Tujina

FOTO in VIDEO: V Zagrebu več tisoč protestnikov proti Istanbulski konvenciji

Zagreb, 24. 03. 2018 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem je potekal shod proti ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki je bolj znana kot Istanbulska konvencija. Del hrvaške javnosti v konvenciji namreč vidi poskus uveljavitve teorije spola v hrvaški zakonodaji.

Shod proti ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami je organizirala državljanska pobuda Hrvaška proti Istanbulski konvenciji, ki so jo sprožila združenja, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem, ter konservativne skupine, ki so tesno povezane s katoliško cerkvijo. Menijo, da konvencija "grobo posega v temeljne tradicionalne, kulturne, identitetne in pravne vrednote hrvaške družbe".

Shod se je začel na Trgu žrtev fašizma, na katerem je tudi sedež vladajoče hrvaške stranke HDZ. Protestniki so med drugim zahtevali odstop hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Hrvaška vlada je prejšnji četrtek poslala predlog ratifikacije v sabor, ki bo o konvenciji odločal predvidoma sredi aprila.

Protestniki so se potem odpravili proti osrednjemu zagrebškemu trgu bana Josipa Jelačića. Videti je veliko hrvaških zastav kot tudi različna gesla, kot so "HDZ je izdaja", "Zagreb proti IK", "Jaz sem oče, ne starš 2" in "Stop nasilju nad Hrvaško".

Nosili so tudi fotografije premierja Plenkovića, na katerih je pisalo prevara. Klicali so tudi gesla "izdaja, izdaja" in "prodane duše". Čeprav je napovedan miren shod, je bilo slišati tudi militantna gesla "v boj, v boj za narod svoj" in "pokliči, samo pokliči".

Organizatorji so sporočili, da se je protestnega shoda udeležilo 70.000 ljudi, toda policijska ocena je precej nižja – po njihovih podatkih je na shod prišlo le okoli 5000 ljudi. 

Incident zaradi transparenta

Na zagrebškem Markovem trgu pa se je zbrala manjša skupina aktivistk, nasprotnic protesta oziroma zagovornic ratifikacije Istanbulske konvencije. Med protestniki in aktivistkami protiprotesta se je v nekem trenutku zgodil manjši incident zaradi transparenta z napisom "Proti spolni ideologiji, za spolno enakopravnost". 

Poleg tega so nekateri državljani na balkonih in oknih na cestah, po katerih je potekal shod, izobesili gesla v podporo ratifikaciji Istanbulske konvencije. 

Med protestniki je bilo videti nekaj saborskih poslancev skrajno desnih hrvaških strank, kot sta Neodvisni za Hrvaško in Hrast, kot tudi evropsko poslanko iz Hrvaške konservativne stranke Ružo Tomašić. Shoda so se udeležili tudi znani obrazi iz podobnih shodov proti splavu kot tudi iz časov veteranskih protestov proti levosredinski vladi.

Protestniki so se ustavili na Trgu bana Jelačića, kjer so odpeli hrvaško himno ter znova nasprotovali premierju Plenkoviću s klici "izdaja". Prvi govorci so poudarili, da konvencija ne bo pomagala ženskam žrtvam nasilja, temveč bo uveljavila teorijo spola v hrvaški zakonodaji, šolah, športnih društvih in verskih skupnostih ter prisilila hrvaško družbo, da sprejme teorijo spola kot "nujno resnico".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shadows077
26. 03. 2018 14.59
+1
Vse se vam vraca hrcki zaradi izgona 300.000 autohtonih Srbov....
veronqa
26. 03. 2018 14.47
+1
Res je Angelco za predsednico Hrvaške!
veronqa
26. 03. 2018 14.47
Res je Angelco za predsednico Hrvaške!
adidasler
26. 03. 2018 14.46
+5
ni ga boljšega članka kot tak, po katerem morem odpreti strica gugla in dodatno ugotoviti kaj točno določa Istanbulska konvencija, zadeva, o kateri govori članek in se celo omenja v samem naslovu. Bravo novinar.... upam, da stopnice na FDV-ju niso bile preveč trde... predlagam konvencijo za ustavitev nasilja stopnic nad novinarji 24ur
Shisui
25. 03. 2018 16.33
+1
Evropa 2045: Moja newage mamica ima 5cm dalši lulek kot moj očka, kateremu zaradi rednega doziranja moških hormonov in testosterona pri 40 počasi začenja rasti brada.
Uporabnik113189
25. 03. 2018 14.31
+1
Večina normalnih državljanov se s teoretično podlago te famozne IK sploh še ni ukvarjala. V Sloveniji so že bili protesti nekaterih družbenih skupin na to temo, so tudi forumi in spletne strani, ki opozarjajo na pasti tega poskusa kjer je v ozadju precej psihopatologije. Če v Sloveniji niso bili ljudje na ulicah, to še ne pomeni da takšno gibanje ( nasprotovanje IK) ne obstaja. Prav nasprotno vse kaže da je tudi pri nas precej široko in ima tudi veliko podpore, le na ulici ni vidno in naši politiki tega ne izrabljajo. Ne kaže pa tega odpora enačiti s podtikanjem da gibanje nasprotuje preprečevanju nasilja v družini ali pravici otroka do normalnega otroštva, da jih motijo človekove pravice.
Heretik1
25. 03. 2018 11.00
+6
Nasilje nad ženskami je človekova pravica Hrvatov!
JApajaDAja
25. 03. 2018 11.14
+1
največje borke proti ik so ženske-naj živi mazohizem v Urvacki!
BobbyP
25. 03. 2018 09.58
+1
Mati narava je imela vedno pravi recept.
Morana7
25. 03. 2018 10.37
+6
Ja res je, ko bo zdravo pamet dokončno povozila paranjoja pred vsem živim, se nam obeta velika čistilna akcija.
Neopredeljeni
24. 03. 2018 20.58
+7
Kaj ima veze kaj sprejmejo, itak upoštevajo samo tisto kar jim paše
viktornikiforov
24. 03. 2018 20.56
+4
Mater folk, a res ni noben v šoli državljanske vzgoje pa človekovih pravic imel? Aja. Ok- ''Teorija spola'' za ta lene (po kmečk): Obstajata dve vrsti spola: družbeni spol (moškost/ženskost, privzgojen) in biološki spol (xx/xy/xxy, prirojen), ti dve kategorizaciji ne vplivata ena na drugo. Ljudje en do drugega pristopamo na podlagi družbenega spola. En spol ni večvreden od drugega, to je laž, proti tej utvari se je treba boriti za dobro vseh ljudi (ker ene razvadi, druge maltretira). Obstaja več teorij znotraj te teorije - o učinkih, vzrokih, škodi,... ni da ni. Vse hočejo enakopravnost in enakovrednost (kako do tega so pa strategije od krvave revolucije do objemanja dreves, spet ni da ni). Nekaterim te teorije niso glih všeč, ker se jim zdi da če bi prišlo do enakovrednosti spolov, bi oni bili na izgubi, bi jim vzeli določene privilegije. Čist razumem, nobeden noče, da se mu kej vzame. Ampak dobra vaga pa le v nebesa pomaga. Tale demonstracija je znak neke psihološke travme, se mi zdi: ali se čutijo, da njihovi privilegiji niso privilegiji, ampak, da so si jih nekako prislužili z rojstvom in jim nekdo ogroža prirojeno pravico do nekoga na katerega lahko pljuvajo; ali se bojijo, da višja vrednost njihovega spola je celota njihove večje vrednosti; ali jih muči manjvrednostni kompleks; sadizem, ki se boji, da bo ostal brez priročne žrtve,... Za več možnih psihorazlogov, razloge zakaj se ne poroča nasilja žensk nad moškimi in zakaj ni varnih hiš za moške (SOS telefon je tudi za moške, a tega nimajo v imenu, fail!) - je pod terminom 'toksična moškost' čudo razlag. Za manj lene, če koga zanima (sam tiste, ki so že izgubili vero v ljudi! ne mi hodt pol jokat). Demonstrirali so proti konvenciji, ki bi uzakonila neke ukrepe, ki bi zagotovili večjo enakost med spoloma - tako da bi s sprejetjem te konvencije bilo treba spremeniti neke zakone in predpise, ki so ženskam prepovedovali določene stvari, ter vzpostavilo protokole, ki bi ščitili ženske in otroke (otroke predvsem pred posilstvom in odrekanjem šolanja. A ni svet lep?). Evo. Pa komentirajte dalje.
Uporabnik113189
25. 03. 2018 14.02
+1
Komentar, ki vsaj nekaj razkriva, to je dobro. Je pa hkrati res, da so vse te teorije v povojih, da je družboslovje kot veda ( očitno tudi po svetu) na tisti stopnji razvoja kot nekoč zdravniki ko so zdravili s pijavkami. Narava je pač mnogo bolj kompleksna in se zlepa ne dopusti stlačiti v ozek okvir enega znanstvenika. Glede spolov bi pa samo opomnil na tisto znamenito črno belo podobo jin-janga. Nihče nima dobre razlage kdaj se je ta simbol pri kitajcih pojavil, je pa hudo star in je v njem mnogo modrosti. Če bi želel poudariti "enakopravnost in enakovrednost" bi bil kar pol-pol črno bel. Pa ni, tanek del se širi, drugi odebeljen in se oži, če se prvi širi se drugi oži. Pa še pika je bela in črna, ki tudi nekaj šteje in razloži. Pa ne da bi sedaj želel zmanjševati pomena dosežkov modernih teoretikov o človekovih pravicah ter vpisa nekih vrednot v predpise ali zakone države, le opomnil bi rad na resen razmislek ali ta birokracija res (sploh) kaj rešuje.
BUONcaffee
24. 03. 2018 20.17
+2
A to v podporo arbitraži ali kako????
JApajaDAja
24. 03. 2018 20.37
+0
proti "papi andreju instanbulskemu" je rekel en poslanec sabora!
WhatDoYouCare
24. 03. 2018 19.18
+7
IK pod pretvezo boja proti nasilju žensk želi uveljaviti liberalno agendo. Želi ukiniti moški in ženski spol, ter namesto tega uveljaviti ti. teorijo spola. Torej, ne boš več moški ampak boš spol 1. Ne boš ženska ampak boš spol 2. Ne boš oče ampak boš starš 1. Ne boš mama ampak boš starš 2.
WhatDoYouCare
24. 03. 2018 19.19
+4
IK je rati.ficiralo komaj polovica držav EU, številne so zavrnile ratifikacijo, tiste ki pa so jo ratificirale pa niso dosegle nobenega napredka v boju proti nasliju žensk temveč so se v nekaterih državah pojavila celo nazadovanja. IK uvaja tudi novo vejo oblasti. Po IK država, vlada, sodišča nimajo več nobene pravne težnje in pristojnosti ampak morajo upoštevati ukaze od "zgoraj" tj. nadzor nad tem področjem pade pod EU organizacijo, ki jo financirajo liberalci in soroš.
WhatDoYouCare
24. 03. 2018 19.19
+5
24ur portal je polom od portala. Beseda "rat.ificirati" je prepovedana beseda? Nesposobneži.
dostojevski II
24. 03. 2018 18.24
-5
Niso u.staši osamljeni. Tudi v SLO imamo podivjano desnico.
sodelujem
24. 03. 2018 18.23
+14
Ja, edini pametni.!Vidijo kako je pri nas ratalo ko imata dva lubadarja lahko posvojenega človeka.!Pa še drugi ki so v tistem klubu .....
Kometikjami
24. 03. 2018 17.48
+27
Slab clanek. Sploh ne pojasni vsebino konvencije. Zgolj odzive nanjo. Tak clanek ne bi smel biti objavljen, to je neprofesionalno!
deathbite
24. 03. 2018 17.27
+4
Dejmo jim primca in zevnikovo! Pa angelco s "patička!"
sodelujem
24. 03. 2018 18.25
+5
Saj, jih bo več,so prej pogruntali bulmastife.....
Andraz010
24. 03. 2018 17.07
+27
Ta članek nima ne glave ne repa. Kaj je torej s to teorijo spola, a po tej teoriji ne bi smeli pretepat žensk al v čem je poanta tega članka?
JApajaDAja
24. 03. 2018 17.40
+4
niti njim ni jasno čemu protesti...samo rkc in branitelji so rekli, da je treba na shod "proti"!
mackintosh
24. 03. 2018 17.03
-3
a ste od hrčkov kaj drugega pričakovali?
FAUSTOS1
24. 03. 2018 16.58
+1
dejstvo da cerkev želi le poslušne in klečečnike -če v neki konvenkciji piše da so ženske enakopravne je to za cerkev prekršek in nespremljivo-bojte se desnice
superjezek
24. 03. 2018 16.51
-1
Ženski lahko vse daš si do nje zelo dober jo osrečuješ pa ti bo enkrat zabodla nož v hrbet.. Noben moški ne zmore ženske osrečevati celo življenje so nekatere, ki to zastopijo so pa nekatere, ki bodo naredile pravo dramo..
trgft
24. 03. 2018 17.07
+5
mackintosh
24. 03. 2018 17.08
+1
Apostol1
24. 03. 2018 17.08
+10
Odvisno midva z ženo sva že več kot 40 let poročena in sva srečna ker, sva skupaj in večina najinih prijateljev pa tudi sorodnikov so ravno tako enkrat poročeni in srečni drug z drugim in v tej konvenciji za normalne ljudi ne vidim prav nobene nevarnosti
mackintosh
24. 03. 2018 17.09
+9
ali ma pa tehničarja. že rimljani so rekli penis bonus pax in domus