa žrtve v Jasenovcu in Mali Gradiški?
VojvodaTriglavski
14. 10. 2018 09.17
+0
Camil
19. 11. 2018 09.21
Dragonball
14. 10. 2018 07.28
+4
Hrvati so znova dokazali da se znajo za razliko od nas zavzeti za lasten narod in zahtevati poravnavo krivic ki so se jim zgodile(pa če tudi so tudi oni dosti grdega počeli v balkanskih vojnah). Kaj pa mi, kdaj je nazadnje kdo šel zahtevat povračilo za škodo, ki so jo pri nas vsi naši sosedi kot okupatorji, na čelu z Nacistično Nemčijo in fašistično Italijo povzročili med 2. svetovno vojno? Slovenija še do danes ni dobila niti beliča, kvečjemu je neposredno po vojni še izgubila(Trst, Gorica, Celovec...)... pa tudi mi smo bili potem l. 1991 kot Hrvati napadeni s strani JNA, zato bi bilo prav da bi tudi mi dobili vojno odškodnino + da bi se ljudem ki so nas napadli sodilo za njihove zločine ampak narod mora imeti malo ponosa in hrbtenice
Ate_ist
14. 10. 2018 08.44
+3
za trst gorico napiši račun angliji in ameriki
BELAN
14. 10. 2018 07.01
+0
Najboljše da se napiše,da so bili srbi žrtve te vojne.....
MKII
13. 10. 2018 21.22
+7
Četnička banda je bila najbolj strahopetna paravojska v zgodovini človeštva. Spravljali so se na otroke, ženske, ostarele in civiliste.
piljan
13. 10. 2018 22.52
+7
Ne streli neumnosti,vse tri strani so bile iste,mogoče so še najmanj zločinov naredili muslimani.Hrvatje sigurno niso zaostajali za Srbi.
The_Duke
14. 10. 2018 08.28
+0
Ustaši pa domobbranci p so bili angeli???
kapljač1
13. 10. 2018 21.20
+13
Vukovar so hrvati sami žrtvovali! Kja sedaj hočejo?
ina5785
13. 10. 2018 22.01
-1
Pozdravljen KAPLJAČ1 - Tvoji komentarji so mi vedno všeč!, vendar mislim, da to pot nisi razmislil. . . . . . . Seveda so HRVATI sami žrtvovali Vukovar, vendar kdo danes želi, da se kaznuje krivce? NEDOLŽNI LJUDJE, ki so zaradi POLITIKE ostali brez mater, očetov, otrok. . . . . . . . . A misliš, da bi naši politiki skrbeli za prebivalce v času vojne? Niti približno!, tako kot Hrvati niso, dobesedno so žrtvovali zaradi politike sonarodnjake in proč gledali, ko so jih klali. . . . . . . . danes ti ljudje hočejo resnico, obsodbo in sodbo POLITIKI!
Čriček mali
13. 10. 2018 20.45
+4
Politika spet. Pac
suleol
13. 10. 2018 20.40
+3
aja naj ga se na kninu majo kok so tm pobil srbov pa poteral, tm je pa zurka ane
cbr1001
13. 10. 2018 20.40
+11
kdo je zločinec?? oziroma, kdo ni bil zloćinec ??