Tujina

V Zastavi razvijajo varčnejši avtomobilski motor

Kragujevac, 21. 01. 1998 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Strokovnjaki strojne fakultete in kragujevške Zastave sodelujejo pri razvoju avtomobilskega motorja, katerega poraba ne bo presegala treh litrov goriva na sto kilometrov, izpolnjeval pa bo tudi vse ekološke zahteve. Ideja se je porodila že leta 1992, razvoj motorja pa intenzivneje poteka v zadnjem letu dni. Prototip motorja je že izdelan, preizkušen in patentiran v laboratoriju strojne fakultete.

Kot trdijo njegovi avtorji, bo nova vrsta izredno gospodarnih motorjev razpolagala z močjo med 70 in 85 kW, poraba niti enega pa ne bo presegala treh litrov goriva. V Kragujevcu pričakujejo, da bodo z vgradnjo tovrstnih motorjev, ki jih sicer razvijajo tudi v številnih evropskih državah in ZDA, lahko začeli prihodnje leto.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.